Германия и Нидерландия най-големите "спонсори" на Русия

ЕС е платил на Русия над 180 млрд. евро за петрол и газ
16 ное 2023 08:16, Александър Попов
58
Германия и Нидерландия най-големите "спонсори" на Русия
Снимка: БГНЕС/ЕРА

От началото на пълномащабното нахлуване в Украйна Русия е спечелила около 550 милиарда евро от износа на нефт, природен газ и въглища. Това показват данни на Center for Research on Energy and Clean Air (CREA)r, цитирани от украинската агенция УНИАН.

Средно Русия получава почти 900 милиона евро на ден, за да финансира своята агресия.

Най-големият купувач за целия период от 24 февруари 2022 г. до 13 ноември 2023 г. е Европейският съюз. Общо страните от ЕС са платили на Русия 180 милиарда евро за всички изкопаеми горива, които закупиха през това време. От тях над 102 милиарда евро са платени за суров петрол, 74 милиарда за природен газ, а останалите за въглища.

В рамките на ЕС основните купувачи на руски енергийни ресурси са Германия (общо 28 милиарда евро), Холандия (18 милиарда) и Италия (17 милиарда).

Вторият най-голям купувач на руски въглеводороди след ЕС е Китай - над 143 млрд. евро. От тях за нефт 107 милиарда, за газ 17, за въглища 18 милиарда. Следват с голямо изоставане Индия (общо 64 милиарда), Турция (53 милиарда), Южна Корея (14 милиарда). Струва си да се отбележи, че динамиката на обществените поръчки се промени значително през последната година и половина.

Ако Европа значително намали своите покупки, азиатските страни, напротив, ги увеличиха, макар и като цяло не толкова радикално, коментира Центърът за изследване на енергията и чистия въздух.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще бъдем принудени да консумираме украински хранителни продукти които управниците щели да внасят на квотен принцип. Много демократично.
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От снимката си правя едни други изводи за това кой на кого е спонсор.
49
5
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
До Инъче ЕК/47 "ние мазохисти ли сме да седим още в тази ЕВРОКОЧИНА" - про'с'таци СТЕ. Тиквата ви го каза още преди 11 години и лани ПАК ВИ го повтори, *** вие не, та не та ПАК на 2 Април 85% гласувхте за ЕС. Какво ревете?
48
0
 
2
 
! Отговори
Шопендар преди 5 месеца
Тези страни са и едни от най големите спонсори на сащ.,и резултатите са видими,и не само при тях,а и в целия ес
47
6
 
5
 
! Отговори
Инъче ЕК преди 5 месеца
Ще глоби нас! Това не мога да го разбера ние мазохисти ли сме да седим още в тази ЕВРОКОЧИНА КОЯТО НИ УНИЩОЖАВА БАВНО НО СИГУРНО?
46
0
 
2
 
! Отговори
преди 5 месеца
До анонимен - венецуела не може да си позволи да продава петрол защото само той крепи народа да не погребе правителството. Заплата от 100 евро на месец не е оферта ако бензина не струва 2 стотинки. Нали ще ги ожънат за една вечер ако продадат петрола
45
2
 
4
 
! Отговори
преди 5 месеца
Китай плаща почти колкото целия европейски съюз. А Нидерландия дето се опъва за шенгена-да премине на независима енергия.Кучетата които лаят - не хапят.Преливаме от пусто-в празно. Да не се окаже след войната, че в украйна има нови 500 милиардера. Щото едни умират-други правят пари. Само ние сме една отломка от отдавна изгубена империя както римската, и си живеем със спомена отпреди 1000 години
44
3
 
8
 
! Отговори
Без паника, моля ! преди 5 месеца
Цивилизацията се чисти от въшки и диктатори !
43
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То щот САЩ изобщо не са платили ,късмет че не са ги нагъзили доставките да се плащат в рубли .Кои отказва петрол на 60 евро барела като после ще го препродаде за 90 евро на европеиските ***.При положение че Венецуелския им беше отказан тотално,а арабите след геноцида на Израел ще им прережат пъпната връв :) Ще взимат дълболо гърло,та чак и ще преглъщат бели наноботи за пари
42
6
 
4
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 5 месеца
Важното е Русия да умре. Те и през 80те разказаха, как санкциите не работят. И ти да видиш СССР взе че умря. Смятай колко са tupi.
41
1
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 5 месеца
Шиши Магнитски веднага да предложи санкции срещу Германия ,Нидерландия и Италия като спонсори на Путин.
40
5
 
10
 
! Отговори
До 38 преди 5 месеца
Кажи 6ак е в Швейцария на Балканите- България. Как ни е стандарта? Цъфтиме ли още?
39
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Интересно защо не направят разбивката по години 2022 срещу 2023 или дори по месеци, за да видите как ги "спонсорират". Мирише на руска пропаганда.
38
4
 
5
 
! Отговори
Коколанд преди 5 месеца
Теорията за северна Нигерия е точна.
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ЕС спонсорира агресията на Путин и Вагнер. Да го кажем на Урсула.
36
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То Украйна купуват от Русия газ вие за санкции говорите. Нашите политици винаги са се опитвали да са по католици от папата. Хората си гледат интереса, нашите гледат интереса на другите
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ние също спонсорираме Русия, нашият газ идва от там само е ребрандиран и така Путлера печели още повече защото прибира по-голям марж печалби. Също си трошим колите със скапания бензин Урал, пълно е по-форумите за различен разхода когато автомобила се зарежда в чужбина и в БГ, сами се сетете защо!
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Спонсор е някой, който дав апари или безвъзмезно, или с цел реклама. Стига глупости. Немската икономика е на път да се разпадне. До едн агодина коже и д апочнат ремотни на тръбата.
33
2
 
9
 
! Отговори
оракул на боб преди 5 месеца
Да помогнем на Украйна!.Стига с тези автомобили.Да пътуваме с каруци!
32
6
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
До 28 ". То май излиза, че ЕУ са доста прости." - ц. Доказва, че гласуващите за ЕУ са про'с'таци.