Арестуваха вербуван от ФСБ агент, следял Христо Грозев

Той е продал данни на високопоставени служители
30 мар 2024 21:26, Александър Попов
235
Арестуваха вербуван от ФСБ агент, следял Христо Грозев

Егисто От, бивш служител на австрийското разузнаване, който е шпионирал разследващия журналист Христо Грозев, беше арестуван след публикуването на съвместно разследване на The Insider и Der Spiegel.

Според доклад на австрийския вестник Der Standard От е заподозрян, че е продал данни от смартфоните на трима високопоставени австрийски служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Данните са били извлечени, докато телефоните са били ремонтирани след повреда от вода.

От, тогава служител на австрийската Федерална служба за защита на конституцията и борба с тероризма (BVT), е предал данните, извлечени от смартфоните, на ФСБ през лятото на 2022 г. Информацията първоначално се е появила от Обединеното кралство в рамките на продължаващото британско разследване на Ян Марсалек, укриващия се бивш главен оперативен директор на германската фирма за разплащания Wirecard.

Прокурорите смятат, че От е използвал позицията си в службите, за да получи достъп до поверителната информация и след това да я продаде на друг бивш служител на австрийското контраразузнаване - Мартин Вайс, който на свой ред е работил за Ян Марсалек. Прокуратурата във Виена уточни, че в рамките на същия случай са арестувани двама души, но не назова публично името на втория заподозрян.

Откраднатите смартфони са принадлежали на: Михаел Клойбмюлер, който дълги години е бил началник на кабинета на австрийското министерство на вътрешните работи; директора на федералната полиция Михаел Такач и Гернот Майер, директор на Федералната служба за имиграция и убежище (BFA). Телефоните са били повредени в резултат на инцидент през 2017 г.: докато пътували по работа в Министерството на вътрешните работи, лодката, с която пътували служителите, се преобърнала и смартфоните им се озовали във водата. Техникът на BVT, натоварен със задачата да поправи устройствата от повредите, причинени от водата, след това копирал данните от устройствата и ги предал на От. Понастоящем срещу специалиста също се води разследване.

Частната кореспонденция от смартфона на Клойбмюлер по-късно се оказва във владение на пресата, което води до антикорупционно разследване срещу служителя. Данните от смартфоните на Такач и Майер не са публикувани. Както отбелязва Der Standard, От и неговите съучастници очевидно не са били в състояние да ги хакнат, което може би е причината да решат да ги предадат на ФСБ.

Бившият главен оперативен директор на Wirecard Ян Марсалек изчезна през юни 2020 г. заедно с няколко милиарда долара. Месец по-късно The Insider и Bellingcat успяха да докажат, че измамникът е избягал в Русия или Беларус и има дългогодишни връзки с ФСБ.

На 1 март тази година съвместно разследване на The Insider и Der Spiegel разкри подробности за начина, по който Марсалек е бил вербуван. Изданията споделиха и подробности за това как Марсалек е сътрудничил активно на Wagner Group, предавал е на Русия данните, които е получавал от работещите за него европейски разузнавачи, и е помогнал за организирането на наблюдението на Христо Грозев./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още по темата: ФСБагентХристо Грозев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
14
 
8
 
! Отговори
ID7 преди 1 месец
Всички руски шпиони имат избор да отидат в Малашевци или да цъдат предадени на американското правосъдие!
122
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Компютри, компоти, колци. Лунна фантастика. Грозев има нещо общо, доколкото е споменато името му.
121
17
 
11
 
! Отговори
АзСъмДържавата преди 1 месец
Всички путински шпиони ще бъдат изловени и затворени, предстоят и в България масови арести на русофили
120
11
 
8
 
! Отговори
Американеца преди 1 месец
169 Марш да помагаш на матушката си Расия русоробски хероинов джънк.
119
8
 
17
 
! Отговори
Юлиян до 166 преди 1 месец
...Постоянно недоволни.И от недоволство до недоволство,претенции след претенции.Като са им били уж "заробващи"заемите,защо са ги взимали.Русия няма грам вина за всичко случило се в Украйна.Единствено и само Великоукраинския шовинизъм и грандомания,заедно с коварната американска политика докараха Украйна до там да възроди неонацизма като държавна форма на управление и стъпка след стъпка да стигне до ръба на загубата на суверенитет.
118
6
 
17
 
! Отговори
Юлиян до 166 преди 1 месец
Ти ще кажеш,че не е вярно.Номерата си ги започнаха украинците.Първо почнаха да поставят ултиматуюи за ядрените оръжия.Американците сами ги насметоха.След това искаха да спират газта за Европа.Искали цени като на германците.Искаха да плащат,когато и както на тях им изнася.По време на първите санкции,когато руснаците наложиха контрасанкции на европейските стоки започнаха да извършват реекспорт.На ембаргови стоки само слагаха техни етикети и ги внасяха в Русия нарушавайки ембаргото.Отрязаха ги....
117
10
 
20
 
! Отговори
Така е преди 1 месец
Агент Грозев имаше над 5 псевдонима, в началото даже го спускаха тук като скрит зад блогера на британците Белингкет. А то кво се оказа ? Руснаците го разкрихха веднага и даже го оставиха да му гледат сеира. Сега МИ6 не го пуска никъде и им е тежест понеже се изложил като кифладжия. Какво да говорим за форумния наркоман сменящ никове и историйки
116
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкова е "уважаван" че избяга от прокуратурата заради далаверите си с Огнян Донев и вестниците и се скри зад 5 псевдовнима при английски агент като него представящ се за блогер. Само че руснаците веднага го разкриха и му се наложи да се показва че да се прави на ощипан. Сега разкрит е в тежест на Ми6 и ако придължава да се дъни британците щф го свихнат а на теб ще ти спуснат опорки че съм бил примерно аз. А аз бих го утрепал с кеф също, мислиш че някой ще се застъпи за него тук? Ти ще избягаш.
115
29
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путинофилите могат да пръскат плюнки колкото си искат, но Грозев е един от най-уважаваните разследващи журналисти.
114
25
 
10
 
! Отговори
до 163 Юлиян преди 1 месец
Не е вярно. Путин започна да прави мизерии на Украйна когато те започнаха преговори за по-тясна търговска и бизнес интеграция с Европа плюс възможност за пътувания в Европа без визи. Започна да тормози украинския бизнес в Русия, да не пуска в Русия украинските тирове и прочие. Извика в Москва Янукович и го накара да приеме 3 млрд. кредит само и само да стои под крилото на Русия. За НАТО не е ставало въпрос защото за членство на Украйна се говореше като за нещо от далечното бъдеще. Хипотетично.
113
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоз престъпник още ли го показвате ве мисири подкупни? Ако стъпи в България, аз лично ще отида да му извия врата и ще ви извикам, пък да видим дали ще посмеете да дойдете да отразите. Щото сте същите кат него.
112
8
 
16
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
"Недоучко"!Казваха,казваха,та цели две години,а ако сложим и Минските"залъгалки",ще станат няколко пъти по две,но винаги завършваха с едно и също:"В никакъв случай няма да допуснем Украйна да влезе в НАТО".В ЕС като неутрална,необвързана държава-да,но в НАТО никога.Достатъчно и предостатъчно ясно.За украинците и за такива като теб обаче и това не беше достатъчно.И "шараните" украински се натресоха."Велика Украйна" се засилили да правят.И те като македонците.Без история и веднага "велики"!
111
8
 
12
 
! Отговори
Юлиян до 159 преди 1 месец
Вие"евролиберастите" с родител1и родител2, минета по-различно ли го въртите,че подскачаш така?И внимавай утре вечер някой "Филип Тотю" или "Панайот Хитов" да не ти "тропне" на "портата".
110
17
 
10
 
! Отговори
простако преди 1 месец
До Юлиян те казаха че и Украйна няма да нападат точно 1 ден преди да я нападнат, вярвай ти на руската паплааач ако искаш да цъфнеш и вържеш
109
11
 
15
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
А,не!Руснаците достатъчно ясно казаха,че нямат никакви планове да нападат когото и да било,но няма да позволят на никого да застрашава сигурността им.Те,самите държави от алианса пищят и вдигат врява.А Украйна ще изяде "дървото".За назидание на всички останали.На път е да стане "бившата държава"Украйна.
108
7
 
6
 
! Отговори
Хи хи ще накажеш преди 1 месец
азиатската сиКурва, която доведе от коми боклукДолен.
107
3
 
0
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Хайде стига!Да пообиколя и понакажа още някого по другите статии.Дано само да има подходящи теми.
106
7
 
4
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
И последно.Кой вдига врява,че Русия няма да спре на границата с Полша и Румъния и т.н.?Като почнеш от Кулеба и Зеленски и стигнеш до шефа на Алианса.
105
4
 
3
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Само за"недоучилите" и "недочелите".Ако беше отварял някога книги описващи турското робство и хайдутите щеше да си наясно с думите"джепане"-барут и гюллета-с тях са стреляли тогавашните оръдия-топовете.Достатъчно ли е?
104
5
 
5
 
! Отговори
Юлиян до 149 преди 1 месец
Не "хвъркай" чак в небесата."Легитимна цел"!Той се самообяви за "легитимна цел".Вдига си цената човека.Прави се на по-значим отколкото е.Старае се да гледа "лошо" и втренчено по снимките,въобще опитва се да изглежда като решителен човек.Колко е на практика-отделен въпрос.