До 2026 г.: Пада тайната на заплатите във фирмата

Дотогава трябва да въведем директивата на Брюксел
23 апр 2024 21:20, Петър Бойчев
25
До 2026 г.: Пада тайната на заплатите във фирмата
Снимка БГНЕС

Брюксел е спуснал директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители.

Страната ни има срок до 7 юни 2026 да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на принципа на равно заплащане на жените и мъжете, равен труд, или труд с равна стойност чрез прозрачност в заплащането, съобщи пред БНР Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ.

По думите му няма никакъв проблем персоналните заплати да бъдат огласявани, като това, което следва да бъде въведено в българското законодателство е, че при поискване работещите имат право да знаят критериите, по които е определено тяхното възнаграждение, както и това на работещите на подобна длъжност във фирмата.

Също така работодателят трябва да докаже липса на разлика в заплащането на мъжете и жените. Капитанов посочи, че досега когато човек започва работа договарянето на заплатата става на база пазарене, но след въвеждането на директивата трябва да има точни и ясни критерии, по които сумата ще бъде определяна.

"Спрямо директивата работодателите нямат право да питат и да се информират предварително каква е била заплатата на предходната работа, за да могат да решават дали да дават по-ниска, или по-висока такава. Изцяло целта на всички тези действия е да се направи начин, по който по обективни критерии да се определя цената на труда, а не на субективни, както е в повечето случаи в България", разкри Капитанов.

Той допълни, че разликата в заплатите се отразява и в пенсиите, като при жените те са средно със 138 лв. по-ниски от тези на мъжете.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от Русия
Сталин е чудовище? Музеят в Гори разказва различна история
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.