Слабообразовани, неграмотни деца няма да имат бъдеще

Проблемът с образованието застрашава националната ни сигурност
Обновена: 5 апр 2013 08:55 | 4 апр 2013 18:44, Мария Дуковска
196
Слабообразовани, неграмотни деца няма да имат бъдеще
Снимка: архив, Impact Press Group

В последните 25 години умишлено не се работи за развитието на българското образование и култура, както и стимулирането на детското четене, и това застрашава националната ни сигурност, обяви издателят Дамян Яков на провелата се днес Национална кръгла маса за детското четене.

"Проблемът на четенето в България е проблем на националната ни сигурност. Може би това звучи високопарно, но е истина. Ще ви дам за пример Турция, държава, която доскоро повечето хора смятаха за изостанала. Но в последните 10 години Турция отделя в пъти повече пари от републиканския си бюджет за образование и култура, отколкото дава за отбрана. А нека не забравяме, че това е страната с най-голяма армия в НАТО. За България ще ви кажа само няколко цифри, които всеки от вас лесно може да провери в интернет. За 2012 година за Министерство на отбраната отпуснатият бюджет е бил 981 милиона лева, за тази година той е 1,8 млрд. лева. За 2013 г. за Министерство на вътрешните работи е планиран бюджет в размер 1,132 млрд. лева. Министерство на културата е получило за 2012 г. само 118 млн лева, а за тази година ще получи с 5 милиона повече или иначе казано 123 млн. лева", каза Дамян Яков, собственик на издателска къща.

"Трябва да знаем, че това е сериозният проблем у нас и той застрашава националната ни сигурност. Държава, която няма културна идентичност, няма какво да отбранява", бе посланието на издателя. Яков допълни, че за последния четвърт век у нас нищо не се прави по отношение на българското образование и развитието на културата и според него това е умишлен процес, с който се цели заличаването на българската нация, не толкова демографски, колкото културно.

Слабообразовани, неграмотни деца няма да имат бъдеще
Дамян Яков Снимка: Dnes.bg

"Този народ се дезинтегрира, той изчезва. Забелязал съм, че в последните години винаги преди и след избори, колегите от Асоциация на българската книга и от Библиотечната асоциация трябва да обясняват дълго на политиците защо е важно да се дават пари за култура, защо е важно да се стимулира четенето и защо то е толкова ценно. 

Образованите хора у нас започват да се срамуват. България и българин в чужбина става символ на необразован човек, на дребен тарикат, който се опитва да се възползва от социалните придобивки, които са нормално достояние на хората там. Какво остава от българския народ – той се дезинтегрира, изчезва. Ние по-бързо ще изчезнем като култура, народ, език, който може да има място в Европа, отколкото демографски. 

Трябва да знаем какво искаме от тези, които ще ни управляват. Всеки, който идва да управлява България, трябва да поеме ангажимент, че културата и четенето са важен приоритет, иначе няма да има българска държава, нация, култура", завърши посланието си Дамян Яков.

Слабообразовани, неграмотни деца няма да имат хубаво бъдеще. Бъдещето е на четящите. Това е една мисия, която си заслужава, заяви и основателят на детския интернет портал Az-deteto.bg Жюстин Томс. 

В кръглата маса по темата за детското четене, която се проведе по инициатива на детския интернет портал Az-deteto.bg, Столична библиотека и Асоциация на българската книга, се включиха представители на различни образователни институции и Столична библиотека, която беше любезен домакин на събитието. Участници в кръглата маса бяха и посланиците на кампанията "Забавното лятно четене", детските писатели Роси Кота и Петя Кокудева.

Пенка Иванова, директор на дирекция "Достъп до образование и подкрепа на развитието" в Министерство на образованието, младежта и науката откри срещата, оповестявайки резултатите от няколко интересни изследвания по темата. Оказва се, че децата, които растат в дом, в който родителите четат редовно и имат голяма библиотека, се развиват по-успешно от връстниците си, които растат в дом без книги и читателски навици. Основният проблем за липсата на читателски интерес у децата остава примерът на родителите. Ново проучване доказва тезата, че активността на децата днес, която се формира от тяхната грамотност и образованост е гаранция за просперитета на цялото ни общество в утрешния ден, сподели на кръглата маса г-жа Иванова.

Кръглата маса приключи с прочитането на отворено писмо, което ще бъде изпратено в Министерство на образованието, младежта и науката, както и в общински институции. В него са заложени следните искания: детските книги да се издават с голяма отговорност, както и да се следи за високото им качество; да бъде намален ДДС върху книгите или да бъде изцяло върнат в сектора, за да може да се развива; да се приеме стандарт за библиотечно-информационните центрове; общините да придвижат средства към библиотеките; училищните настоятелства да поемат отговорност за обновлението на библиотечния фонд в училищата; да се заложи задължително посещение 1 път в месеца в библиотеката на децата от подготвителен до 4-ти клас.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
3
 
16
 
! Отговори
сб преди 11 години
ЗА 112НЕ ВИСШИСТИТЕ УБИХА ОБРАЗОВАНИЕТО. Уби го държавата, доколкото съществуваше. Учителите не са виновни. Виновни са управляващите, които ЦЕЛЕНАСОЧЕНО убиваха престижа на професията УЧИТЕЛ. ТЕ внедриха чалгата. Те целенасочено обвиняваха българския учител в некомпетентност и далавераджийство. Смях! Правото на българският учител е да наложи ЗАБЕЛЕЖКА!!! Учениците се радват, че не е двойка. Истината е, че в БЪЛГАРИЯ се унищожиха изконни ценности. БЪЛГАРИТЕ СЕ ЦИГАНИЗИРАХА.
102
5
 
1
 
! Отговори
библиотекар преди 11 години
Че то сега да не е КОМУНИЗМА,за да имат хората време и интерес да четат книги за гладуващите и протестите по улиците на безработните и студентските вълнения на младежите в капиталистическия свят !
101
4
 
7
 
! Отговори
сноб преди 11 години
На мен ми харесва хората да са неграмотни,така се чувствам различен и над тях. 90% от човешката популация е ***. И ако у нас проблемът е с четенто на книги,в Индия например 50% от населението не може да чете и пише.
100
1
 
13
 
! Отговори
Интелектуалец преди 11 години
Абе друго си е да си чел поне "Винету", ами хич ;-)
99
1
 
14
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Напротив, напротив - само неграмотните тук имат светло бъдеще и леко битие. Всички те - неграмотните от мръсномургав произход, цял живот "работят" Трайно безработни и Самотни майки - а ученолюбивите и образованите си скъсват задниците, работейки като роби, за да ги хранят !!!
98
4
 
7
 
! Отговори
418 преди 11 години
ПОМНИМ КАК ПРЕЗ МЪТНИТЕ ГОДИНИ СЕ ВЗЕМАШЕ ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ!! ВСЕКИ НАГЪЛ *** СЕ ОЦЕНЯВАШЕ ВИСОКО ОТ ВИСШЯ ЕШАЛОН!!НА ТЯХ ИМ ТРЯБВАХА ТОЧНО ТАКИВА КОРУМПИРАНИ,ДЕГРАДИРАЛИ,АЛЧНИ НЕГРАМОТНИЦИ.ТАКА,ЧЕ НЕ ИЗЛИЗАЙТЕ С ВИСШТО СИ,ЗАЩОТО МОГА И ДА НАПИША ИМЕНА ,КОИТО СИ ВЗЕХА ПО-ТОЗИ НАЧИН ТАПИИТЕ.КАВОТО И ДА КАЖЕМ И ПИШЕМ,ВЕЧЕ Е МНОГО КЪСНО!!БЪГАРИЯ Е СРИНАТА!
97
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
напускайте, тук само *** - едните крадат, другите блеят
96
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ВНУШЕНИЯ, това, че си висшист, не те прави грамотен и образован, то сега всяко дърво висшист става
95
1
 
12
 
! Отговори
Идите нахуй! преди 11 години
Боли ги х.я кукловодите за националната сигурност...Нали си диплят пачките с мангизки!
94
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
101, ти си ***. Еднакъв ли е един добър човек с един, който изнасилва бабички по селата?Аз не съм равен и не заслужавам заплащането, което получава някой далеч по-умен от мен. Точно както някой по-ограничен не е равен на мен. Естествения подбор слага всеки на мястото му. Да кажеш, че всички са еднакви е проява на нагло комунистическо малоумие.
93
1
 
0
 
! Отговори
876 преди 11 години
в неговия случай,всеки би имал успех!
92
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 98- Догановата политика има успехи,за съжаление!
91
3
 
19
 
! Отговори
Вера преди 11 години
Нещата са много комплексни - вярно е, че трябва да се дават пари за култура, но това не е гаранция, че децата ще четат повече. Не трябват много пари, за да ходиш до библиотеката и да си взимаш книги. А последните години, това че някой има ВИШУ далеч не го прави умен и образован - имам такива живи примери с лопата да ги ринеш. Много е важна семейната среда и отношението на родителите.
90
3
 
1
 
! Отговори
ЩЩД преди 11 години
За премиери на една *** ще станат...
89
2
 
2
 
! Отговори
754 преди 11 години
Няма как да е аут.Името му не,но духа на ДПС-е жив и това е тяхна програма.Той си изигра успешно ходовете,но остава зад кулисите.Човек с голяма информация,няма как да излезе просто ей така от схемата.Само с краката напред!!
88
10
 
8
 
! Отговори
ВНУШЕНИЯ преди 11 години
Що за глупости ни втълпявате?! Малко ли безработни висшисти има и сега?! Господ ни е създал еднакви- ХОРА - и държавата е длъжна да създава условия за РАБОТА! нЕ СЕ ИЗМЪКВАЙТЕ ОТ ТАЗИ ДЪРЖАВНА ОТГОВОРНОСТ!По времето на Живков всички работехме! Проблемът е в подмяната на ценности, алчността и крадливостта! Създавайте заводи и серскостопански сдружения, а не МОЛОВЕ И МАГАЗИНИ С *** ОТ ДРУГИ ДЪРЖАВИ!
87
2
 
8
 
! Отговори
bh преди 11 години
верно е че този народ се дезинтегрира , но причината не е в политиците, партиите, олигарсите , поповете , социолозите, журналистите , а е в простотията народна. А всички тия полтиици, партии, олигарси такива каквито са са производни на простотията ...
86
7
 
3
 
! Отговори
Спас преди 11 години
Образованието е за бълците. Тука правя с аверите разни врътки и изкарваме сериозно лев. А през това време мишоците цъкат карти на комповете по офисите и зимат 500 лева.
85
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доган няма вече капацитета да бъде фактор. Като агент на три разузнавания, асоциален и впиянчен застаряващ мъж е аут от големите игри. Местан не може да го замести, няма как да надскочи себе си. Турция усилено търси заместник в колодата.
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 93:Щатите помогнаха на Южна Корея за да спечелят ценен съюзник!И в икономически план!