Турският няма да е задължителен, успокои министър Клисарова

Майчиният език си остава избираем предмет - ЗИП, поясни тя
Обновена: 4 юни 2013 15:53 | 4 юни 2013 09:45, Камелия Цветанова
371
Турският няма да е задължителен, успокои министър Клисарова
Министърът на образованието Анелия Клисарова. Снимка: Булфото, архив

Майчиният език ще остане със статута на избираем предмет и няма да става задължителен, успокои по bTV новият образователен министър Анелия Клисарова.

Тя призна, че е изненадана от подновения диалог по въпроса, предизвикан от изказване на министъра на спорта Марияна Георгиева по време на предизборната кампания. Тогава тя заяви, че редом до учебника за българския език, трябва да има учебник и на майчин език, а само преди дни потвърди, че не се отказва от думите си.

"Няма да има никакъв нов регламент, нищо не се е променило в последните 19 години, единствено Народното събрание може да създаде задължителен статут на майчиния език", заяви днес Клисарова.

Тя обясни, че законът за това не е променян от 1991 г. и той е задал да има изучаване на български и майчин език в общинските училища.

Още по темата

"Имаме задължителна подготовка и избирателна подготовка. Във втората влиза майчиният език и това не е само турски. Може да бъде избран всякакъв предмет, това е ЗИП", посочи тя.

По думите й за момента като майчин език се учат иврит, арменски, турски има и голям интерес към ЗИП по компютри.

От изказването на Клисарова стана ясно, че спорният казус със сбъркания въпрос номер 3 на изпита за седмокласниците се оказа, че не е бил проблем за младежите.

Според показаните данни от министъра над 75 на сто са решили правилно сбърканата задача, която образователното министерство реши да счете за вярна. По думите й матурите в България са доста сериозни и децата тази година са се представили много добре и има повишение на отличните оценки.

За обучението на малките деца образователният министър посочи, че в момента ведомството се старае да обхване максимално 5 и 6-годишните деца и те да бъдат в детски градини и да ходят на предучилищна, за да са подготвени за първи клас. Според нея децата, които не са имали предучилищна подготовка имат трудности с адаптацията в 1 клас.

"4-годишните не бива да ги изолираме и да стоят само вкъщи, те трябва да имат социални контакти с деца на тяхната възраст, защото общуването само с възрастни хора също не допринася за нервно психическото им развитие", заяви Клисарова.

По темата за миналите вече абитуриентски балове и начина, по който бъдещите студенти се забавляват тя заяви, че празникът много се преекспонира.

"Това е показност, а не празнуване на завършването. Те каквото и да облекат ще са красиви", коментира Анелия Клисарова шикозните тоалети и скъпи коли.

Темата за боя, разпространил се в интернет на бала на Търговско-банковата гимназия, образователната министърка обясни с липсата на възпитание и етика в децата и модата на показност.

"Всеки иска да празнува, но как ще го направи зависи от личната му същност", завърши тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
0
 
7
 
! Отговори
Елена преди 10 години
Така е,както казва 231,избира се майчин език само по СИП,а ЗИП е задължително избираем предмет,Преди 7-8 години и в ншето училище се изучаваше по СИП,но после нямаше желаещи да го изучават ученици.Сега ще ги задължат,че да няма отказали се.
209
0
 
16
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
Възрастни хора с незавършено средно образование от 20-те години миналия век които са попаднали в мелачката на втората световна дори не говориха руски много добре. Само български. и никакви Сипове Зипове не им трябваха да си запазят самосъзнанието и културата си на българи. Така че, без манипулации и шмекерии относно бесарабските българи. На една свадба възрастни бабички пееха "Угряла месечина", а не чалга като тук. Много молим.
208
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това ли са най-важните неща за момента: Учебници на майчин език, пушене и Белене. Как няма един от тези министри да не се е издънил с някакво изказване?Протестите започнаха заради високиата цена на тока, а сега май ако сме......цената му няма да се вдига, ама тя била най-ниска в ЕС. Какво става бе хора?Май затова г-н Орешарски не им знае имената.
207
1
 
15
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
до 195Не закачай бесарабски българи, те са по-българи от онези мутри в парламента. Бесарабски българин ли си? Ходил ли си там? Аз посетих доста български села в Украйна и Молдова, напълно съм наясно какви хора са там, в училище уроците се провеждат на руски, в молдова има часове по молдовски, в украйна - часова по украйнски език. Български са го запазили от време оно още от преди 10-тта руско-турска война и не го изучаваха масово по учишлища но го запазиха.
206
5
 
24
 
! Отговори
КОЗА Клисугерова преди 10 години
Виж сега Кукувицо недоспала !! Хвани се събуди от бляновете си и се пооправи от гъбките дет си яла. Кой ти каза, че може да включиш Турски език към изучаваните езици. Като искат да учат ТУРСКИ *** да си го учат ТАМ в ТУРКЕСТАН и без това не е далече виждам ще се справят да се замъкнат натам. Айде стига вече с тия тъпотии бе тук се превърна в БУНИЩЕ дето всеки от където дойде си изхвърля ***. И после ние сме виновни АМИ ВИНОВНИ СМЕ понеже търпиме да ни УПРАВЛЯВАТ ***
205
8
 
4
 
! Отговори
azarilov преди 10 години
До Анонимен 138, 139 и 140Всичко, казано от вас, го казвам в мъжки пол, насочено към вожда Бойко Борисов! Да го питам аз къде беше, та не отмени този закон от 1991 г. тъкмо обратното прави метани на Ердоган! Продажен.......
204
3
 
10
 
! Отговори
мими преди 10 години
гжа ти си за белене , *** да се учат на български ,предатели
203
8
 
10
 
! Отговори
azarilov преди 10 години
До отчаянНаистина е отчайващо НИКОЙ от герберчетата да не знае какво е ЗИП! Изглежда всички са учили колкото вожда си. Давам пример. В програмата на едно у-ще, в N- ти клас има следните предмети, от които трябва да избереш ЗИП - чужди езици / английски, немски и турски/, информатика, информационни технологии. "Избираем" значи да си избереш! Като не искаш турски, учи немски! Боже, боже *** народ! А сега, като сте толкова напред с материала,искайте ББ да отговори защо не е отменил закона!!!!!
202
3
 
8
 
! Отговори
Главчо преди 10 години
Да ви таковам и разсъжденията, не можете ли да бъдете обективни малко бе, срамота, тази наредба е приета от 1991 година според министърката , а според други от 2001. МНОГО ВИ Е УДОБНО СЕГА ДА Я КОМЕНТИРАТЕ , заради един клип , ПИСНА МИ ОТ НЕОБЕКТИВНИ *** и ОТ ПАРТИИ , КОИТО С ПУСНАТИ НЕВЕРНИ НОВИНИ ЦЕЛЯТ ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ И НАПРЕЖЕНИЕ !!!
201
6
 
13
 
! Отговори
poki преди 10 години
Turski ezik da se u4i v turciq , Bulgariq e suverenna darjava i samo balgarski ezik 6te se izu4ava!!!
200
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая леля министърка е слънчасала...........Да ходи да лекува "ядрени" болести, нали е специалист по нуклеарна медицинакакво разбира от образование - била ректор! ама на медицински университет - там може и да е ставала.Какви ли нови "малки", "средни" и "големи" матури ще измисли, или ще й пробутат да подпише?Пълна мъгла- все едно педагог да те лекува!б*си експертката...Също като филоложката в спорта! Имала екип - ми що тогава ще взема заплата?Пак калинки :(
199
9
 
6
 
! Отговори
azarilov преди 10 години
Герберчета нещастни, прочетох истеричните ви изказвания и не мога да не ви припомня, че законът за майчиния език е от 1991 г. и сегашното правителство НЯМА НИЩО ОБЩО с него. Като толкова сте искали да се промени, защо не плюхте ББ и ЦЦ, които освен, че не го промениха, бяха в "услуга" на Ердоган и Касим дал!!!
198
10
 
6
 
! Отговори
azarilov преди 10 години
Герберчета нещастни, прочетох истеричните ви изказвания и не мога да не ви припомня, че законът за майчиния език е от 1991 г. и сегашното правителство НЯМА НИЩО ОБЩО с него. Като толкова сте искали да се промени, защо не плюхте ББ и ЦЦ, които освен, че не го промениха, бяха в "услуга" на Ердоган и Касим дал!!!
197
5
 
25
 
! Отговори
aaa преди 10 години
Какъв СИП или ЗИП, нацията няма интерес да се стимулира развитието на малцинствата. България трябва да е в интерес да не се финансират подобен род инициативи. В Германия мислите ли, че ще въведат избираем турски в държавните училища - там турците хич не са малко. Частни училища могат да предлагат каквото искат, малцинствата да си учат родният език там ако имат интерес, след като си платят за това. Те не се финансират от данакоплатците. Това правителство работи против националните ни интереси.
196
4
 
14
 
! Отговори
до 218 преди 10 години
Пич на едно мнение сме, няма нужда от нерви първо чети после пиши и се карай! :))Това че лелката казва че е избираем въобще не е вярно от Кърджали на нататък такива работи като избираеми не съществуват! Всички ще бъдат задължени по един или друг начин да посещават часовете по турски. Така че той реално ще стане задължителен за 30-40% от децата живеещи в България! Макар и сложен като "избираем" Така наречената министърка много добре знае това, но нищо няма да направи за да не и издърпат ушите...
195
2
 
33
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
Машала, Анелия! А сега сядай с Волен-оглу да създаваш ромска азбука, защото ромите нямат писменост, какъв ЗИП ромски ще им преподаваш, с какви учебници? не стига че българи плащат тока на ***, сега и учебници трябва да им плащат от джоба си, и азбука им създай. Ще се наредиш до Кирил и Метоиди во веки веков.Боже, Боже, Боже, пази България...
194
3
 
8
 
! Отговори
nero43 преди 10 години
До Много е зле женатаОПРАВДАНИЯ НА НЕУКА ЖЕНА-ЯСНО Е МАДАМ КОЙ Е МАЙЧИНИЯ ЕЗИК В ТАЗИ ДЪРЖАВА НАБИЙ СИ ГО В ГЛАВАТА -БЪЛГАРСКИ.
193
2
 
15
 
! Отговори
Много е зле жената преди 10 години
Тази лелка я гледах тази сутрин по Босфор тв.... горката! толкова елементарно и неориентирано същество не е било министър на образованието от години. Но не се учудвам "хората" от ДПС и БСП не слагат умни и независими хора на високи позиции, слагат безмозъчни пионки, които да слушат и изпълняват.
192
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз искам в училище да се изучава книгата " Моята борба".
191
4
 
26
 
! Отговори
trusted преди 10 години
Майчин език на хората в България е българския. Който не е съгласен да заповяда на ГКПП Капитан Андреево и айде у дома