Строга тайна: Сваляла ли е принцесата на Йордания ирански дронове?

Салма бин Абдула е първата жена пилот на изтребител в йорданската армия
15 апр 2024 20:45, Петър Бойчев
60
Строга тайна: Сваляла ли е принцесата на Йордания ирански дронове?
Снимка БГНЕС

Веднага след като Иран изстреля дронове по Израел, Йордания затвори въздушното си пространство, а военновъздушните сили на страната подкрепиха Израел при прехващането на безпилотните самолети и ракетите, изтрелвани от Иран.

Две от четирите деца на йорданския крал Абдула II и кралица Рания са в йорданската армия - престолонаследникът принц Хюсеин (29) и принцеса Салма бин Абдула (23), предаде bTV.

В социалните мрежи се появиха кадри и твърдения, че принцесата също е участвала в свалянето на ирански дронове. Те бързо започнаха да се разпространяват.

Възможно ли е една принцеса да участва в подобна защита?

Въпреки че Салма бин Абдула е пилот на Кралските йордански военновъздушни сили, кадрите, които се разпространяват в социалните мрежи, са подвеждащи и твърдението, че принцесата е участвала в операцията, не е потвърдено от нито един официален източник, посочват международните издания.

Принцесата завършва Военната академия Сандхърст в Англия през 2018 г. с чин лейтенант. След още един курс за напреднали, тя става първата жена пилот на изтребител в йорданската армия през 2020 г.

Освен Салма, обучението си в Сандхърст са завършили и нейният брат Хюсеин, баща ѝ – кралят, люксембургските принцове и престолонаследниците на британския трон - принц Уилям и принц Хари.

След военното си обучение Салма заминава за Калифорния и получава бакалавърска степен от Южнокалифорнийския университет през септември 2023 г.

Само три месеца след като завършва университета, младият боен пилот показва, че е готова да изпълнява мисии в кризисни райони. Принцеса Салма и екипът ѝ транспортират хуманитарни доставки до болница в Газа.

Родителите на Салма винаги са били много горди с амбициите ѝ. Майка ѝ Рания е модерна и самоуверена жена. През есента тя коментира конфликта в Газа пред Си Ен Ен и казва, че се радва, когато вижда децата си да помагат на хора в нужда.

По време на конфликти, повишеният риск за сигурността е не само за кралското семейство, но и за военните части.

От 2007 г. до 2013 британският принц Хари изпълнява мисия в Афганистан. Но дори и да е искал да проведе по-мащабна операция, кралското семейство и военните никога не биха го позволили, коментира “Билд“.

Същото се отнася и за Салма, а още повече и за нейния брат - престолонаследника принц Хюсеин. Наследниците в кралското семейство не трябва да бъде застрашени в нито един момент.

Ролята на Салма в отбраната на страната ѝ ще бъде ограничена до хуманитарни операции. През декември тя се спуска с парашут в йорданската болница в Газа.

„Възможно е обаче добре оборудваните йордански военновъздушни сили да поемат риска и да позволят на принцеса Салма да лети като пилот. Тя може да утвърди името си, без да се излага на голяма опасност“, коментира пред „Билд“ високопоставен бивш подполковник от Военновъздушните сили на САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За 6 месеца война в Газа Израел не успя да постигне нито една победа.
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ох доидоха ми родилните мъки ,отивам да се изсера докъто чета кралската поема.А нещо любовно няма ли ?
34
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Строга, строга тайна, ама за свободните демократични медии няма строги тайни, така е на запад при демокрацията и свободата, всички медии вече пишат за строгата тайна на красивото демократично момиче което сваляло дроновете и ракетите на кръвожадните аятоласи. Вижте само колко е красиво момичето на снимката, ох, разчувствувах се, насълзиха ми се очишките!
33
3
 
7
 
! Отговори
русия и сащ преди 4 седмици
войната ще е тотална жребия е хвърлен промяна няма как да има вече предстои тоталната война до 3-5 години ще се лее истинска кръв не като от ковита фалшива.
32
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Всички хиперзвукови ракети са поразили целите си. Една израелска военна база е извън строя.
31
11
 
10
 
! Отговори
Нашите политици преди 4 седмици
Да вземат пример от тая принцеса . За такива като Коцето Копейкин и Нинова Партизанката няма шанс те са копейки и са си продали душите на дявола но за другите да видят какво е истински патриотизъм
30
10
 
14
 
! Отговори
Браво на момичето! преди 4 седмици
Браво на момичето! Браво! Смело момиче, смело и красиво момиче. Като украинските ПВО момичета и момчета, за които вече 2 години свободните западни медии разказват как побеждават Русия и как свалят 99.99% от руските ракети.
29
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Толкова и е акъла.
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Една от ракетите е попаднала в щаб квартирата на ВВС, има разрушения, вече попаднаха снимки в интернет.
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Може да сваля каквото си иска , когато е навлязло в тяхното въздушно пространство! Брадатия козел диктатор все мисли като всички такива да господд. Скоро ще разбере че е не е.
26
5
 
7
 
! Отговори
До хамавият келеш преди 4 седмици
Май Мама доста пъти те е изпущала на глава като малък бре келешчее?:):):)
25
9
 
15
 
! Отговори
Ехе браво преди 4 седмици
На Йордания и на тая смела аристократична девойка . Докато нашите си пълнят джуките със силикон и възхваляват Путин и слушат чалга вижте тая принцеса колко много прави за народа си !
24
8
 
8
 
! Отговори
анонимен келеш преди 4 седмици
Иранските Аятоласи Перси още помнят какво му се случи на Садам Хюсеин Персиеца:):):)А нашите кАпейки помнят какво се случи на Тодор Живков и Чаушеску!И после как с флекса хвръкна главата на съветския войник от паметника:):):)
23
1
 
8
 
! Отговори
Чудя се преди 4 седмици
Е колко дрона да е свалила - тя е младо момиче още , не е редно да се разпуска
22
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Въпреки строгата военна цензура и наказание затвор за пускане на видео и фото материал от военни действия в Израел, вече се изтекоха снимки от разрушения в Йерусалим. Оказва се че много от "ударените" ирански ракети които показаха как падат, са били просто втората степен на ракетата която е паднала. Толкова за великото ПВО на Израел.
21
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Красиво и смело момиче Браво!
20
6
 
4
 
! Отговори
Тестова атака? преди 4 седмици
Саодитска Арабия и Йордан се включиха на страната на Израел. От Иран едва ли са очаквали такъв ход от правителстват на тези държави. Израел май се оказва по-силен от колкото го считаха.
19
0
 
0
 
! Отговори
анонимен келеш преди 4 седмици
до14 Аз съм в ЛИДЛ бе:):):)
18
4
 
2
 
! Отговори
до 18 преди 4 седмици
путин ли ти нашепва какво да кажеш или верно го мислиш
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В Йордания има американска военна база, американците са сваляли дроновете, докато прелитат над йорданска територия, за да не стигнат до Израел. Впрочем Иран предупреди Йордания още вчера, че може да стане легитимна цел за иранските ракети, ако продължава да се навира, където не й е работата.