С „Книгите” на Далчев проверяват знанията по български

68 000 зрелостници се явяват на матурата по български и литература
17 май 2011 08:34,
240
С „Книгите” на Далчев проверяват знанията по български
Снимка: Архив Булфото

Анализ на стихотворението „Книгите” на Атанас Далчев е темата на матурата по литература.

На матура се явяват 68 000 ученици, а резултатите зрелоствите изпити се признават за входна оценка от 39 висши училища.

За първи път темата за матурата практически беше генерирана преди изпита.

Рано сутринта бяха изтеглени номерата на компонентите на теста. Комбинацията, която се падна, беше избрана между близо 12 милиона възможни варианта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още по темата: матура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
1
 
4
 
! Отговори
Бълвочгария.бг преди 12 години
Боков, стихотворението на Далчев си е много хубаво. Дали ти или твоя полу-*** син/дъщеря не са измислили какво да напишат по него е друга тема.
229
2
 
6
 
! Отговори
Elijah преди 12 години
Боков, знаеш ли че този "дъртак, страдащ от манио-депресивна психоза" е на 22 години когато пише "Книгите"(1926г). Освен това, проследявайки биографията му, можем да видим, че той става един от най-авторитетните творци на времето си и без негово одобрение нищо не се публикува. А относно любовта, е, имал си е (по-късно от 1926, когато , пак казвам, е на 22) (май през 39 беше) жена и 4 деца...
228
2
 
3
 
! Отговори
;_ преди 12 години
Уж си запозната, пък "Песен за човека" не е на Смирненски, а на Вапцаров. Браво на теб, после пак говори за примери и това, че учениците незнаели и неразбирали ;)
227
10
 
1
 
! Отговори
Боков преди 12 години
Първо-Темата е нарочно, а не случайно избрана. Набляга се в посока изпели отдавна песента си поети. В творбата на поета-сантименталист, не се говори НИЩО, представляващо интерес от страна на изучаващите литература ученици, само празни бръщолевения на дъртак, страдащ от манио-депресивна психоза в напреднал стадий, пъпли с блудкава сантименталност на старик, кахърещ се, че му липсва любов. Разяждан е от мисълта за несполучлив личен избор.
226
1
 
2
 
! Отговори
nzim преди 12 години
И идея си нямаш тази "грешчица" какъв смут внесе в училището ни. Спорим с квесторите и учителите, те спорят с нас, че МОН така казва. Добре, че за десетина минути се оправи проблемът, че щеше да стане лошо.Иначе матурата беше сравнително лесна. Темата беше благодатна и по-скоро ме затрудниха въпросите по български, отколкото по литература :D Но ще видим как съм се справил. :)
225
1
 
3
 
! Отговори
Baba Vuna преди 12 години
В първоначалният вариант и този на МОМН с отговорите забелязах грешка :) . В стария пише вижте текста на 5 стр а в новият вижте текста на 6 стр
224
1
 
12
 
! Отговори
майка на зрелостник преди 12 години
Успех на дъщеря ви! Моят син сподели, че Далчев нито го е зарадвал, нито го е притеснил - избрал е да пише есе и смята, че се е справил добре. Тестът му се е сторил лесен. (Отбелязвам само, че учи в СМГ, а не в някоя езикова гимназия, където повече наблягат на хуманитарните дисциплини). Следващият ни изпит е по английски език, в четвъртък.
223
1
 
16
 
! Отговори
8-ия ден преди 12 години
Е, днес много писахме и хвалехме и критикувахме, ожалвахме и се радвахме на темата...Децата приключиха, оказа се,/поне от моята зрелостничка - абитуриентка/, че много се е зарадвала на Далчев !По-скоро в някои от другите две части на изпита е имало въпроси, за които може да се поколебае човек кое да определи като вярно.Подценяваме децата си - дано този изпит им донесе много добри оценки !До другата матура !За нас - тя е по френски....
222
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 225Госпожо/Господине,Смятам назидателния ви тон към 223 за неуместен. Всеки има право на мнение и на собствено тълкуване на нещата. Нали хубавото на литературата е, че докосва душата на всеки - по РАЗЛИЧЕН начин. Реакцията на 223 показва, че творбата не го е оставила равнодушен и го е подтикнала да изрази ПОЗИЦИЯ. Дано да е успял да я защити добре в есето си. Аз не споделям тълкуването му, но мисля, че трябва да сме толерантни към чуждото мнение, дори когато не съвпада с нашето.
221
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 227Госпожо/Господине,Смятам назидателния ви тон към 225 за неуместен. Всеки има право на мнение и на собствено тълкуване на нещата. Нали хубавото на литературата е, че докосва душата на всеки - по РАЗЛИЧЕН начин. Реакцията на 225 показва, че творбата не го е оставила равнодушен и го е подтикнала да изрази ПОЗИЦИЯ. Дано да е успял да я защити добре в есето си. Аз не споделям тълкуването му, но мисля, че трябва да сме толерантни към чуждото мнение, дори когато не съвпада с нашето.
220
1
 
8
 
! Отговори
до 225 преди 12 години
Това е трябвало да ви научат в училище да мислите и да виждате малко по далече от носа си . Далчев говори за интелектуалната самота , за познанието като окови на човека , за двойствената природа на познанието (опознаването и същевременното очуждаване от света). Ако мислиш за символите и не четеш буквално може и да видиш каква е драмата на лирическия аз - ето затова никога не би видял зазидания балкон от "Балконът" ..
219
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това за отрицанието на книгите в стихотворението си е ваше тълкуване. Някой друг може да не го възприеме чак толкова буквално. Но при всички случаи, след като пишете есе, можете най-спокойно да представите гледната си точка на несъгласие и възмущение от автора.
218
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само да ви попитам дали според вас е нормално на матура по български език да се разсъждава върху произведение, в което се поставя проблемът за вредата на книгите и че те ни ограничават??? И аз днес бях на матура и докато пишех се чудех, що да безумие е това?? Що за безумие е да отричаш книгите и да твърдиш, че те ограничават света ти??? Не е ли по- добре да пишем върху истински проблеми за велики герои и събития, вместо за състоянията на Далчев и чувствата му на "жалка ***"????
217
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че ние имаме ли някакви стойностни съвременни автори, които да заслужават подобно внимание?
216
8
 
2
 
! Отговори
h1rmi преди 12 години
Определено има нужда от промяна на авторите, които се учат в училище. Не може най-съвременният в учебниците да е от преди 50 г....
215
2
 
4
 
! Отговори
Elijah преди 12 години
Ами аз зимните дюли ги свързвам с броеницата(заради сравнението) и от там за безвремието, монотонността...А може да е, че жълтия цвят е цветът на болестта и по този начин пък да символизират замирането на времето (как беше- "лежат умрели часовете") и пр. :)
214
1
 
9
 
! Отговори
Elijah преди 12 години
Е, как ви се стори? Лично на мен Далчев ми допада, но като цяло ми се стори, че теста има доста гаднички въпроси. Обобщено - наш'та матура си беше по-трудна от миналогодишните...
213
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преписахме. Не е гордост ама... Пък щом някои мислят, че е лесно да откриеш, какво символизират жълтите зимни дюли ( давам пример със "Стаята") , негов проблем...
212
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре, че не се падна Дебелянов или Яворов ...
211
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Dal4eff, разсмя ме. Благодаря. Чудесна трансформация! В този осъвременен вариант едва ли някой ще има проблем да го разбере.