Откриха човешки скелети в къщата на Херман Гьоринг във Вълчата бърлога

Възможно е те да са били пожертвани от нацистите
1 май 2024 20:03, Нели Христова
20
Откриха човешки скелети в къщата на Херман Гьоринг във Вълчата бърлога
Снимка: БГНЕС

Пет човешки скелета с липсващи ръце и крака и мистериозни камъни-талисмани, поставени сред тях, бяха открити в къщата на Херман Гьоринг във Вълчата бърлога, щабът на източното командване на Адолф Хитлер.

Хоби археолози се натъкнали на останките, които включват скелет на бебе, докато изследвали дървения под на сградата в североизточна Полша, регион, който е бил част от Източна Прусия до 1945 г.

Има спекулации, че телата - трима възрастни, тийнейджър и бебе - може да са били семейство. Не са намерени останки от дрехи, което предполага, че може да са били погребани необлечени. Не е ясно дали ръцете и краката липсват, защото сравнително фините кости са се разтворили през годините или са били отрязани.

"Лудост е да откриеш нещо подобно след толкова време", казва Октавиан Бартошевски, член на археологическия екип, направил откритието, цитиран от The Sunday Times. "Маси търсачи на съкровища са претърсили мястото през десетилетията. От такава находка настръхваш, не е нещо хубаво."

Комплексът, сега представляващ площ от огромни бетонни руини, разположени в гъста гора, се състои от 50 бункера и 70 бараки. Най-могъщите офицери, включително Гьоринг, главнокомандващият Луфтвафе, нацистката авиация, имаха свои собствени бункери и къщи.

Откритието е направено на 24 февруари, но новинарското списание Der Spiegel разкрива информацията едва в понеделник. Група полски и немски хоби археолози, сред които Бартошевски, са решили да проучат останките от къщата на Гьоринг, след като са открили електрически двигатели и помпа в бункера на Адолф Хитлер.

"Нашият колега Йенс Хфалек забеляза бетонна издатина, която може да е държала дървен под в миналото", обяснява Бартошевски. "Тогава открихме череп с челюст. Помислихме си какво ще правим сега? На колко години е? Обадихме се на полицията и истинският шок дойде, когато те бързо откриха пет скелета в един ден. Видяхме малък череп, лежащ между пищялите на скелет, и разбрахме, че това са останките на бебе."

Сградата е отцепена и държавната прокуратура е започнала разследване, но може да отнеме месеци, преди да бъдат направени каквито и да е констатации.

Бартошевски каза, че е вероятно телата да са били погребани след построяването на къщата, в противен случай работниците, полагащи тръбите, биха ги открили.

Те може да са били семейство, което е било убито от германските сили, натоварени да разрушат мястото през януари 1945 г., преди войските на СССР да стигнат до него, или от Съвети или поляци, след като са превзели района."

"Но защо да убиват цяло семейство?" пита се Бартошевски. "Докато не знаем на колко години са скелетите, всичко е само хипотеза. Наблизо има гробище, но защо едно семейство ще бъде погребано тук, а не там? Еедин от скелетите беше с деформирана челюст и изкривен гръбнак."

Откриването на така наречените "мълнии" с всеки от скелетите доведе до спекулации, че може да има връзка с окултизма.

Белемноидите, сферични или куршумообразни вкаменелости на изчезнал вид калмари, често се поставят до телата, за да донесат късмет в отвъдния живот. Те са били използвани като талисмани в древността, защото са символизирали върховете на гръмотевиците на Тор, германския бог на гръмотевиците.

"Известно е, че Хайнрих Химлер, Гьоринг и други нацисти са вярвали в окултното. Може би тези хора са били пожертвани? Кой знае", казва Бартошевски.

Бартошевски, който издава немското списание Relics of History, е изследвал Вълчата бърлога няколко пъти. Той и членовете на фондация Latebra, полска група, са открили порцеланови чинии със златни рамки, бутилки и други реликви от нацистката епоха по време на своите търсения.

Хитлер прекарва голяма част от Втората световна война в бункерния комплекс между юни 1941 г. и ноември 1944 г. Именно там полковник Клаус фон Щауфенберг се опитва да убие Хитлер с куфарче-бомба на 20 юли 1944 г. През юли ще бъде отбелязана 80-ата годишнина от събитието.

С напредването на войната стените на най-важните бункери бяха удебелени с пет метра стоманобетон, създавайки структури, които бяха толкова устойчиви на бомби, че немските инженери не успяха да разрушат мястото през януари 1945 г.

В резултат на това много от бункерите все още стоят, включително високият, използван от Хитлер, покрит с мъх и забулен от дървета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от За да се разбираме
6 добри насоки как да преговаряте за заплата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 седмица
До Анонимен.10.....Украинските деца сигурно са произведени в Македония.
13
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като знаем какво става в Газа ..... вероятно всички зверства са били дело на евреи
12
0
 
16
 
! Отговори
чудна работа преди 1 седмица
До Анонимен 10 Ами Уинстън Чърчил няколко дни е гостувал на Сталин в Кремъл. Пък е останал цял, неизяден. Как ли се е спасил? Двамата са пиянствали цяла нощ докато преговарят.
11
1
 
14
 
! Отговори
на гости! преди 1 седмица
Херман Гьоринг е идвал в София за срещи с царя и премиера. Имало е булеварди Адолф Хитлер и Херман Гьоринг. Хиляди немски войски, танкове и самолети са използвали България като база за нападение над Югославия, Гърция и Русия.
10
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А ако се разрови под Кремъл колко стотици скелета ще се намерят? Я на украински деца принесени в жертва на сатаната, я на руснаци изядени още по време на канибала Сталин. Там ще е шок и ужас.
9
2
 
16
 
! Отговори
стар иманяр преди 2 седмици
Честно да ви кажа и аз повечето пъти така се представям: Любител археолог! Та е за тия - толкова! Гьоринг -мьоринг шумотевица да става!
8
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Проверете къщата на Меркел, и там има.
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Може да е убитото семейство на някой заместник или адютант на гьоринг.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Може да са техни собствени хора от вълната, често семейни, самоубийства на шефчетата накрая, все пак много от тях са живели там.
5
7
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 2 седмици
3а "Вагнер" ли става въпрос?
4
22
 
15
 
! Отговори
От къде накъде преди 2 седмици
Тази бърлога не е немска от 80 г. Защо труповете да са оттогава? Може да са от руснаците, може да са от поляците. Така като по дефолт обвинявахте немците и оневинявахте руснаците, защото били освободители, вижте докъде стигнете? Да тормозят цяла Европа и да убиват.
3
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като заговорихме за нацисти, има едни съвременници, които си обозначават бойната техника със свастики, всички се досещаме за кои става въпрос. Да проверят около бункера на Зеленски, там някъде трябва да е заровен ген. Залужни, който беше назначен за посланик в Лондон, но там още го няма. Рейтинга на Зеленски е паднал до 26%, а на Залужни е над 40%, как да го трае такъв?
2
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако преровят двора на къщата в Банкя , в полите на Витоша или язовирите наоколо ,ще намерят стотици трупове.....
1
19
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Белене най-много някой неизряден от прасетата пищял да намерят. Българските комунисти са с мафиотски наклонности от как са се пръкнали.