Слабообразовани, неграмотни деца няма да имат бъдеще

Проблемът с образованието застрашава националната ни сигурност
Обновена: 5 апр 2013 08:55 | 4 апр 2013 18:44, Мария Дуковска
196
Слабообразовани, неграмотни деца няма да имат бъдеще
Снимка: архив, Impact Press Group

В последните 25 години умишлено не се работи за развитието на българското образование и култура, както и стимулирането на детското четене, и това застрашава националната ни сигурност, обяви издателят Дамян Яков на провелата се днес Национална кръгла маса за детското четене.

"Проблемът на четенето в България е проблем на националната ни сигурност. Може би това звучи високопарно, но е истина. Ще ви дам за пример Турция, държава, която доскоро повечето хора смятаха за изостанала. Но в последните 10 години Турция отделя в пъти повече пари от републиканския си бюджет за образование и култура, отколкото дава за отбрана. А нека не забравяме, че това е страната с най-голяма армия в НАТО. За България ще ви кажа само няколко цифри, които всеки от вас лесно може да провери в интернет. За 2012 година за Министерство на отбраната отпуснатият бюджет е бил 981 милиона лева, за тази година той е 1,8 млрд. лева. За 2013 г. за Министерство на вътрешните работи е планиран бюджет в размер 1,132 млрд. лева. Министерство на културата е получило за 2012 г. само 118 млн лева, а за тази година ще получи с 5 милиона повече или иначе казано 123 млн. лева", каза Дамян Яков, собственик на издателска къща.

"Трябва да знаем, че това е сериозният проблем у нас и той застрашава националната ни сигурност. Държава, която няма културна идентичност, няма какво да отбранява", бе посланието на издателя. Яков допълни, че за последния четвърт век у нас нищо не се прави по отношение на българското образование и развитието на културата и според него това е умишлен процес, с който се цели заличаването на българската нация, не толкова демографски, колкото културно.

Слабообразовани, неграмотни деца няма да имат бъдеще
Дамян Яков Снимка: Dnes.bg

"Този народ се дезинтегрира, той изчезва. Забелязал съм, че в последните години винаги преди и след избори, колегите от Асоциация на българската книга и от Библиотечната асоциация трябва да обясняват дълго на политиците защо е важно да се дават пари за култура, защо е важно да се стимулира четенето и защо то е толкова ценно. 

Образованите хора у нас започват да се срамуват. България и българин в чужбина става символ на необразован човек, на дребен тарикат, който се опитва да се възползва от социалните придобивки, които са нормално достояние на хората там. Какво остава от българския народ – той се дезинтегрира, изчезва. Ние по-бързо ще изчезнем като култура, народ, език, който може да има място в Европа, отколкото демографски. 

Трябва да знаем какво искаме от тези, които ще ни управляват. Всеки, който идва да управлява България, трябва да поеме ангажимент, че културата и четенето са важен приоритет, иначе няма да има българска държава, нация, култура", завърши посланието си Дамян Яков.

Слабообразовани, неграмотни деца няма да имат хубаво бъдеще. Бъдещето е на четящите. Това е една мисия, която си заслужава, заяви и основателят на детския интернет портал Az-deteto.bg Жюстин Томс. 

В кръглата маса по темата за детското четене, която се проведе по инициатива на детския интернет портал Az-deteto.bg, Столична библиотека и Асоциация на българската книга, се включиха представители на различни образователни институции и Столична библиотека, която беше любезен домакин на събитието. Участници в кръглата маса бяха и посланиците на кампанията "Забавното лятно четене", детските писатели Роси Кота и Петя Кокудева.

Пенка Иванова, директор на дирекция "Достъп до образование и подкрепа на развитието" в Министерство на образованието, младежта и науката откри срещата, оповестявайки резултатите от няколко интересни изследвания по темата. Оказва се, че децата, които растат в дом, в който родителите четат редовно и имат голяма библиотека, се развиват по-успешно от връстниците си, които растат в дом без книги и читателски навици. Основният проблем за липсата на читателски интерес у децата остава примерът на родителите. Ново проучване доказва тезата, че активността на децата днес, която се формира от тяхната грамотност и образованост е гаранция за просперитета на цялото ни общество в утрешния ден, сподели на кръглата маса г-жа Иванова.

Кръглата маса приключи с прочитането на отворено писмо, което ще бъде изпратено в Министерство на образованието, младежта и науката, както и в общински институции. В него са заложени следните искания: детските книги да се издават с голяма отговорност, както и да се следи за високото им качество; да бъде намален ДДС върху книгите или да бъде изцяло върнат в сектора, за да може да се развива; да се приеме стандарт за библиотечно-информационните центрове; общините да придвижат средства към библиотеките; училищните настоятелства да поемат отговорност за обновлението на библиотечния фонд в училищата; да се заложи задължително посещение 1 път в месеца в библиотеката на децата от подготвителен до 4-ти клас.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
8
 
5
 
! Отговори
donkarleone преди 11 години
аз знам много хора които не знаят таблицата за умножение и имат милиони и в същото време знам хора с висшо образовавние които са постоянно без работа или работят на тези хора които нямат образование но за разлика от образовоаните хора необразованите знаят по добре живота и са по предприемчиви
142
1
 
6
 
! Отговори
ников преди 11 години
Всеки си носи багажа на собствения гръб.С изключение на някои болни, сираци или инвалиди на които обществото трябва да помага, всеки друг кове сам съдбата си.Като са некадърни и мързеливи някои даскали, ще помагаш на детето си в ученето,ако трябва и частен учител ще ползваш.Ще го караш да учи, да чете, на кино и театър ще го водиш,ще го възпитаваш.Твоето дете си е твое и ангажимента на държавата е второстепенен.Основно задължението си е на родителите, но голяма част са мързеливи и безотговорни.
141
0
 
5
 
! Отговори
ников преди 11 години
В последните 25 години умишлено не се работи за развитието на българското образование и култураТова е манипулативна публикация,всички да разберем какви сме маскари-без изключение. А истината е друга-родителите ми бяха учители, заплатите им бяха малки, но ангажиментите много.Работеха много,а повечето сегашни даскали бързат да претупат 3-4 часа и бегом.Голяма част от родителите също са абдикирали.Но има и много качествени учители и родители и много деца завършващи престижни университети по света
140
1
 
4
 
! Отговори
do 161 преди 11 години
Хаха, лъжеш се. В Пазарджик има над 400 адвокати, и половината не могат да си докарат дори минимална заплата, бият се за служебни защитници да вземат 50-60 лева от държавата. Само маститите адвокати имат пари...
139
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** sa napast GOLQMA.Koi Balgarin v 4ujbina krade hodi po kofite s *** i debne zad nqkoi agal?Az ne sym 4ul za takav.No vij za ciganskata napast ot Bylgariq pi6at po vestnici i vsi4ki metii.I tova e liceto na Bylgariq pred drugite strani.Kakvo mnenie o4akvame ot tqh ....a ?
138
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Юристите на плащат здравни осигуровки. Само ние, останалите, лекуваме ***.
137
0
 
1
 
! Отговори
navanka преди 11 години
...niskoobrazovan,nekfalificiran,dreben tarikat....obache vsichki za nego sa balaci
136
1
 
6
 
! Отговори
марин преди 11 години
Това за което се говори в статията не е само болка на българското общество, намаляването на умението да се чете, оглупяването на хората ивидимо навсъкъде по света.Причините са дълбоки и се коренят в ниското равнище на масовото образование,нужни са вече само елементарни покупатели на продукти, без духовност,само забавления и секс, които не мислят и не разбират, без история и култура!Т.нар. масова култура дойде от Запада, главно от Америка!При нас има проблем и с ромите,не учат и не се развиват
135
1
 
5
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
Ааааа, не е вярно. Ще станат министри в Правителството на ГЕРБ.
134
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва във всички телевизии да се появят реклами на книги - ярки, привлектелни, така, както се рекламират сухи супи, бира, памперси, дамски превръзки, тоалетна хартия, пасти за зъби и лекарства. Само че да са безплатни. Или рекламиращият хубава книга да плаща символична сума за реклама.
133
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всимки силиконки да плащат данъци. Сутеньорите и проститутките, хонорарите от баровете също.Хазартът да е с най-високи данъци, юристите - също. В България всички юристи са милионери, откъде-накъде?
132
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Май само Фондация "Бербатов" е за надарени деца. Не се сещам за друга.
131
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Богатите бизнесмени в България си дават парите за глупости. За безбройни конкурси "Мис", "Мистър Мускули", чалга-певачки и *** телевизионни шоу. Ако бяха учредили фонд за сериозно подпомагане на МНОГОДЕТНИ ВИСОКООБРАЗОВАНИ семейства, чиито деца учат и работят в България, може би картината щеше да е различна. Сега при тези стимули, всеки иска да пее поп фолк и да не учи. Колкото пара отива при силиконови малоумнички и при разни "тризначки"-шестачки, ако отиваше при умни деца...
130
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Което означава, че в бъдеще няма да има и слабообразовани и неграмотни премиери! Направи добро - запиши Бойко в първи клас!
129
5
 
2
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Майките ако са знаели какви слабоумни запъртъци ще изходят щяха или да абортират ,или в една торба като котета в язовира.
128
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едни жалки форумци, които само се вайкат в собственото си невежество. Никой никого не спира да ходи в така наречените подредени общества. Но като гледам и в чужбина така сте се засилили да четете, че "преливате" от интелектуалщина. Да се разбягаш по света с оправданието, че там ставаш за нещо и си оценен, а тука си първа шушумига, и като дойдат избори почваш да мислиш с гъзъ си - не говори за много велик интелект.
127
1
 
11
 
! Отговори
ученик преди 11 години
Днес българското образование е на това ниво защото политиците управляват по-лесно невежите и незнаещите хора.От тук и от законите които приемат в образованието идва неграмотноста.
126
3
 
2
 
! Отговори
IMAH DOBRA MAMA преди 11 години
MAIKITE ! TOVA E NAI VAJNIAT ELEMENT V SEMEISTVOTO. DOBRA MAIKA -DOBRI DECA+ VSICHKO KAZANO OT DRUGITE ZA SREDATA V KOIATO RASTE DETEDO. M A I K I T E.
125
2
 
29
 
! Отговори
баба Пенка-Растата преди 11 години
Поредният *** обясняващ,че децата не искали да четат,защото не им се плаща за всяка прочетена книга.Абсолютни простаци се изказват по медиите и се мислят за капацитети.Любовта към книгата,стремежът за знания зависят от семейството и всеки който си мисли,че щом детето му "посещава" училище редовно,значи от него ще стане човек е в голяма грешка.Който гледа постоянно телевизия и детето му прави същото,семейства в които родителите четат книги,и децата четат,защото просто копират възрастните.Точка
124
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Tova e umishleno napraveno ot DRUGARITE,zashtoto neobrazovaniia narod se upravliava lesno.Osven tova v uchlishte se izuchavat gluposti, koito niamat stoinost.No zabelejete DECATA NA DRUG-ARITE SE UCHAT V CHUJBINA.