Учениците ни добри рецитатори, но ги е страх от новите технологии

100 млн. евро отиват за младежка заетост през следващите 2-3 години
Обновена: 14 окт 2013 17:01 | 14 окт 2013 11:44, Веселина Йорданова
67
Учениците ни добри рецитатори, но ги е страх от новите технологии
Премиерът Пламен Орешарски. Снимка: арихв, БТА

Студентите и учениците ни рецитират добре, но трудно решават практически казуси, заяви премиерът Пламен Орешарски на дискусия за професионалното образование в Министерския съвет. Премиерът открои практическата насоченост като основна слабост на обучението у нас в последните години.

Орешарски съобщи, че България ще разполага със 100 млн. евро от структурните фондове за насърчаване на младежката заетост през следващите две-три години. Така държавата ще създава възможности за стимулиране на работодателите да осигуряват работа, обучение или преквалификация на младежите до четири месеца от завършването им или оставането им без работа.

„Няма сектор по-важен от образованието, никъде другаде залозите не са по-големи, а и нашето бъдеще зависи от качеството на образование на нашите деца днес“, изтъкна Орешарски и допълни, че по тази причина образованието е един от приоритетите на правителството в бюджет 2014 година.  Премиерът увери, че то ще бъде приоритет и в политиките през следващите бюджетни периоди.

Амбицирани сме да продължим реформите, започнати в по-предишния мандат и практически замразени в последните четири години, каза още той.

Премиерът посочи, че повече от 20 години се води дискусия как да се реформира образователната ни система, която протича фрагментарно и без необходимата приемственост. Най-често постиганият ефект беше появата на учебници и помагала със спорни сравнителни преимущества спрямо старите.

Обществото ни разбираше за подобни дискусии от сензационните новини във всекидневниците как Славейков сменя Вазов или Яворов отстъпва на Ботев, заяви Орешарски, който изтъкна, че образованието ни е все по-далеч от модерните форми на преподаване и все по-дистанцирано от потребностите на практиката.

Нашите студенти и ученици знаят добре античната история и устройството на вселената, но се затрудняват да анализират съвременните процеси и изпитват страх от новите технологии, обобщи премиерът.

Образователният министър проф. Анелия Клисарова каза, че целта е да се постигне точно съчетание между образование и обучение, което да отговаря на потребностите на пазара на труда.

С близо 50 000 са намалели учениците в професионалните гимназии през миналата учебна година в сравнение с учебната 2000/2001 година.

Причините са демографски, миграционни и социални, а това води и до намаляване на професионалните гимназии, които вече са по-малко с 60.

Броят на завършилите професии също е намалял с близо 20 % по данни на НСИ. Нашите ученици не избират професионалното обучение и образование, а трябва да ги убедим, че то ще им даде по-добър старт в живота, обобщи Клисарова.

Като проблем тя открои и това, че професионалните гимназии са избирани от ученици с по-нисък успех и с по-слаба мотивация в обучението си, затова трябва да бъдат мотивирани този избор да направят и отлични ученици. Диспропорции има и в професията, която се избира. Най-търсените специалности в момента са туризъм и информационни технологии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
14
 
! Отговори
black sea преди 10 години
Истина ли казваш Орешарски? Щото колкото по-образовани станат толкова по-бързо ще се влеят в Протеста. Я ги дръж неграмотни за да имате резерва за Контрапротеста пред НДК, щото пред Парламента може и да са по-малко хората в момента но са там. А къде са тия пред НДК?
55
1
 
14
 
! Отговори
А дано ама надали... преди 10 години
100 млн. евро ... Интересно след като тези пари минат през подизпълнители, на оня човека и на тоя човека... колко реално пари ще останат за образование и младежката заетост, ако има поне 5% пак ще е нещо. За съжаление сме страна в която всичко и от всякъде се краде... и при Разбойко и при Очилатият хамстер... разлика няма.
54
0
 
18
 
! Отговори
Plamen преди 10 години
Наливането на пари в това образование е най голямата глупост. Образованието е инвестиция. Сегашното образование е лоша инвестиция. Погледнете нивото на завършилите студенти и ви е ясно че парите на 95% от родителите им са отишли напразно. Защо????? Няма оценка. Не може да се различи доброто от лошото. Дипломи за всички. Ако не разделяш добрия от лошия, стимулираш мързела и тарикатлъка. После както си учил така и работиш на полученото с връзки място в администрацията и фирмите от кръговете на кли
53
1
 
15
 
! Отговори
еми преди 10 години
Ето къде разпределя парите на държавата Пламен Орешарски в много смислени идеи ,с голяма важност за бъдещето ,а не като Росен Плевненлиев да си купува луксозни имоти с пари ,които не са негови и в период на тежката бежанска вълна ,която заля България !
52
1
 
16
 
! Отговори
еми преди 10 години
Браво на Орешарски ,че се грижи за неграмотността на младите
51
0
 
15
 
! Отговори
До 51-ви преди 10 години
Хирургически точен сте. Във Вулгаристан всичко става с ДЕБЕЛИ връзки.
50
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски е един противен и нагъл тип! Най-доброто, което може да направи, е да си подаде оставката! Аман от глупостите му, аман от отвратителната му физиономия!
49
0
 
15
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Аз знам министрите на просветата - те след Иван Вазов бяха *** и *** си останаха.Бяха серсеми, и техният серсемлък отрови душите на дечицата. Ние, българите, след Иван Вазов не сме имали умен министър на просветата.- Богдан Филов.- Той пък беше *** на куб, не на квадрат. Животно. Забрани през 1942 година да се чества Свети Свети Кирил и Методи. Това човек ли е? Българин ли е? Не, *** са и *** ще бъдат, защото учител е велико нещо, а министър на просветата е долно нещо.- Защо сте така жесток спрямо Филов, господин Буров, защо е тази злоба и омраза?- Защото той обиди н
48
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква ирония само! Точно този смешен *** със сигурност иска децата да не могат да мислят, защото стадо от овце по-лесно се управлява. Той не е особено кадърен, липсват му управленски качества, затова и е по-лесно, когато хората само се подчиняват. Чакам момента, в който ще разтури седянката!
47
2
 
15
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Страх ги е, като видят кирка и лопата! Но ще им мине страхът, с малко от най-съвременните технолотии - бой с тояги на гол демокрадичен ***!
46
1
 
15
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Страх ги е, като видят кирка и лопата! Но ще им мине страхът, с малко от най-съвременните технолотии - бой с тояги на гол демокрадичен ***!
45
1
 
18
 
! Отговори
-10- преди 10 години
Изхождам се върху образованието! Взел съм и Кембридж, Тойфел, и куп други! Не, не става така! Промиват мозъците на децата в училище! Трябва да се играчи, да създавате връзки и контакти, иначе няма как Не учат децата как, а какво да мислят в училище! Какво като завърших в Испания, с дипломи и тем подобни?! Виждам каква е реалността, а тя е, че всичко става с връзки, и училището е загуба на реме, не те учат на хъс и амбиция там, да си модерен!
44
1
 
19
 
! Отговори
Баш Майстора преди 10 години
Орешарски гледа като агнето на дядо ми дето се ражда по коледа.Гледа и му се цица от вимето!
43
1
 
14
 
! Отговори
Bastor преди 10 години
До бивш студентМда. Един скрипт не знаят как се пише.....то всеки може по цял ден да зяпа клипчета в тубата (не че и аз не съм го правил)Ама работа и удоволствие са две различни неща
42
1
 
18
 
! Отговори
Bastor преди 10 години
Аз пък очаквах да е доволен от някакви дечурлига, които рецитират каквото им се набие в главата.Все пак критично мислещите българи му искаме оставката от няколко месеца вече...
41
1
 
21
 
! Отговори
Made in Varna преди 10 години
Таласъмен Вампирарски много разбира от новите техологии, особено технологиите по разтуряне на седенки и дори цели държави и народи...
40
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
100 млн. в гушата на оялата се *** Станишев и простата му жена Моника!
39
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този Олигарски е толкова дебелокож, че дори и хипопотам може да му завиди! Безчувствено животно...*)))
38
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
О С Т А В К А на палячото на мафията - шушумигата ОРЕШАРСКИ!
37
3
 
24
 
! Отговори
ИНФО преди 10 години
Подготвят ГОЛЯМОТО КРАДЕНЕ НА ПАРИ ОТ ЕС , ОТПУСНАТИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ !!!