Ваксинираните в България са под препоръчителните 95%

Заради пропуснати имунизации случаите на морбили се повишават
24
Ваксинираните в България са под препоръчителните 95%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В България ваксинационният обхват със задължителните ваксини е над 85%, но е под препоръчителните 95%, които са необходими за защита на цялото общество, каза Дженифър Мелгаард, експерт по обществено здраве и консултант на офиса на Световната здравна организация (СЗО) в България.

По думите ѝ в България защитените с ваксина срещу грип или ваксина срещу човешки папилома вирус са под 10%.
Случаите на морбили в региона се повишават, което може да се дължи на пропуснати ваксинации по време на ковид пандемията, допълни тя и посочи, че СЗО-България подкрепя Министерството на здравеопазването и работят заедно за определяне на ваксинационни програми, включително и за готовност и реакции при разпространение на морбили.

В рамките на Световната и на Европейката имунизационна седмица призоваваме държавите да включат ваксините в бюджетите си, както и да говорим в един глас за въздействието на ваксините, като важен аспект за това са личните лекари и медиите, допълни Мелгаард. По думите ѝ, когато в медиите се разпространяват митове, това може да изложи на риск живота на хората. Ваксините са безопасни, каза още той и добави, че като всяко лекарство и те може да имат леки странични ефекти. Тежките странични реакции са много редки, допълни тя и припомни, че благодарение на ваксините, някои заболявания са изкоренени или почти напълно ликвидирани.

Ежегодно се извършват анализи на база на съобщени случаи за странични реакции с цел да се направи анализ дали появата на дадено заболяване е свързана с ваксина, каза д-р Кремена Пармакова, началник на отдел „Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването. По думите ѝ, ако ваксината е вредна, тя няма да се прилага.

Министерството на здравеопазването има различни идеи за разпространение на информация за ваксините, като за целта се публикуват данни на сайта на ведомството, в социалните мрежи, създаден е и информационен сайт, каза още тя.  Ваксините спасяват живот, но основната им цел е да гарантират на хората повече години в качествен живот, допълни тя.

Безспорно в областта на медицината въобще има четири епохални събития, коренно променили възможностите за лечение и спасили милиони човешки животи – чистата питейна вода, дезинфектантите, антибиотиците и ваксините, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Когато има инструментът ваксини, може да се мисли не просто да се помогне на всички, а и напълно да се премахне дадено заболяване, което е много амбициозна задача. По думите му досега напълно ликвидирана е само вариолата.

Тревожните факти в доклад на СЗО и УНИЦЕФ, изготвен преди няколко месеца, показват, че заради ковид пандемията се срина доверието в имунизационния процес, каза Ивайло Спасов, представител на УНИЦЕФ-България. Рутинната имунизация на децата бележи най-ниските си нива от 30 години насам, но в България нивата на детските задължителни ваксини се поддържат традиционно високи, допълни той.  Притеснително е, че има и нагласи сред общопрактикуващите лекари, които са по-разколебаващи или дори има случаи, в които родителите се сдобиват с фалшив документ за имунизациите на детето си, добави Спасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от Русия
Сталин е чудовище? Музеят в Гори разказва различна история
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
Бургия Гаргамел преди 1 седмица
Спешно още 20-30 милиона ваксини от Астра Зенека да има да си хвърляме после!
20
1
 
7
 
! Отговори
Чичаата бил преди 1 седмица
Гейц не напука ли в Африка хиляди точно с тази спринцовка? И има осакатени деца и то много. Ни съм сигурен,но точно за коклюша май беше,проверете. Човек да го страх да иде на лекар вече от ***. Да. Ли превзели нормялната наука и медицина!
19
0
 
11
 
! Отговори
$$ преди 1 седмица
Навлеците докарани в България са без препоръчителна ваксина.Обиколете всички укропитеци и авганци да видим имат ли ваксини.Друг път.
18
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Деца умират заради антиваксърските призиви на Копейките. Реално, досега, България само губи от копейките, и то човешки животи.
17
2
 
18
 
! Отговори
Ваксина =нарицателно преди 1 седмица
Думата "ВАКСИНА" стана нарицателно заради шаманите по всички медии по време на кромида. Да не се чудите. Помним принудата. Няма да се повтори това никога повече, ясно ли ви е?
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нещо не ми се връзват обясненията на "специалистите". Как отдавна забравена болест се появява при 85% ваксинирано население? При такова покритие не би трябвало да се наблюдава нищо освен изолирани случаи.
15
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Путин създаде антиваксърските конспирации, не му трябват ракети и дронове срещу българите. Антиваксърите му свършиха работата. *** народ-болен народ-беден народ.
14
5
 
13
 
! Отговори
аха преди 1 седмица
Интересно какво се очаква след всичките изцепки на СЗО, Биг Фарма, доктори, Урцула, тролеи-атлантици и сие. След техните глупости, колкото и да иска човек да вярва на медицината и на правителствата, няма как да се получи. Тъй че, Анонимен 13, не са виновни антиваксърите виновни сте ти и твоите началници.
13
12
 
5
 
! Отговори
aaa преди 1 седмица
дегенерацията на българското население е вече в критична фаза... вижте графика на процента ваксинация в Европа и графика на средната работна заплата - пълно съвпадение. Просто глупавият човек е БЕДЕН. А у нас, глупавите стават все повече и повече. Не заслужавате нито лекарите, които имате, нито политиците дори, нито държавата. Не народ, а ....
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма ли Български лекари?
11
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Антиваксърите ни докараха до положение да умират децата ни от напълно предотвратими болести. Неандерталци!
10
7
 
13
 
! Отговори
ЦИРК ЕКСПЕРТИ преди 1 седмица
"заради ковид пандемията се срина доверието в имунизационния процес", не, не е заради "пандемията", а е заради "експертите", които за няколко левчета се продадоха и обърнаха науката и реалността надолу с главата! Помните ли едното чудовище как искаше да ваксинира децата, при положение, че за тях този вирус беше напълно безопасен? Помните ли другото продажно чудовище как обясняваше, че естественият имунитет нищо не е пред инжекциите? Помнете! За да не го позволим пак!
9
1
 
9
 
! Отговори
до 6 преди 1 седмица
До Анонимен - ти така си мислиш, че не е имала ваксини баба ти. Питай я! Задължителната ваксинация е от 1903г. у нас.
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С ОГРОМНИТЕ ЛЪЖИ, със зловещите манипулации, с непрекъснатото очевадно продажничество и рекламиране на ковид псевдоваксините, направо унищожихте за дълго цялата наука. Вече чуя ли за която и да е ваксина, първата ми мисъл е - за тази дали не лъжат по същия начин? И да, за някои знам със сигурност, че лъжат - примерно споменатата ваксина за папилома вируус, най-вредната и ужасяваща, при това ненужна ваксина. Както и за антиваксините за грип, които съсипват имунната система
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кунчев нали се набоде трижди. Щеше да гушне чемшира и пак за ваксини говори :))
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен Много баби са умрели че не е имало ваксини.
5
5
 
10
 
! Отговори
селянин преди 1 седмица
па ли почнахте мое ли да си ода у градината неваксиниран
4
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нема проблеми - ще се получи естествен имунитет и подобряване на генофонда, след като го преболедуват дечицата.
3
4
 
7
 
! Отговори
Ггг преди 1 седмица
Църните от махалите и мигрантите разнасят зарази,*** и термоядрен удар спешното...
2
9
 
16
 
! Отговори
Добрият чичко Бил преди 1 седмица
"населението на планетата трябва да се редуцира и ваксините са добър начин да постигнем това."