Слабообразовани, неграмотни деца няма да имат бъдеще

Проблемът с образованието застрашава националната ни сигурност
Обновена: 5 апр 2013 08:55 | 4 апр 2013 18:44, Мария Дуковска
196
Слабообразовани, неграмотни деца няма да имат бъдеще
Снимка: архив, Impact Press Group

В последните 25 години умишлено не се работи за развитието на българското образование и култура, както и стимулирането на детското четене, и това застрашава националната ни сигурност, обяви издателят Дамян Яков на провелата се днес Национална кръгла маса за детското четене.

"Проблемът на четенето в България е проблем на националната ни сигурност. Може би това звучи високопарно, но е истина. Ще ви дам за пример Турция, държава, която доскоро повечето хора смятаха за изостанала. Но в последните 10 години Турция отделя в пъти повече пари от републиканския си бюджет за образование и култура, отколкото дава за отбрана. А нека не забравяме, че това е страната с най-голяма армия в НАТО. За България ще ви кажа само няколко цифри, които всеки от вас лесно може да провери в интернет. За 2012 година за Министерство на отбраната отпуснатият бюджет е бил 981 милиона лева, за тази година той е 1,8 млрд. лева. За 2013 г. за Министерство на вътрешните работи е планиран бюджет в размер 1,132 млрд. лева. Министерство на културата е получило за 2012 г. само 118 млн лева, а за тази година ще получи с 5 милиона повече или иначе казано 123 млн. лева", каза Дамян Яков, собственик на издателска къща.

"Трябва да знаем, че това е сериозният проблем у нас и той застрашава националната ни сигурност. Държава, която няма културна идентичност, няма какво да отбранява", бе посланието на издателя. Яков допълни, че за последния четвърт век у нас нищо не се прави по отношение на българското образование и развитието на културата и според него това е умишлен процес, с който се цели заличаването на българската нация, не толкова демографски, колкото културно.

Слабообразовани, неграмотни деца няма да имат бъдеще
Дамян Яков Снимка: Dnes.bg

"Този народ се дезинтегрира, той изчезва. Забелязал съм, че в последните години винаги преди и след избори, колегите от Асоциация на българската книга и от Библиотечната асоциация трябва да обясняват дълго на политиците защо е важно да се дават пари за култура, защо е важно да се стимулира четенето и защо то е толкова ценно. 

Образованите хора у нас започват да се срамуват. България и българин в чужбина става символ на необразован човек, на дребен тарикат, който се опитва да се възползва от социалните придобивки, които са нормално достояние на хората там. Какво остава от българския народ – той се дезинтегрира, изчезва. Ние по-бързо ще изчезнем като култура, народ, език, който може да има място в Европа, отколкото демографски. 

Трябва да знаем какво искаме от тези, които ще ни управляват. Всеки, който идва да управлява България, трябва да поеме ангажимент, че културата и четенето са важен приоритет, иначе няма да има българска държава, нация, култура", завърши посланието си Дамян Яков.

Слабообразовани, неграмотни деца няма да имат хубаво бъдеще. Бъдещето е на четящите. Това е една мисия, която си заслужава, заяви и основателят на детския интернет портал Az-deteto.bg Жюстин Томс. 

В кръглата маса по темата за детското четене, която се проведе по инициатива на детския интернет портал Az-deteto.bg, Столична библиотека и Асоциация на българската книга, се включиха представители на различни образователни институции и Столична библиотека, която беше любезен домакин на събитието. Участници в кръглата маса бяха и посланиците на кампанията "Забавното лятно четене", детските писатели Роси Кота и Петя Кокудева.

Пенка Иванова, директор на дирекция "Достъп до образование и подкрепа на развитието" в Министерство на образованието, младежта и науката откри срещата, оповестявайки резултатите от няколко интересни изследвания по темата. Оказва се, че децата, които растат в дом, в който родителите четат редовно и имат голяма библиотека, се развиват по-успешно от връстниците си, които растат в дом без книги и читателски навици. Основният проблем за липсата на читателски интерес у децата остава примерът на родителите. Ново проучване доказва тезата, че активността на децата днес, която се формира от тяхната грамотност и образованост е гаранция за просперитета на цялото ни общество в утрешния ден, сподели на кръглата маса г-жа Иванова.

Кръглата маса приключи с прочитането на отворено писмо, което ще бъде изпратено в Министерство на образованието, младежта и науката, както и в общински институции. В него са заложени следните искания: детските книги да се издават с голяма отговорност, както и да се следи за високото им качество; да бъде намален ДДС върху книгите или да бъде изцяло върнат в сектора, за да може да се развива; да се приеме стандарт за библиотечно-информационните центрове; общините да придвижат средства към библиотеките; училищните настоятелства да поемат отговорност за обновлението на библиотечния фонд в училищата; да се заложи задължително посещение 1 път в месеца в библиотеката на децата от подготвителен до 4-ти клас.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
вие да сте виждали български родител да позволи детето му за затъпее? Няма такова нещо. Проблемът е, че циганчетата взимат превес малко по малко с високата си раждаемост и това променя графиката на образованите срещу неогразованите деца. А е истина, че 99% от циганчетата не подлежат на образоване, те не внимават в клас, мързи ги, не искат да учат, генът им е такъв, няма такъв термин "интеграция". Да изравниш българчето с *** е като да успееш да кръстосаш куче с котка по естествен път.
122
2
 
15
 
! Отговори
10 преди 11 години
Т.е., има нужда от промяна в системата!!!
121
7
 
17
 
! Отговори
10 преди 11 години
Образованието ни, че е пародия, си е истина! Но дори и да е на високо ниво, има пак проблем - то е измислено от тези, които управляват света(Ротишилд, Рокфелер) за да сме контролируеми по-лесно, т.е., то ни поставя в рамка и ни обработва тъй, че да станеме роби на системата! Много е тъпо, като едно дете предложи алтернатива на дадено нещо, или го оспорва, да се счита, че нарушва дисциплината и да се наказва! Освен това се учат куп глупости, а за Билдерберг, Новия Световен Ред, ваксини т.н. нищо!
120
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е как така бе, неграмотни и слабо образовани хора стават министър председатели... В тях е бъдещето - дебели врат, дебел ***, едно грахче за мозък и светът е в краката ти.
119
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Късно е чадо мое, България вече е мъртва - тя е като застрелян човек, който още се олюлява и не е паднал, но фактически вече е мъртвец. Който иска да спаси семейството си - да бяга през глава веднага.
118
7
 
35
 
! Отговори
АНТИ преди 11 години
Тази страна е обречена на ***,турци и евреи!За дежурните с минусите-ще се усетите ама късно!
117
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Геноцид отвсякъде. Десетилетия очевидно образованието се спъва всячески. Наливат се пари за буквална дезинформация и трудно възприемане на материала. Постоянната смяна на организацията също постоянно яокира възприемането на материала. Дисциплината е под нулата. Хич да не се правят на луди, допринеслите за настоящата ситуация. Очевидни са нещата. Как да гласуваш после като нито една партия не подкрепи образованието.
116
3
 
20
 
! Отговори
Избягал от БГ преди 11 години
Много добра статия .Всеки да си възпита децата за да са добри граждани.Обяснете им колко е важно да са в добра компания и да променят света към добро.
115
2
 
27
 
! Отговори
Алумна преди 11 години
Най-после някой да изрече тези истина на всеослушание. Най-страшното нещо в България е неграмотността - и не само откъм работи, които се учат в училище, но и откъм всеки аспект на живота. Започвам и аз да си мисля, че това се прави целенасочено, за да може хората да се зомбират и занимават с абсурдни теми и персонажи, които въобще не заслужават да са център на общественото внимание.
114
3
 
13
 
! Отговори
будали сме преди 11 години
Кунева казва че ще увеличи бюджета за образование, но ние НЕ , тя затри АЕЦ ( Беров и Костов ги забравяме(не се знае дали и те са имали избор при подписването) по тази тема ) Царя наследи имотите си по право и стана най-големия враг на народа, а пропуснахме другите придобили материални и нематериални имущества по нечестен и престъпнически начин......
113
1
 
19
 
! Отговори
Ico преди 11 години
ДО 133 Софийска Мутра 45 г;Синтетиката се прави от добри химици. А химията се учи в училище, по-късно в университети. Сещаш се, без учени няма синтетика... Ама толкоз ти е акъла, даже за *** не става
112
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако всеки гледаше към себе си какво прави а не към останалите нямаше да го има този проблем.
111
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименТе и да я инсталират, нали трябва да могат да пишат на нея? А как се пише на български - за това ти трябват книжки :)
110
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За какво образование говорим, щом 90% от младежите пишат на маймуница. Или просто нашите подрастващи са толкова компютърно неграмотни, че една кирилица да не могат да си инсталират на компютъра?
109
2
 
15
 
! Отговори
дълбок сън преди 11 години
Грешката на нас,обикновените българи е,че си мислим,че политиците работят за България.За23 години,би трябвало да ни е "уврял" акъла,че такова "животно" няма.Политиците мислят само за интереса си,а ние сме тези,които трябва да ги контролираме.Да,но ние не желаем това.Чакаме на тях и ще го дочакаме на 33-то пришествие.Стоим си пред коНфитюрите,чешем си задниците и чакаме "нещо".Даже не знаем какво.
108
3
 
13
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
123,За какво образувание говориш по-конкретно? Бъбречно-каменно ли, раково ли, цироза ли?Виж, ако става дума за образОвание, тука вече стъпваш на по-твърда почва. И демограФския проблем с *** би бил къде, къде по-малък, ако същите имаха ПОНЕ КАЧЕСТВЕНО средно образование. Това би им позволило да се развиват и в други насоки, освен в метене на улици, джебчийство, кражби на метали и експлоатиране на деца с цел просия.
107
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Умните и образовани млади хора може да сме малко, но пък за сметка на това напускаме страната. (The irony)
106
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
abe wie normalni li ste!?
105
1
 
8
 
! Отговори
сб преди 11 години
За 125Нищо лично. Не съм съгласен. Липсва ДОМАШНО ВЪЗПИТАНИЕ. Ситуация... Родител казва. Какво да направя, като не му се учи? ...........................................!
104
3
 
6
 
! Отговори
123 преди 11 години
Проблем за националната сигурност са: демогравския - ***, липсата на качествено образувание, здравеопазната ни система днес очевидно функционира по начин, който повече пречи на лекари и пациенти, отколкото им предлага нормални възможности за работа и лечение, липсата на дългосрочна визия за развитието на държавата