Откриха фалшиви части в двигателите на два самолета на Ryanair

Подобни фалшиви компоненти има и в други авиолинии
2 дек 2023 09:05, Нели Христова
12
Откриха фалшиви части в двигателите на два самолета на Ryanair
Снимка: БГНЕС

Ryanair стана поредната авиокомпания, засегната от международен скандал, след като откри фалшиви части  в двигателите на два самолета.

Частите бяха открити по време на проверки за поддръжка в Тексас и Бразилия през последните няколко месеца.

Големите американски превозвачи Delta Air Lines, American Airlines и Southwest Airlines също са открили съмнителни части в самолетите си.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри каза, че фалшивите компоненти идват от британския доставчик AOG Technics, който не е един от одобрените доставчици на Ryanair.

Регулаторите са били предупредени за фалшиви части, открити в самолети Boeing и Airbus тази година, твърди, че следователите са проследили доставките до AOG Technics. Авиационните наблюдатели в Обединеното кралство, САЩ и Европа обвиниха компанията, че доставя части за двигатели с фалшиви сертификационни документи, което поражда опасения относно безопасността.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри призова за по-строг контрол върху доставчиците на реактивни двигатели трети страни. Американският производител на двигатели CFM International предприе съдебни действия срещу AOG Technics, след като неговият модел CFM56 – най-използваният реактивен двигател в света – бе  засегнат от скандала.

Службата за гражданска авиация, надзорният орган на Великобритания, издаде известие за безопасност до авиокомпаниите и заяви, че "разследва доставката на голям брой съмнителни неодобрени части", които, според него, могат да бъдат проследени до AOG Technics.

Агенцията за авиационна безопасност на ЕС заяви през август, че проучва доклади за части със съмнения за фалшифицирани документи, докато Федералната авиационна администрация на САЩ предупреди авиокомпаниите за скандала. Твърди се, че Министерството на правосъдието на САЩ е в ранен етап на разследване.

От AOG Technics не са коментирали случая. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
14
 
5
 
! Отговори
пyTлEP xy1лo преди 4 месеца
поредния руски мафиот който е спретнал фирма в англия за да продава китайски менте части за истински.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Проблемът е че крайните производители поръчват даден възел и не следят частите от които е съставен. Лежат на идеята че примерно никой няма да сключи договор с всички автоморги за да му доставят стари крушки които да слага на стоповете които прави за дадена марка. Обаче в Индия и Пакистан надниците са толкова ниски че е на сметка да разглобяват и класифицират в големи количества чипове, процесори и каквото ти хрумне
10
5
 
13
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 месеца
Ха-ха-ха, а не требваше ли Путин да позва фалшиви части и да разглабя секи ден самолети за резервни части ?
9
2
 
20
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 месеца
Почти им повярвах. Частите са били по- евтини и те са се досещали че са афтър маркет, съответно са генерирали икономии и са вземали премийки.
8
5
 
19
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Даже бразилците са по-стриктни от бозавите островитяни.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Прат енд Уитни в момента е част от Raytheon, преди е била част от Colins а още по-преди част от UTC - все американски компании. Та както казах - американска компания. Без да крещя.
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
,,Pratt & Whitney Canada е global аерокосмически лидер със седалище в Лонгюй, Квебек.,, ТА ТИЯ КАНАДЦИ КАКТО КАЗАХ с оригинални части не могат си изкара и половината живот да не говорим че пластмасовите криле на еарбъс са напукват от слънцето е по горещи държави за което Катар ги съди за 20 милиона евро.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хахаха, Прат енд Уитни и е американска компания
4
4
 
5
 
! Отговори
ИМА ЛИ преди 4 месеца
ПОДМЯНА С ФАЛШИВИ ЧАСТИ-ИМА КАТАСТРОФИ
3
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сертифицирани означава изключително невероятно скъпи. И за компанията производител и за купувача, а "фалшиви" не означава че са направени от картон примерно. Трябваше да напишете "несертифицирани".
2
8
 
11
 
! Отговори
Нежен Евроатлантик преди 4 месеца
Фалшива новина .Това на Запад не се случва .Там всички са почтенни и добри .
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А онез канадци от Братан уитни ли бяха колко самолета преземиха на еарбъс ? От заевените 7-8000 часа изкарвали от 1000 до 4000 . Тва се с оригинални части .