Естония обвини Русия за заглушените GPS сигнали за самолети

Полетите на Finnair от Хелзинки до Тарту
1 май 2024 22:57, Нели Христова
70
Естония обвини Русия за заглушените GPS сигнали за самолети
Снимка: БГНЕС

Естония обвини Русия в заглушаване на GPS сигнали и нарече действията "хибридна атака". Тя доведе до спиране на полетите до втория й по-големина град.

Полетите на Finnair от Хелзинки до Тарту бяха спрени поне за месец тази седмица поради потенциално катастрофални GPS смущения. Два полета на Finnair бяха принудени да се върнат в Хелзинки поради опасения за безопасността. Финландската авиокомпания е единственият международен превозвач, който лети до Тарту.

Маргус Цахна, естонският външен министър, каза, че проблемите с GPS са резултат от "напълно умишлените действия" на Москва.

"Русия знае много добре, че смущенията, причинени от нея, са много опасни за нашата авиация и противоречат на международните конвенции, към които Русия също се е присъединила", каза той пред ERR, обществената телевизия на страната.

Миналия месец Германия твърди, че Русия вероятно стои зад поредица от GPS смущения, които засягат авиацията в Балтийския регион. Той идентифицира Калининград, балтийския ексклав на Русия, като най-вероятния източник на операциите по заглушаване, но не дава повече подробности.

Има увеличение на инцидентите с GPS в Балтийския регион, откакто президентът Путин нареди войски в Украйна през 2022 г.

GPS заглушаване е регистрирано и над Великобритания и Германия, според Габриелиус Ландсбергис, министър на външните работи на Литва.

"Това е част от враждебните дейности на Русия, които са били извършвани и преди, но сега се наблюдава тяхното засилване", каза Ландсбергис пред Ройтерс, призовавайки за отговор от Европейския съюз и НАТО. Кремъл не е коментирал.

Глобална система за позициониране (GPS) е мрежа от сателити и други устройства, които са се превърнали във важен инструмент за авиацията. Неговите сигнали са уязвими към блокиране или изкривяване, което създава проблеми за пилотите и диспечерите за контрол на въздушното движение.

Лаури Сойни, ръководител на комисията по безопасност и сигурност на Финландската асоциация на пилотите, каза, че заглушаване на GPS е наблюдавано и във Финския залив и в Швеция.

Finnair каза, че не знае откъде произхожда смущението, но е докладвал за подобни проблеми близо до Калининград и източната граница на Финландия с Русия. Полетите до Тарту ще бъдат рестартирани, след като летището е инсталирало оборудване, което не разчита на GPS, каза Finnair. Повечето летища вече разполагат с такова оборудване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от За да се разбираме
6 добри насоки как да преговаряте за заплата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
2
 
! Отговори
Кукунела Снайпера преди 1 седмица
200 гривни на съчинение :) Ще има кинти за печено агне!
61
3
 
7
 
! Отговори
Да напомня преди 1 седмица
Джипсиеса е американска, собственост на американските военни и не е глобална както се твърди. Русия си ползва собствена, китайците си ползват тяхната BeiDou. Естонците да не се правят на ощипани, има си европейска и се нарича Галилео.
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато си откачен психар разправяш в опорки как Маркс бил измислил банките и те идвали от Москва. Днеса, пратете си психистър на тролея.
59
3
 
9
 
! Отговори
Въпрос преди 1 седмица
Уж не знаели кой заглушава сигнала, ама Русия била виновна, хах...
58
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всичко що виждам мръсно , гадно, коварно ми сее случило и е дошло от Москва. Колективни закони изработени от и за *** Пульо. Социализъм, комунизъм / 1944-1989/, олигархична демократчиЦа / 1989/с силна Централна Власт и сега./крадливи ИНСТИТУЦИИ НАП,НОИ, Банки, Съдебна система,ЧСИ, сградна инсталация ,монополисти, и много други/ Забрана на Конвенцията за Свободно Движение на хора , стоки и услуги от 1972 до днес / в Шенген сме на един крак/
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
63 - МОЖЕ ДА ПРЕМИНЕШ И ВЪВ "ДРУГИЯ СВЯТ". ЗА ТАМ Е БЕЗ ИЗПИТ.
56
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 61: Да защо? И не само това и закона за лустрацията ще го премина а ти ще можеш ли каманистче гневно и пpocто?
55
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЗНАЧИ РУСИТЕ АКО ПОИСКАТ МОГАТ ДА ПОБЪРКАТ ЕСЕСОВЦИТЕ. НЕ ЧЕ И СЕГА НЕ ГО ПРАВЯТ АМА ПО МАЛКО. ДНЕС ИСТЕРЯСАЛИ, УТРЕ ПУКНЯСАЛИ.
54
2
 
2
 
! Отговори
До 57 преди 1 седмица
А ти лично ще преминеш ли въпросния изпит с правописа "праопис и провоговор"....
53
2
 
2
 
! Отговори
Нотариуса преди 1 седмица
До Анонимен 58 Етносът е основно в Поморие (питай Калинчо!), Несебър, Варна и Балчик!
52
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До любителите на атомни гъби - вижте какво стана когато гръмна чернобил и през къде мина ядрения облак... Даже и не се доближи до Русия, но мина през цяла Европа...
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 57... Ако това се направи в България, цял един етнос плюс половин България ще трябва да се изнесе... Понеже сме много напред...
50
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди 20 години Естония прекара закон за Естонското гражданство. Минаваш на изпит по история, праопис и провоговор на Естонски. Блатниците уеиснаха и по едно билетче към блатото им връчиха. И така се прави в нормална държава.
49
4
 
9
 
! Отговори
Червеният барон преди 1 седмица
Да минават на ГЛОНАСС или Бейду. Хартиените карти и сигналните огньове също вършат работа.
48
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Продължавайте да лаете срещу Русия и да снабдявате с оръжие антируски проксита. После, олелеле! Затваряите връзките между Калининград и Русия и после, ама що така!
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 40:Откачалке,лекувай се!Нали и тук после ще дойде радиацията,защото са близко...не са на Марс.
46
17
 
8
 
! Отговори
Резултат преди 1 седмица
След като империята на злото причинява вреди при използването на GPS , запада има ресурси и ще използва друга система....а империята на злото ще вие в ъгъла....Когато си на бунището на историята, каквото и да правиш ........е срещу теб.
45
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Интересното е, че сигнала за подавяне на GPS е излъчван от тези държави, които обвиняват... :))) Имаше карта на пеленгованите точки на излъчване и изобщо не бяха в Русия, ама...
44
26
 
11
 
! Отговори
Запознат преди 1 седмица
Накрая трябва ли да падне някой самолет, за да разберете, че само СТЕНА между к0000чината и Нормалния Свят ще реши проблема??
43
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия полудивашки *** още от 1917 г.си използват ресурсите единствено да нанасят вреди на други народи и страни!Все някой уж ще ги напада,все някой им виновен за лошия им живот!!Все врагове им се привиждат!Все гледат коя държава да нападнат!А земята им пустее и мизеруват!В цивилизованите страни всячески се стараят да подобрят жизненото равнище на хората.Виж една Швейцария-едни гори и камънаци но живеят 100пъти по добре от мири...зливите в...тенки!Ама имат ум в главите а рашките...семки!