Домакинствата вероятно ще плащат по-скъп от ток от 2026 г.

КЕВР ще определя цените на електроенергията
29

Парламентът реши, че през 2026 г. всички битови потребители трябва да излязат на енергийния свободен пазар. Предвижда се от 1 юли догодина Националната електрическа компания да престане да бъде обществен доставчик на електроенергия.

"За да излязат на свободния енергиен пазар, трябва да се прекрати действието на НЕК като обществен доставчик. Това води до голяма опасност. Няма да може да се изпълняват и малките положителни неща от споразумението между управляващите и миньорите и енергетиците - да могат да работят мощностите от критичната инфраструктура. Големите мощности трябва да останат в действие заради устойчивостта на енергийната система", заяви бившият зам.-министър на енергетиката Еленко Божков пред Bulgaria ON AIR.

Той призна, че съществува голяма вероятност да плащаме по-скъп ток и отбеляза, че КЕВР ще определя цените на тока за бита.

"Важна точка, която не е уточнена, е как крайните снабдители ще купуват енергията - изцяло от организирания борсов пазар или по друг начин. Ако купуват енергия от своите ВЕИ-та, тогава се създава неравнопоставеност на пазара и се стига до голямо изкривяване", обясни още Божков в студиото на "България сутрин".

"Възможно е да се вземат ответни мерки от ЕС, трябва да има такива. Ако не се удържи тази цена, тези действия за намаляване на въглищните централи стават все по-критикувани. Може да се случи това от миналата зима - много високата цена на природния газ веднага увеличава цените на електроенергийните борси в Европа", смята бившият зам.-министър на енергетиката.

Той е категоричен, че териториалните планове не са изпипани и съвсем основателно се критикуват от протестиращите.

"Липсват числа какво да бъде производството и през какви степени да мине. Не можеш да оставиш в регионалния план Х-чета на мястото на цифрите. Правителството няма интерес или не следи това, което се говори в ресора. Трябва да се вслушат в желанията на хората, този план трябва да се коригира. Само трябва да се постигне съгласие с ЕК", на мнение е Божков.

Според него една от големите ползи на либерализацията на пазара е, че няма да се харчи евтина енергия за бита за луксозни цели. Ще се търси възможност енергийно бедните да бъдат компенсирани от държавата.
Божков е на мнение, че има възможност за трансформация на засегнатите региони и преквалификация на хората от въглищните централи, които ще останат без работа, но за целта трябва поредица от мерки и въвеждане на технологии.

"Имаме много по-малко емисии от признатите при инвентаризациите. Имаме много по-добро усвояване на тези емисии, отколкото ни е признато. Регионално сме разположени така, че нашите въглища са с много по-голямо съдържание на сяра, отколкото навсякъде другаде в Европа. Това не ни е признато", посочи гостът.

По думите на Божков конфликтът в Израел може да окаже пряко влияние върху цените на втечнения природен газ. Увеличаването на цената на петрола на борсите влияе на ценообразуването на природния газ у нас, поясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
14
 
! Отговори
Зелен Либерал преди 6 месеца
Така е със зеления преход! Глад и мизерия ви чакат!
19
0
 
12
 
! Отговори
Паднал от небето преди 6 месеца
До всяко нещо до което са сложили изискване на ЕС после е ставало бъркотия. Подариха енергото и настъпи раи за чуждите фирми и АД за населението . Въведоха винетки и настъпи ужас по пътищата дупка на дупката да не казваме колко пътища и магистрали нови построихме за разлика на ново излюпени депутати. И сега хората не разхищават еленергия който едвам връзват бюджета си но за тези който парите на са проблем те ще си топлят пътеките и цветята винаги за наша сметка
18
6
 
5
 
! Отговори
първо преди 6 месеца
беше 2024,после стана 25,сега 26,никой няма да посмее да накара българина да плаща ток колко пъти да ви казвам,не се е родил управник,който да има топки и да накара тоя народ да работи и да плаща сметки,само тези две неща ако се направят целият свят ще си поеме глътка въздух,но пак казва няма топки
17
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какъв "свободен пазар" в България, тука само се лъже и се краде. Вижте цените на храните как спекулативно ги надуват непрекъснато. Едни и същи продукти в Германия са по-евтини.Нашите "производители" едно читаво кисело мляко не могат да направят. Това с цената на тока просто ще е поредното ограбване, явно искат и малкото читави хора които да останали в нашата държава да я напуснат.
16
8
 
5
 
! Отговори
Румен преди 6 месеца
При социализма на Т. Живков с въглища ,с АЕЦ Козлодуй , с ВЕЦ , с огромен износ към Гърция ,Турция ,Югославия. Без протести. Бяхме на режим на тока 1982- 1984г. И най бедните от соц лагера
15
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До9 . Е как да разберем, колко работят. Кои им плаща за мърсотията , колко е за ток , къде се води отчет за обществото да види приходи ,разходи. И както е досега . Ала бала в сметките. И защо да ги подкрепяме тези даващи продукт по стар начин.
14
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 10. При свободния пазар . Тези които са в общия кюп . Ще трябва да се регистрират с дейността си. А когато си на тъмно в бизнеса . Трябва да излезеш на светло с регистрацията си
13
14
 
3
 
! Отговори
Румен преди 6 месеца
До 9. Недей да пишеш измислици . Свободния пазар е съвременен начин за контрол и само контрол . В големия кюп както е сега . Не се знае " кой пие , кой плаща" . До сега цялата ни енергетика работи над 80% в тъмния сектор на финансите. Корупцията е навсякъде. Вземи дружество топлофикация . За нея няма Закон за Защита на Конкуренцията. Закон за защита на Потребителя. Всичко в КЮПА. Яко крадене от ПАРТИЙНИ АКТИВИСТИ и Олигарси. Закачените на това дружество са принудени да крадат и да покриват задъл
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Каква е причината. Няма нови инвестиции. Всички централи са изплатени!
11
1
 
17
 
! Отговори
ИВАН преди 6 месеца
КОГАТО ЧУХ, ЧЕ ПАРИТЕ ЗА ХЕМУС СА ПРИ ФИРМИТЕ, НО НЕ СЕ РАБОТИ, ПАДНАХ ОТ КОНЯ! КАК МОЖЕ ТОЛКОВА ПРО СТ НАРОД ДА ГЛАСУВА ЗА ВИНЕТУ?! ЗАСЛУЖАВАТЕ СИ СЪДБАТА!
10
1
 
25
 
! Отговори
Христо преди 6 месеца
Благодаря на правителството ,че организира поредния картел с цените на тока.Ще стане като с мобилните оператори,ще се наговорят и уеднаквят цените и ще съдират кожата на бедните българи.Честита ни демокрация дами и господа.
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А такса "Задължения към обществото" ще отпадне ли? Защото и такава такса ни начисляват във фактурите сега, с нея се покриват кражбите на маалите. Ще отпадне ли питам, защото който е крал, пак ще си краде и ние ще плащаме!
8
1
 
36
 
! Отговори
Бгг преди 6 месеца
Уважаеми зрители спите ли ??? Подкрепете енергитиците и миньорите те се борят освен за работата си и за да остане независима българска енергетика. Това което се унищожава струва много повече от 3,5 милиарда лева. Ние сме преди всичко българи и след това европейци. Уважаеми зрители спите ли ???
7
3
 
12
 
! Отговори
Еленко Божков преди 6 месеца
Трябваше да е в затвора,за атентата в метрото.А се разхожда по телевизиите.
6
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Въпроса е колко пъти по-скъп и кога най-после това заспало племе ще извади тоягите.
5
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не вероятно, А сигурно! Да благодарим на баце ви Борисов и сегашната сглобка. Честито аборигени!
4
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пpogължaвaмe Пpoмeнaтa...
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Със сигурност ще се плаща много по-скъп ток. Цената на свободния пазар е между 2 и 4 пъти по-скъпа от тази на регулирания, в зависимост от много фактори. Най-високата цена която съм виждал на свободния пазар е 86ст/квч при при около 20ст/квч на регулирания пазар. Обикновено е около 40ст/квч в зимните месеци.
2
3
 
20
 
! Отговори
На спотовия пазар преди 6 месеца
КЕВР нищо не определя.
1
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С това продажно ненаситно управление е така и то не от 2026 г., ами веднага от следващата. Цената му постоянно се качва последните някоблко години. А инфлациятапоследните 2-3 е чудовищна.