Децата не искат да са шлосери и заварчици, тези школа опустяха

Държавата търси швейцарски опит за възраждане на професионалното образование
Обновена: 14 окт 2013 22:10 | 14 окт 2013 20:00, Веселина Йорданова
92
Децата не искат да са шлосери и заварчици, тези школа опустяха
Форумът в Министерския съвет събра широк кръг участници. Снимка: БТА

Бях електромонтьор, това ми помага много да си сменям крушките в къщи, призна вицепремиерът Даниела Бобева на дискусия за професионалното образование в Министерския съвет.

Бобева разказа през аудиторията, че е завършила обикновена гимназия, но е ходила на практика в последната година. На форума стана ясно, че държавата ще стимулира професионалното обучение чрез въвеждането на т.нар. дуална система, която предлага възможност за учене и работа. В нея обаче е ключова и ролята на бизнеса.

Както Dnes.bg писа, образователният министър Анелия Клисарова изнесе на дискусията стряскащи данни за срива в професионалното образование. Оказва се, че за около десетина години професионалните гимназии са намалели с 60, а желаещите да учат в тях деца -  с около 50 000.

Според вицепремиера Даниела Бобева у нас в последните 15 години все повече се развиват индустриалните отрасли, които са естествено място за дуалната система.

„Свикнах вече, когато трябва да се правят реформи, да се искат пари, но не е въпросът в това колко ще дава бизнесът, колко ще дава държавата, въпросът е да се започне с малък пилотен проект, като се оцени това, което вече е постигнато“, смята тя.

Според образователния министър проф. Анелия Клисарова обаче не е реално преди следващата учебна година 2013/2014 г. да започне сериозното професионално обучение на базата на дуалната система. По думите й, за да стане системата устойчива, е необходимо да се променят много регламенти и да се създаде договор между държавните училища и бизнеса.

Клисарова заяви, че управляващите са в преговори с бизнеса, който трябва да осигури работните места. Не е ясно обаче на какъв процент финансиране от фирмите може да се надява държавата в желанието си да върне авторитета на професионалното обучение.

Министърът съобщи, че в момента на пазара на труда най-много се търсят фрезисти, шлосери, заварчици, асансьорни техници, а интересът на учениците е към туризма и информационните технологии.

Посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева разказа, че около 60 % от финансирането на този модел в страната идва от бизнеса, който е ключов партньор в дуалната система. Фирмите дават и заявка от какви професии имат нужда и на тази база се разработват обучителните концепции в средното образование в Швейцария.

Три-четири дни ученикът работи в предприятието, останалите два дни е в т.нар. професионално училище и към това се добавят практически курсове в професионални центрове в предприятието, които са организирани от браншови организации. Две трети от младежите в Швейцария се обучават в тази система в над 250 професии.

Бизнесът предоставя места за обучение и за практика, и заплаща по договор работата на всички, които се обучават. 30-40% от швейцарските компании предоставят такива места, отделно има и браншови центрове за обучение. Над 90% от младежите в Швейцария завършват средно образование, а над 70 на сто от тях ползват дуалната система.

Германският модел на система за дуално обучение също е с ясно формулирани цели и задачи, като между федералното правителство и социалните партньори се подписва национален пакт за професионално обучение.

Плугчиева съобщи, че в рамките на българо-швейцарската програма ще започне пилотен проект за прилагане на швейцарския модел на дуална система с финансиране в размер на 1.5 млн. швейцарски франка. Има готовност проектът да стартира от началото на следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
щом на т.нар. български бизнес му трябва някакъв ресурс ще си плаща, като неще ще си остане с реването. ЩОМ толкова искат стругари и шлосери нека бизнеса стимулира младежите да стават такива нищо не им пречи, трябва само желание. Но т.нар. БГ бизнес не е такъв.
56
0
 
69
 
! Отговори
бореца преди 10 години
като на бизнеса са му необходими шлосери,заварчици и разни технически кадри защо не почне да дава заплати 1200-1300 лв. а точно на тези специалисти вземат едни от най-ниските заплати и затова децата не искат да учат тези професии!А бизнеса само знае да плачи че няма специалисти а когато се явиш като кандидат за работа започват едни увъртания че фирмата нямала пари сега много трудно обаче този бизнесмен се вози в кола стотици хиляди държавата все му е виновна за нещо!
55
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Г-н Орешарски, моля Ви, подайте си оставката, Вие не ставате да бъдете премиер на България, Вие ни проваляте.
54
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Била ел.монтьор ама станала депутат.Е, как сега да им обясниш на децата , че е хубаво да си ел .монтьор.А пък между другото, като учила за ел.монтьор се научила само крушки да сменя.А пък като не е учила за депутат станала вице премиер.Е, а сега ги накарайте децата да учат.Няма да стане, Те искат пари ,не образование.
53
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Слава на Правителството... Смърт на Терористите
52
5
 
22
 
! Отговори
buda преди 10 години
Първото което е че българчетата ги мързи да гледат а второто е че 20 години вече ги слушам как нещо си ще го направим както в Германия или Швейцария ама вярно стандарта на нашите политици е като германските а държавата. Просто няма такава държава
51
0
 
24
 
! Отговори
ivan преди 10 години
те тези училища бяха създадени според нуждите от кадри във всеки град в ,който имаше заводи с няколко хиляди работници във тях .сега след като всичко се наряза ,окраде и продаде.държавата осъзнава какво е изгубила но уви връщане на зад няма.не може да се построй това което имаше никога повече.на фирмите им трябват по един двама с малко повече акъл другите от кол и въже за да може и по малко да им плащат .но след време тези специалисти или ,ще са напуснали държавата или .тогава ..не ми се мисли
50
4
 
45
 
! Отговори
ббс преди 10 години
Инженер съм. Вземам 900 лв. заплата. Работя сериозна работа (европроекти, пътища, музеи и т.н.).А сега ми кажете вземам ли достатъчно?
49
0
 
53
 
! Отговори
инж. Митко П преди 10 години
Да отворят едно СПТУ за фолк певици и моделки и друго за охранители и бармани. Това са нужните кадри.
48
1
 
21
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
Те, като им хване паяджина ***, круши - дребници ще ядат. Ами като искат само началници да са, кой ще им прави заварките и шлосерските работи. Най-напред трябва да си чирак, калфа, майстор, да не си гъзорък, а после да даваш професионален акъл. Азганлък /презадоволеност/!
47
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Швейцария ли?Та там заплатите на учители в държавните училища са едни от най високите.Там няма "седенки",там има държавна политика.Тук има 20 години съсипване,а през последните 8 вече плуваме в лай_а-образование няма.Има едни учреждения,в които *** са прибрани.Образователен процес липсва,защото дечицата имат само права,а задълженията им са пожелателни,те не са норма.Българският ученик е торба с пари-така решиха Вълчев и Орешарски.Не е личност с своите специфични образователни потребности.
46
3
 
32
 
! Отговори
ха сега деее преди 10 години
Нали червените кхмери мотивираха децата да са или мутри или милиционери?!За какво да учат след като все червени *** мутри са им началници?Играта на стражари и апаши взе да дава резултати!
45
1
 
33
 
! Отговори
ODESSA преди 10 години
Ела да видиш заварчик, на мерцедес във Щутгарт и тогава си пиши спомените за Радомир.
44
2
 
15
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Колкото повече напредват технологиите, толкова по-малко хора ще могат да ги работят, не знам защо си мислите, че е достатъчно само желание, за да станеш майстор в някоя професия.
43
3
 
32
 
! Отговори
qdosan преди 10 години
Опит от Швейцария ли? Тези неща на думи изглеждат добре, но нашите ученици масово са ориентирани към образование и професии, които ще им осигурят работа в чужбина. Това дали го осъзнават "мислителите" на идеята, защото и статистиката на министърката го показва! Защо му е да учи и да стажува за шлосер - после да постъпи на работа с 400-500 лв. заплата и мизерни трудови условия в България. С тези управляващи май ще взимаме опит от Беларус.
42
4
 
27
 
! Отговори
Козар Белене преди 10 години
Красивите приказки продължават, те са духовна храна за електората и го карат да мечтае. Нали така червени ми електорате?
41
2
 
15
 
! Отговори
оргия преди 10 години
И отново проба грешка ами като не ставате да свършите определена работа не се мъчете -не мъчете и НАС .Сдаваите власта да се пробват и следващите и те като не могат и те ще я сдадът и така докато намерим кадърни хора с свежи идеи който да са в полза на обществото и ако не се намерят подходящи кадри да ликвидират парламента да тръшнат вратите на държавата то и без това никаква я няма под каквато и да е форма и на принципа по силният отцелява всичко бързо ще си дойде на мястото по естествения подб
40
2
 
8
 
! Отговори
оргия преди 10 години
И отново проба грешка ами като не ставате да свършите определена работа не се мъчете -не мъчете и НАС .Сдаваите власта да се пробват и следващите и те като не могат и те ще я сдадът и така докато намерим кадърни хора с свежи идеи който да са в полза на обществото и ако не се намерят подходящи кадри да ликвидират парламента да тръшнат вратите на държавата то и без това никаква я няма под каквато и да е форма и на принципа по силният отцелява всичко бързо ще си дойде на мястото по естествения подб
39
11
 
6
 
! Отговори
Червен примат преди 10 години
Ей затова уважавам Бесепето и гласувам за тях, хората мислят как да не работим, избавиха ни от картофите на бойко, сега ще избавят и от тежкия труд на шлосера и монтьора. Старите комунисти от Бекапето затова залязоха защото само караха народа да работи.
38
0
 
13
 
! Отговори
до 31 преди 10 години
Какви заводи и цехове бе колега, строителните фирми по цял свят нон-стоп търсят заварчици за работа по обекти-там са стабилните пари. Ти сигурно си спомняш от Тошово време заводите и поточните линии :)