Турският няма да е задължителен, успокои министър Клисарова

Майчиният език си остава избираем предмет - ЗИП, поясни тя
Обновена: 4 юни 2013 15:53 | 4 юни 2013 09:45, Камелия Цветанова
371
Турският няма да е задължителен, успокои министър Клисарова
Министърът на образованието Анелия Клисарова. Снимка: Булфото, архив

Майчиният език ще остане със статута на избираем предмет и няма да става задължителен, успокои по bTV новият образователен министър Анелия Клисарова.

Тя призна, че е изненадана от подновения диалог по въпроса, предизвикан от изказване на министъра на спорта Марияна Георгиева по време на предизборната кампания. Тогава тя заяви, че редом до учебника за българския език, трябва да има учебник и на майчин език, а само преди дни потвърди, че не се отказва от думите си.

"Няма да има никакъв нов регламент, нищо не се е променило в последните 19 години, единствено Народното събрание може да създаде задължителен статут на майчиния език", заяви днес Клисарова.

Тя обясни, че законът за това не е променян от 1991 г. и той е задал да има изучаване на български и майчин език в общинските училища.

Още по темата

"Имаме задължителна подготовка и избирателна подготовка. Във втората влиза майчиният език и това не е само турски. Може да бъде избран всякакъв предмет, това е ЗИП", посочи тя.

По думите й за момента като майчин език се учат иврит, арменски, турски има и голям интерес към ЗИП по компютри.

От изказването на Клисарова стана ясно, че спорният казус със сбъркания въпрос номер 3 на изпита за седмокласниците се оказа, че не е бил проблем за младежите.

Според показаните данни от министъра над 75 на сто са решили правилно сбърканата задача, която образователното министерство реши да счете за вярна. По думите й матурите в България са доста сериозни и децата тази година са се представили много добре и има повишение на отличните оценки.

За обучението на малките деца образователният министър посочи, че в момента ведомството се старае да обхване максимално 5 и 6-годишните деца и те да бъдат в детски градини и да ходят на предучилищна, за да са подготвени за първи клас. Според нея децата, които не са имали предучилищна подготовка имат трудности с адаптацията в 1 клас.

"4-годишните не бива да ги изолираме и да стоят само вкъщи, те трябва да имат социални контакти с деца на тяхната възраст, защото общуването само с възрастни хора също не допринася за нервно психическото им развитие", заяви Клисарова.

По темата за миналите вече абитуриентски балове и начина, по който бъдещите студенти се забавляват тя заяви, че празникът много се преекспонира.

"Това е показност, а не празнуване на завършването. Те каквото и да облекат ще са красиви", коментира Анелия Клисарова шикозните тоалети и скъпи коли.

Темата за боя, разпространил се в интернет на бала на Търговско-банковата гимназия, образователната министърка обясни с липсата на възпитание и етика в децата и модата на показност.

"Всеки иска да празнува, но как ще го направи зависи от личната му същност", завърши тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
1
 
7
 
! Отговори
xari potar преди 10 години
KLISAROVA.TI ZNAE6 LI PREZ TURSKO I VAZRAJDANETO ,TURCITE DA SA DAVALI PARI V BYLGARSKI U4ILI6TA.TE TOVA GO NQMA NIKADE.KATO ISKAT TURSKI DA SI STROQT U4ILI6TA I DA SI KUPQT U4ITELI.NEMA TAKAVA DURJAVA KATO NA6ATA NIE DA PLA6TAME ZA TURSKI EZIK
229
3
 
11
 
! Отговори
Петя преди 10 години
До Анонимен 247Не го наричайте МАЙЧИН език, учете кавито искате ЧУЖДИ езици. За българия всеки език, освен българския е ЧУЖД. За детето- може да е майчин, бащин, лелин и т. н., но за нас е чужд.Няма нищо обидно да учиш турски, като чужд език в България.
228
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В държавата България официалният език е Български и всеки който се е родил тук трябва да го знае. Има доста места в страната където хората когато им говориш на Български те гледат странно. Налагало ми се е да уча човек да пее химна на България след като той не може да каже дори, че е гладен на български. Какви са тези дивотии, защо никой не слага и българския като опция за ЗИП или СИП може пък някой да се навие?
227
1
 
20
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
До АнонименУчете турски-ромски-иврит не за сметка на данъкоплатеца БЪЛГАРИН. кой не ви дава? Плащате индивидуални репетиторпи и курсове и напред, науката е слънце. Но не и от джоба на БЪЛГАРИНА.
226
2
 
25
 
! Отговори
Х преди 10 години
МОЖЕ ЛИ И БАЩИН ЕЗИК ДА СЕ ИЗУЧАВА?ЩОМ СИ РЕШИЛ ДА ЖИВЕЕШ В БЪЛГАРИЯ ЕЗИКЪТ Е ЕДИН БЪЛГАРСКИ.АКО ИСКАШ ТУРСКИ СЛЕДВАЙ ТУРСКА ФИЛОЛОГИЯ.
225
1
 
19
 
! Отговори
galatea преди 10 години
Българският език е"език свещен на моите деди" ,всичко водещо до пренебрегването му е антибългарско. Ние, БЪЛГАРИТЕ не търпим преиначаване на родното. Да се знае от туркофилите.
224
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЛудостВърви на лекар.
223
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До mimiМими. Детската градина не е задължителна, но се отразява много добре на децата и на родителите им, които могат да ходят на работа през деня. Не ми се влиза в подробности във разликата между СИП и ЗИП. Но понеже си прекалено *** да я схванеш: На СИП не ти пишат отсъствия, а на ЗИП ти пишат. Това е. ЗИП са редовни часове, а СИП - извънкласна форма. Няма как да научиш някой да чете и пише на СИП. Не е достатъчно.
222
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЗлопаметнаНещата не опират до говоренето, а до грамотността. Много от турците в България не могат да четат и пишат на турски, защото не са се записали на майчин език в училище. Не всички родители могат да научат децата си да пишат и четат на майчин език. Не разбирам защо те обижда, че държавата предоставя обучение на турски? Как това ти влияе на теб?
221
6
 
15
 
! Отговори
Лудост преди 10 години
ЩЕ ПРОТЕСТИРАМЕ ДО ДУПКА! В БЪЛГАРИЯ МАЙЧИН ЕЗИК Е ЕДИНСТВЕНО БЪЛГАРСКИЯТ! ВСЕКИ ДРУГ ОТ РАЗЛИЧНА НАЦИОНАЛНОСТ, ЩОМ Е ИЗБРАЛ ДА ЖИВЕЕ В БЪЛГАРИЯ, ЩЕ УЧИ ЕЗИКА НА СТРАНАТА НИ. АКО НЕ МУ ХАРЕСВА, ДА СЕ ВЪЩА ТАМ ОТКЪДЕТО Е ДОШЪЛ. С ТОВА ТЕМПО НЯМА ДА ОСТАНЕ И ПОМЕН ОТ НЕЩО БЪЛГАРСКО.............
220
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И най-абсурдното в цялата тази история е, че 90% от хората с турско самосъзнание имат български корени и майчиният им език изобщо не е турски...Защо историците мълчат по темата и кой има интерес тази заблуда да съществува толкова години?
219
3
 
7
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
До ПетяМче тъй де. Синковеца ми е в езикова гимназия, избра английски и френски, но в неговата гимназия има и китайски и японски. Избра за втори език френски, като първия език му е английски. МАЙЧИН език му е БЪЛГАРСКИ. Ако говорихме в къщи турски-руски-арменски-иврит, щях да го уча сама или да наема репетитор. Точка. Кви са тия майчини езици СИП ЗИП ала бала? Платени курсове срещу допълнителна такса за задълбочено изучаване - който има кинти. Роми си говорят ромски без Сип.
218
2
 
15
 
! Отговори
Петя преди 10 години
В българските училища би трябвало да се учи само български, всичко останало е ЧУЖД език. Дали ще учат английски, руски, японски или турски като чужд език си е техен избор, но не го наричайте МАЙЧИН език.
217
2
 
11
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
След едно поколение да не тръгнем при бесарабски българи да ни учат децата как се прави баница и на български обряди и ритуали, щото децата ни ще плямпат турски, пропушили тютюна вече не на 14 а на 9 годишна възраст. Баси здравето на нацията физическо и духовно, баси подигравката........просто нямам думи.
216
7
 
6
 
! Отговори
Тезки преди 10 години
Какво се пените толкова !!!!Всеки има право в часовете по ЗИП да избира какво да учи.В община Дулово/където 90% са турци/ няма нито едно училище където да се учи майчиния/турски/език,а само до преди 3-4 години учеха.Но родителите си прецениха вместо турски децата им да учат нещо друго.Това е ДЕМОКРАЦИЯ!!!!!Да имаш право да избираш!!!!
215
0
 
4
 
! Отговори
mimi преди 10 години
"4-годишните не бива да ги изолираме и да стоят само вкъщи, те трябва да имат социални контакти с деца на тяхната възраст, защото общуването само с възрастни хора също не допринася за нервно психическото им развитие", заяви Клисарова.Eдно време като не са ходили на детска не са ставали хора явно...А и като е свободно-избираем езика нека е СИП, а не ЗИП.
214
0
 
16
 
! Отговори
мак преди 10 години
Майчиният език да се изучава в неделните училища. И няма да има никакви проблеми в българските училища.
213
0
 
5
 
! Отговори
trendi преди 10 години
ова правителство е правителство на ДС и една от неговите функции и да възстанови накърнените позиции и интереси на оцелялата и до днес мрежа на ДС (например тази около генералите от типа на Любен Гоцев и неговия кръг), да реставрира нейното присъствие в държавния апарат и нейните функции като посредник между държавата и престъпния свят. Заявеното от външния министър Кристиян Вигенин намерение да възстанови на работа отстранените с указ на държавния глава посланици, свързани с ДС, е достатъчно ясен показател за тази очевидно дълбока и трайна обвързаност.
212
1
 
27
 
! Отговори
BG.BG преди 10 години
Ееей, престанете да ни раздавате парите ни на ***...! Ще ви свалим родоотсъпници, скоро ще е!
211
1
 
6
 
! Отговори
до228 преди 10 години
не обиждай хората и не се прави на разбирач. избираш ЗИП, но може и да нямаш късмет да учиш това , което избереш поради непълняемост на групата, липса на преподавател по съответния предмет, така че мноооого често си принуден ,,да избереш'' това, което не щеш