Строга тайна: Сваляла ли е принцесата на Йордания ирански дронове?

Салма бин Абдула е първата жена пилот на изтребител в йорданската армия
15 апр 2024 20:45, Петър Бойчев
60
Строга тайна: Сваляла ли е принцесата на Йордания ирански дронове?
Снимка БГНЕС

Веднага след като Иран изстреля дронове по Израел, Йордания затвори въздушното си пространство, а военновъздушните сили на страната подкрепиха Израел при прехващането на безпилотните самолети и ракетите, изтрелвани от Иран.

Две от четирите деца на йорданския крал Абдула II и кралица Рания са в йорданската армия - престолонаследникът принц Хюсеин (29) и принцеса Салма бин Абдула (23), предаде bTV.

В социалните мрежи се появиха кадри и твърдения, че принцесата също е участвала в свалянето на ирански дронове. Те бързо започнаха да се разпространяват.

Възможно ли е една принцеса да участва в подобна защита?

Въпреки че Салма бин Абдула е пилот на Кралските йордански военновъздушни сили, кадрите, които се разпространяват в социалните мрежи, са подвеждащи и твърдението, че принцесата е участвала в операцията, не е потвърдено от нито един официален източник, посочват международните издания.

Принцесата завършва Военната академия Сандхърст в Англия през 2018 г. с чин лейтенант. След още един курс за напреднали, тя става първата жена пилот на изтребител в йорданската армия през 2020 г.

Освен Салма, обучението си в Сандхърст са завършили и нейният брат Хюсеин, баща ѝ – кралят, люксембургските принцове и престолонаследниците на британския трон - принц Уилям и принц Хари.

След военното си обучение Салма заминава за Калифорния и получава бакалавърска степен от Южнокалифорнийския университет през септември 2023 г.

Само три месеца след като завършва университета, младият боен пилот показва, че е готова да изпълнява мисии в кризисни райони. Принцеса Салма и екипът ѝ транспортират хуманитарни доставки до болница в Газа.

Родителите на Салма винаги са били много горди с амбициите ѝ. Майка ѝ Рания е модерна и самоуверена жена. През есента тя коментира конфликта в Газа пред Си Ен Ен и казва, че се радва, когато вижда децата си да помагат на хора в нужда.

По време на конфликти, повишеният риск за сигурността е не само за кралското семейство, но и за военните части.

От 2007 г. до 2013 британският принц Хари изпълнява мисия в Афганистан. Но дори и да е искал да проведе по-мащабна операция, кралското семейство и военните никога не биха го позволили, коментира “Билд“.

Същото се отнася и за Салма, а още повече и за нейния брат - престолонаследника принц Хюсеин. Наследниците в кралското семейство не трябва да бъде застрашени в нито един момент.

Ролята на Салма в отбраната на страната ѝ ще бъде ограничена до хуманитарни операции. През декември тя се спуска с парашут в йорданската болница в Газа.

„Възможно е обаче добре оборудваните йордански военновъздушни сили да поемат риска и да позволят на принцеса Салма да лети като пилот. Тя може да утвърди името си, без да се излага на голяма опасност“, коментира пред „Билд“ високопоставен бивш подполковник от Военновъздушните сили на САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от Русия
Кулеба: Ключово е да заздравим сигурността в Черно море
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
VladTepes преди 1 седмица
Йордания пропусна възможността да тръгне по некапиталистически път на развитие, като прогони палестинците. Така Ливан тръгна успешно по некапиталистически път с помощта на братска социалистическа Сирия.
55
0
 
1
 
! Отговори
Разбира се, че е преди 1 седмица
сваляла дронове... в някой симулатор.
54
1
 
2
 
! Отговори
Доктор Енчев преди 1 седмица
Тази принцеса прилича на дъска за гладене.... да ми се обади ВЕДНАГА. Лесно ще коригираме дефекта. Ще и поставя две сисси размед ДД за нула време. И на разумна цена. Поне другите да могат да я различават по нещо от синовете на краля.
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не е тайна. Не е сваляла! По-вероятно да е обслужващ персонал в хотел за богати туристи.
52
0
 
3
 
! Отговори
Трифон преди 1 седмица
Single ли е?
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Напълно разбирам защо една жена би предпочела да си играе с боен самолет, вместо с кукла барби.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На куклен театър!
49
4
 
2
 
! Отговори
Мухаха преди 1 седмица
В не много далечно минало синчетата на такива африкански и арабски величия не спираха да да досаждат на свръхбогатите си и всевластни родители докато не се сдобият с мундир окичен с медали като коледна елха. Явно феминизма е дошъл и в Йордания. Малката прЕнцеса не иска Барби а военна униформа с медали също като на тати... Що не? Тати ще и ги осигури . А медиите ЩЕ трябва хвалят смелата щерка и да измислят "геройства" ... щото там за обида на кралското семейство наказанието е единствено СМЪРТ.
48
1
 
6
 
! Отговори
Росен преди 1 седмица
Г-н Оп*тков, ти нещо не си чул, както трябва. Защото със сигурност не си чел. Не са се размножили от 100,000 на 2 милиона. Палестина е цялото нещо, където в момента са се настанили тия бездомници, които ги мрази цял свят т.нар. израелци. Тел авив е Яфа, Хайфа е бил един от най-красивите градове в Палестина. Миграция се нарича това, защото хората са били изгонени от тия градове и прокудени в Газа и Западния бряг. Не знам как реши, че Путин ми е шеф, явно толкова са ти и доводите.
47
7
 
5
 
! Отговори
опетков преди 1 седмица
До Росен Ивицата Газа не е държава на арабелите там. Това е територия на Египет, завладяна от Израел при една от войните и дадена на част от бедуините да се заселят в нея. В Газа не живее нито един "палестинец", защото палестинец е измислено от арабелите понятие. За 50 години от 100 000 подтисканите и подложени на "геноцид" тунеядци са се размножили на 2 милиона. А за навлизане в чужда, суверенна държава се обади на шефа си ****кин и го питай как става.
46
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На 14 април 2024 г. от Йемен и от Иран изпратиха за Израел 185 дрона, 36 крилати и 110 балистични ракети. Йорданско ПВО и израелски самолети ги унищожаваха над Йордания. И САЩ, Англия и Франция ги унищожаваха. Изкуственият Интелект остави само 3 ракети да паднат в Израел в пустинни безопасни терени. Отломка от унищожен дрон нарани 7годишно бедуинче, спасено е. От отломки пострадаха и неукрили се недисциплинирани, фотографиращи как Железен Купол и Щитът на Давид унищожават всичко ! ПЕРФЕКТНО !
45
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не съм сигурен, мъжко ли е момиче ли е.
44
4
 
12
 
! Отговори
Браво преди 2 седмици
Мъжко момиче !
43
9
 
14
 
! Отговори
Vulgaris Magistralis преди 2 седмици
Иран са като дете със специални потребности, към което никой няма съчувствие, защото налита на бой постоянно. Тази година се стреляха с Пакистан. Миналата година се стреляха с талибаните в Афганистан. Пак миналата година заплашваха Азербайджан с атаки. В Сирия водят хибридна война с Турция, а в Йемен със Саудитска арабия. Русия им е до толкова съюзник, до колкото купуват оръжие от тях. Отношенията им с Израел и САЩ въобще може да не коментираме.
42
3
 
6
 
! Отговори
Smo преди 2 седмици
Еййй какви принцеси имаше навремето, а сега LGBT
41
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сваляла ирански смоци еднооки под фереджето :)))
40
11
 
14
 
! Отговори
Росен преди 2 седмици
Отново незапознати хора. Юдеите живяли по тези земи 4000 години преди Христа, хаха. Сегашните израелци имат толкова общо с юдеите, колкото аз съм Брад Пит. Но и да им бяха преки наследници, пак сегашните пумита в израел нямат никакво право да влизат във владение в чужда държава. Избиха 35,000 души мирно население в Палестина, от тях 15,000 деца, стотици бебета на няколко дни!!! Но иде видовден и за тях, и за сащите. Лошо, че невинни хора ще платят цената, но косвени жертви е американски термин.
39
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
38
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сваляла ги е с буркани краставички. И тя като призрака от Киев или какъвто беше оня измислен украински "герой".
37
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кажи-речи само най-бедните и загубени арабесковци (Иран с 12 пъти по-малък БВП на глава от населението от Израел) са приятели с голташка Русия. Всички останали искат да вървят към приятелство с големите, развити батковци. Разбира се, Йордания не е сред богатите, но ще стане, ако поддържа близост със САЩ, а не с бедняци като Русия, Индия и подобни тотални аутсайдери. Иначе казано- разбира се, че ще помогне на Израел. Все пак юдеите живеят по тези земи от 4000 години преди христа.