Децата не искат да са шлосери и заварчици, тези школа опустяха

Държавата търси швейцарски опит за възраждане на професионалното образование
Обновена: 14 окт 2013 22:10 | 14 окт 2013 20:00, Веселина Йорданова
92
Децата не искат да са шлосери и заварчици, тези школа опустяха
Форумът в Министерския съвет събра широк кръг участници. Снимка: БТА

Бях електромонтьор, това ми помага много да си сменям крушките в къщи, призна вицепремиерът Даниела Бобева на дискусия за професионалното образование в Министерския съвет.

Бобева разказа през аудиторията, че е завършила обикновена гимназия, но е ходила на практика в последната година. На форума стана ясно, че държавата ще стимулира професионалното обучение чрез въвеждането на т.нар. дуална система, която предлага възможност за учене и работа. В нея обаче е ключова и ролята на бизнеса.

Както Dnes.bg писа, образователният министър Анелия Клисарова изнесе на дискусията стряскащи данни за срива в професионалното образование. Оказва се, че за около десетина години професионалните гимназии са намалели с 60, а желаещите да учат в тях деца -  с около 50 000.

Според вицепремиера Даниела Бобева у нас в последните 15 години все повече се развиват индустриалните отрасли, които са естествено място за дуалната система.

„Свикнах вече, когато трябва да се правят реформи, да се искат пари, но не е въпросът в това колко ще дава бизнесът, колко ще дава държавата, въпросът е да се започне с малък пилотен проект, като се оцени това, което вече е постигнато“, смята тя.

Според образователния министър проф. Анелия Клисарова обаче не е реално преди следващата учебна година 2013/2014 г. да започне сериозното професионално обучение на базата на дуалната система. По думите й, за да стане системата устойчива, е необходимо да се променят много регламенти и да се създаде договор между държавните училища и бизнеса.

Клисарова заяви, че управляващите са в преговори с бизнеса, който трябва да осигури работните места. Не е ясно обаче на какъв процент финансиране от фирмите може да се надява държавата в желанието си да върне авторитета на професионалното обучение.

Министърът съобщи, че в момента на пазара на труда най-много се търсят фрезисти, шлосери, заварчици, асансьорни техници, а интересът на учениците е към туризма и информационните технологии.

Посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева разказа, че около 60 % от финансирането на този модел в страната идва от бизнеса, който е ключов партньор в дуалната система. Фирмите дават и заявка от какви професии имат нужда и на тази база се разработват обучителните концепции в средното образование в Швейцария.

Три-четири дни ученикът работи в предприятието, останалите два дни е в т.нар. професионално училище и към това се добавят практически курсове в професионални центрове в предприятието, които са организирани от браншови организации. Две трети от младежите в Швейцария се обучават в тази система в над 250 професии.

Бизнесът предоставя места за обучение и за практика, и заплаща по договор работата на всички, които се обучават. 30-40% от швейцарските компании предоставят такива места, отделно има и браншови центрове за обучение. Над 90% от младежите в Швейцария завършват средно образование, а над 70 на сто от тях ползват дуалната система.

Германският модел на система за дуално обучение също е с ясно формулирани цели и задачи, като между федералното правителство и социалните партньори се подписва национален пакт за професионално обучение.

Плугчиева съобщи, че в рамките на българо-швейцарската програма ще започне пилотен проект за прилагане на швейцарския модел на дуална система с финансиране в размер на 1.5 млн. швейцарски франка. Има готовност проектът да стартира от началото на следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едно поне 80% от хората са тълпа и като такава би трябвало да попълват бройките в непривлекателните професии. Социализма и вероятно други обстоятелства обаче развратиха тълпата и малко хора искат да работят сериозни работи и то за не достатъчно добри пари, и предпочитат да лентяйстват и да "аристократстват". Една хипотетична възможност е тук да дойдат емигранти от Бангладеш и Филипините за да работят вместо "аристократите", обаче и те биха предпочели по-цивилизовани страни. Изобщо... :(
36
0
 
22
 
! Отговори
юда преди 10 години
Защо бе Децата на политиците нали това завършват Много е престижно На пазара на труда ги лапат като топъл хляб Заплатата е обикновенно пет цифрена а израстването в професията е гарантирано
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Един заварчик в Германия взима по няколко хилядарки в евро, мисля че децата ще са много заинтересовани неадекватни ми Росене.
34
1
 
28
 
! Отговори
@ преди 10 години
лелеле не е истина колко сте прости ,ама ние 2 пъти повече щото все вас си ви избираме да ни ,,управлявате,, дайте 2 бона стартова заплата за шлосери и заварчици и готово . но друго да ви питам ,драги ми дУпетати, защо центъра около джамията е почернял от *** и араби? и колко голяма е далаверата с т.нар. ,,емигранти,,?
33
0
 
21
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
Ако има възможност за професионална реализация ще има и нужда от професионално обучение. Разбира се всеки собственик на фирма иска в училищата да преподават точно това, което на него му трябва (без да дава и лев за това), но няма какда стане.
32
0
 
27
 
! Отговори
сър пич преди 10 години
Е как да искат да станат Ако шлосера открадне една пила и го вкарват в панделата Защо да не станат депутати Могат да си говорят на воля глупости да си лобират срещу комисионни и най важното имат си имунитет
31
0
 
32
 
! Отговори
ODESSA преди 10 години
Елате в Германия деца, има място и за шлосери и заварчици.
30
0
 
31
 
! Отговори
VTM преди 10 години
Ако питаме хлапетата най-добре да се подготвят в училищата за манекенки и баровци.............
29
3
 
21
 
! Отговори
ИНЖЕНЕР преди 10 години
ПОРЕДНОТО ЧЕРВЕНО БЛА-БЛА. КАВИ ЗАВАРЧИЦИ СЕ ТЪРСЯ БЕ, ВИЕ ВРЪЗКА С ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА ИМАТЕ ЛИ? БИЗНЕСЪТ ЩЯЛ ДА ФИНАНСИРА ПО ШВЕЙЦАРСКО ПРАВИЛО! ТОВА ТУКА БИЗНЕСМЕНИ ЛИ СА БЕ , ОЛИГАРСИТЕ МУ МРЪСНИ! ТАМАН СМЕ С ШВЕЙЦАРЦИТЕ! АЗ РАБОТЯ КАТО ДИЗАЙНЕР И ИЗНАСЯМ ПРОДУКТ ЗА ЕВРА, А ЗАПЛАЧАНЕТО НЯМА ДА ВИ КАЗВАМ КАКВО Е-СРАМ МЕ Е , ЧЕС ЪМ ИНЖЕНЕР, ХЕМ ЧЕ ГО ПИША С ГЛАВНИ БУКВИ!
28
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много философи се навъдиха тук - цитираните професии са гадни и ниско заплатени.Някой от вас влизал ли е в завод или цех за заварки. Гадна миризма на отровни газове, през лятото в цеха е около 40 С, а заварчиците трябва да са облечени с всичките защитни дрехи. Виждали ли сте заварчик на 35 години как изглежда на 65 с опадали зъби. Заплатата на тези би трябвало да започва от 4000 на месец, иначе по-добре да пасеш овцете на село.
27
2
 
26
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Може ли министър да се изказва така подигравателно за професията електротехник?
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски вика да не ставаме шлосери,Буда вика да ставаме овчари,Ники Младенов пък директно ни каза, че сме ***.До кога ще гласувате за БКП(ГЕРБ+БСП) ????Как въобще гледате децата си в очите ?
25
0
 
31
 
! Отговори
пю преди 10 години
всеки иска да е меринджей
24
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами то в обявите все висшисти търсят, и то с 5 години стаж Ама и ако може да е до 30г, обаче децата му да са по на 15г, щот иначе ще взема болничен. Неомъжени жени пак не вземат, защото пък тепърва щели да раждат. И как да стане?
23
0
 
35
 
! Отговори
Манолски преди 10 години
правилно! Децата искат да са фолкаджийки, манекенки, бандюги и да гледат лошо от аудито :D от занаятчийски професии ще изкарват за един крайшнкк хляб, ще карат 15 годишни коли и ще цъкат с език по яките мадами
22
0
 
29
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Какви шлосери, какви заварчици? Всички деца ще са висшисти.Дори с 3 оценка се влиза в университет и с божията помощ се взема диплома , съответно службичка.Няма да работят за жълти стотинки я?
21
9
 
4
 
! Отговори
Алов преди 10 години
Ами да мият *** тогава.
20
0
 
30
 
! Отговори
123 преди 10 години
Не може в училищата да няма нова техника и да се учи всичко по остарели от комунизма учебници и да искате тези деца да могат нещо по специалността, която учат. Не може на стар руски трактор да се учат, като има толкова модерни комбайни и трактори сега. Не може да няма един касетофон за ремонт, а да учат за такава техника. Не може да учат за компютърни техници, а да няма как един комп да сглобят и един кондензатор да запоят. Виновна е държавата. За да излязат специалисти трябва база,
19
1
 
11
 
! Отговори
KUR ZA POLITICITE преди 10 години
GOSPODA UPRAVLIAVASHTI DAITE PRIMER VASHITE DECA KADE U4AT I KAKVO NE DA NI KAZVATE 4E IMALO ZA OV4ARI,SHLOSERI I ZAVAR4ICI RABOTA I TAM NIAMA ZLE STE ZAPOZNATI
18
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Министърът съобщи, че в момента най-много се търсят фрезисти, шлосери, заварчици, асансьорни техници," Не виждам какъв е проблема на бизнеса, да си привлекат германски специалисти. Тъкмо ще го върнем на германците, че отмъкнаха нашите. :) Е, за да се случи това, така нареченият бизнес е крайно време да се научи да плаща! Те там е работата, че той не обича да плаща, ама никак!