Нямало причина за по-високи цени по Великден, колко ще ни струва трапезата?

Зелената салата средно около 70 ст., яйцата по 60 ст.
Обновена: 1 май 2024 13:27 | 1 май 2024 13:00, Камелия Цветанова
12
Нямало причина за по-високи цени по Великден, колко ще ни струва трапезата?
Снимка: БГНЕС

Няма основания за драстично поскъпване на агнешкото месо, яйцата и козунака за Великден. През тази година не наблюдаваме повишение в цените на горива и електричество, които се отразяват на производството и търговията, съобщиха от Асоциацията за защита на потребителите.

"Конкуренцията е достатъчно голяма и едва ли могат да се очакват драстични скокове в цените“, заяви председателят на сдружението Пейо Майорски. Според него единствено може да има спекулации от страна на търговците и веригите. Именно такива сигнали постъпват в АЗП.

Средната цена на агнешкото месо е около 28 лв. за килограм, посочват от неправителствената организация. Плешката излиза с около 20 на сто по-евтина. Цените са с около 5 на сто  по-високи в сравнение с миналата година. Зелената салата струва средно около 70 ст. за брой, връзка репички и пресен лук – 80 ст. Яйцата са около 60 ст. за брой, като ако вземете 30 броя излизат по-евтино – около 40 ст. за брой. Разнообразните видове козунаци се предлагат на различни цени. Започват от 4.80 лв. и стигат до 10 лв, допълват от АЗП.

Български фермери и търговци вече алармират, че има засилен внос на охладено месо от Северна Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната. Те са с около 20 на по-ниски от тези на пазара, каза още Майорски. Той призова Българската агенция по безопасност на храните да засили проверките и контрола за евтини вносни меса и яйца по границите.

От Асоциацията съветват потребителите да търсят на видно място задължителните табели с информация за страната производител на агнешкото месо. Българското е със син печат, а вносното - с червен, и хората не трябва в никакъв случай да купуват месо и яйца без печати, обясни Майорски.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Великденцени
Още от За да се разбираме
6 добри насоки как да преговаряте за заплата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Петропавловския преди 1 седмица
манастир - ГРЪМОГЛАСНАТА АСОЦИАЦИЯ ПО БНР НА КАРАКОЛЕВ КАКВО СЕ ПРИТЕСНЯВА ОТ НЯКАКЪВ СИ МАКЕДОНСКИ ВНОС - НЕ МОГАТ ДА СИ ПРОДАДАТ 100-ТЕ ХИЛЯДИ АГНЕТА ЛИ??!!!...
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе, причини може и да няма, ама цените си Фръкнаха нагоре. Само едни бели полски яйца са на сметка, малко по-евтино са ги пуснали, неизвестно за какви заслуги.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тия от Бангладеш си правели прическите с екскременти от крави.Хайде често на плажуващите и да ви е вкусно!!
6
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Вярвате ли? Винаги по празниците, нашите ЛАКОМИ търговци надуват цените! И сега ще е така, няма нужда да ни убеждават "експертите"! Дано ПЕЧАЛБАТА им приседне!
5
0
 
2
 
! Отговори
факт преди 2 седмици
причина може да няма но лакомия ИМА !
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Причини няма но алчността на БГ магията е световно известна. В цяла Европа стоките са в пъти по евтини, но БГ тоба трябва да снася.
3
0
 
6
 
! Отговори
Реджо преди 2 седмици
Причини няма , но по високи цени има!Така е при липса на държава!,
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А какво ни интересува нас това Атеистите :)))
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ицата да не са все с по два желтъка че (ще) са по 60 стинки и то от щраус.