Невидима опасност: Как да разпознаем депресията?

Голямата цел е превенцията, посочват специалисти
28 фев 2024 14:06, Красимир Ангелов
9

Милиони украински бежанци в Европа са изправени пред сериозния проблем с депресията. В тяхна помощ е разработена безплатна програма в подкрепа на психичното здраве.

"Платформата е iFightDepression - напълно безплатна за украинските бежанци. Подкрепя цялостното лечение и е чудесен инструмент, който може да замести липсата на такова", коментира психологът Петя Атанасова от "Българския алианс срещу депресията" в студиото на "България сутрин".

Психологът Веселина Паскалева уточни, че платформата не е създадена за тежки форма на депресия и отбеляза, че терапията в България все още е скъпо удоволствие. По думите на Атанасова програмата помага на потребителите да разпознават симптомите - да направят правилни промени в съня, в навиците, всичко, което може да помогне в справянето с тревожно състояние.

"Симптомите се изразяват в зависимост от честотата, в която се случват - когато започнем да усещаме, че не може да извършваме добре ежедневните си действия, болки в стомаха, липса на апетит или обратното - прекомерно хранене, важно е и да не категоризираме всяко едно лошо настроение като депресия", каза още Паскалева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Атанасова добави, че в най-тежките форми депресията често приключва със самоубийство.

"Нашата голяма цел е да приложим превенция. Приблизително 15% от тежките форми на депресия завършват със суицид. Емпиричните данни откриват междуполови различия. Отчита се, че жените са по-уязвими. Характерните прояви при един възрастен се различават от тези при юноши и деца", обясни тя.

Според Паскалева изолацията, оставането вкъщи и това да не се срещаме с хора са фактори, които влияят на психичните проблеми. Засилват присъстващите такива и изразителността на симптомите.

На въпрос къде може да бъде намерена платформата, Паскалева посочи, че предварителният тест, с който може да проверим състоянието си, е на сайта на iFightDepression.

"Екипът ни управлява профил, който е достъпен за всеки", добави психологът.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 месец
за суицид си има точна българска дума...ама нали трябва да сме модерни...нали трябва да сме професионалисти...
4
1
 
3
 
! Отговори
Милен преди 1 месец
Как успяхте и нещо толкова универсално за всички, като депресията, да го обърнете пак до украинците...все едно с войната се е появила... нямам думи.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре че са украинските бежанци че да разберем за депресията, ние българите с положителния ни и качествен живот никога не сме чували за депресия
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямаме дапресия. Тревожното състояние се промахва от общуване, с хора които обичате и ви обичат.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мише, мисля да си сменям работата пак. всяка пролет ме хваща пролетната депресия. Ти, Михаела, какво ке ме посъветваш, да сменям ли? Само на теб имам доверие за добър съвет.