80% от студентите не стигат до интервю за работа заради лошо CV

Студентите не оценяват колко важно е то, коментира експерт
20 мар 2014 21:38,
110
80% от студентите не стигат до интервю за работа заради лошо CV
Снимка: Getty images/guliver photos

Около 70-80 процента от студентите не стигат до интервю за работа заради лошо подготвени документи. Това коментира днес във Варна преди предстоящия форум "Национални дни на кариерата-2014 - Добра кариера, добър живот" управителят на фирмата организатор "JobTiger" Светлозар Петров.

Той уточни, че документите за кандидатстване са подготвени лошо не поради незнание, а защото студентите не оценяват колко е важно това, предава БТА.

Ако документите не са подготвени както трябва, шансът за интервю на кандидатите намаляват, смята експертът. По тази причина по време на форума в цялата страна ще има специален щанд CV Clinic, където студентите ще получат информация какво трябва да съдържа тяхната автобиография, какво е препоръчително да се спомене на интервюто за работа и какво - не, и други.

Светлозар Петров коментира още, че през последните години най-голямо търсене и най-голям недостиг на кадри има в IT-сектора и дистанционното обслужване на клиенти. При дистанционното обслужване на клиенти се изисква минимум един чужд език, но най-често се наемат хора, владеещи два-три чужди езика.

През тази година във форума във Варна ще участват 45 фирми. Той ще бъде на 25 март. Очакванията са националните дни на кариерата в крайморския град да бъдат посетени от повече от 2000 студенти.

Петров посочи, че средно за страната 60 на сто от наетите на стаж по време на форума млади хора в последствие получават постоянна работа в съответната фирма. По време на криза този процент спада до 40 на сто, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
5
 
! Отговори
до 66 от 67 преди 10 години
Точка номер 4 ме подсеща за някоко случая - имаше човек, който кандидатства за iOS програмист и CVто му беше PDF, но оформен напълно като екран от iOS. Друг си беше направил красива уеб страница, която представляваше CV-то му с линкове към проектите му. Определено предизвикаха интерес двете CV-та. Но имаше и такива, които бяха използвали WordArt-a на MS Word - предполагам си представяте как е изглеждало :)
48
1
 
4
 
! Отговори
до хахаха преди 10 години
Няма дума в българският език, която в множествено число да завършва на Й!!!! После работодателите ви пречат, че сте неграмотни и не ви взимат на работа.
47
0
 
12
 
! Отговори
трето IT преди 10 години
Ох CV-та като чуя и ме избива на смях. И аз съм в малка фирма, 2-3 човека смеПояви ли се CV се разглежда от всички ни. Кандидатства за програмист, а не знае нито един език, опита му с компютри включва Google, Facebook и софтуера докато е бил барман на морето. Друг беше пълен с правописни грешки, трети със снимка от дискотеката с чаша в ръка и т.н. Масово CV-тата са лошо или въобще не са структурирани и хората кандидатстват за позиция, за която нито имат опит, нито каквито и да е познания.
46
2
 
6
 
! Отговори
CV how to: преди 10 години
Съвети за начинаещи:1. Пишете грамотно и не изпадайте в излишни подробности.2. Не се изхвърляйте с уменията си, все пак срещу вас обикновено стои човек, който разбира и лесно ще ви хване в лъжа. 3. Ако някога сте правили нещо, което може да бъде показано, покажете го, дори и да е оригами на лодка. Портфолиото е най-лесният начин да покажете какво можете. 4. Дори различният свят на CV-то ще привлече вниманието на четящия. За IT позиция, винаги може да е на PDF, HTML и т.н. Показва креативност
45
0
 
12
 
! Отговори
Доктор Психо преди 10 години
Абе, Сидни да не правят някакви експерименти с теб в "Австралия" ?По цял ден дращиш тези безумия и не ти омръзва. Има ли ти нещо на главата? Потърси помощ, докато все още не си опасен за себе си и околните. Не е срамно.
44
5
 
10
 
! Отговори
Юли преди 10 години
Какво CV, какво интервю в България...Хайде да не се лъжем! Всичко е връзки - роднински, приятелски, любовни и най-вече на ориентирани "политически правилно" към тези, които са на власт, подплатени със сериозни подкупи. Толкова много некомпетентни, без опит и знания млади хора виждам на добри постове с високи заплати!
43
7
 
6
 
! Отговори
55 преди 10 години
Не се заблуждавай. Ако си добър в професията само ще те потърсят. Капитализъм и пари се правят с добри работници, а не с "наши хора". Нашите хора са много малък процент в сериозните фирми. Дори в България е така.
42
3
 
12
 
! Отговори
хахаха преди 10 години
работодателите в България искат високо квалифицирани кадри да им работят на две позиций за половин заплата и после се оплакват че нямало квалифицирана работа ръка ....или ще го кажа направо , че повечето работодатели сте доста тъпички - получавате това за което плащате
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Важно е да имаш гръб и да си човек на някой, тогава няма и кой да ти гледа CV-то...какво говорите глупости, в България сме все пак.
40
3
 
2
 
! Отговори
до 52 преди 10 години
Какво ИТ ще ми ставаш като дори не можеш да си оправиш privacy-то на фейса? Или може би работодателя трябва да я наеме заради пищните и форми? Разбира се, че личният живот няма нищо общо със служебния, но в 21 век доста бързо можеш да придобиеш представа за човека само като разцъкаш Гугъл, фейса, избери си сам.
39
4
 
10
 
! Отговори
и още едно IT преди 10 години
И при нас беше същата ситуация. Един куп CV-та, написани като по "учебник", с различни езици по програмиране и т.н.В действителност се оказа, че повечето кандидати завършвайки образование са със самочувствие на всезнаещи и всеможещи, а поставени в реални работни условия немогат да се справят с елементарни задачи.Това че могат да преписват на изпити и да получават високи оценки неозначава, че те имат еквивалентни на оценката знания!Дипломите им стигат само да се хвалят пред бабите на село
38
3
 
13
 
! Отговори
хаха преди 10 години
До АнонименНапълно съм съгласен! Само преди дни една HR-ка ми показа CV със плажна снимка в цял ръст, на която татуиран селски бек бичи пози. Е как да го взема този?! По-добре да не беше слагал снимка, но пак нямаше да го вземат заради неграмотното му писане. А за всички, които плюете по HR-a, кой ще ви прави разплащанията на заплатите или болничните или отпуските? Ако прекия ви началник вземе и с това да се занимава, няма да му остане време да си гледа неговите задължения.
37
1
 
10
 
! Отговори
още едно IT преди 10 години
Само ще спомена, че една от кандидатките, след кратка справка с Фейсбук, дори не си беше направила труда да си скрие снимките по цици :) На друг най-голямото му постижение беше, че се е снимал в чалга клип. Трети обичаше да си разхожда кучето на име Баронка и всякакви такива чудати екземпляри. Няма да продължавам, в крайна сметка не наехме никой.
36
1
 
14
 
! Отговори
още едно IT преди 10 години
Доста колеги от сектора са се изказали и може би в някаква степен са прави, но монетата винаги има две страни. Работя в малка фирма, която разработва софтуер и на няколко пъти ни се е налагало да търсим хора. За протокола ще кажа, че винаги търсим хора без особен опит, защото софт-а ни е доста специфичен и предпочитаме да си обучим ние хората. Стартовата заплата последно беше към 1200лв.От над 30 CV-та, нямаше един грамотен, който да не е направил поне 1 грешка...Мога да цитирам бисери даже.
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще ви споделя малко опит. Работя в голяма компания и се е случвало клиентите на компанията да ме наемат лично за даден проект. Разбира се, изпращам СВ. Пътувам много в чужбина, срещам се редовно с мениджъри (и на ниско ниво, но и на много високо) и не можете да си представите колко е важно СВ-то в САЩ, Великобритания, Германия, Франция за ВИСОКОплатените професии. Факт е, че човек с лошо СВ на интервю няма да извикат. Това "няма работа за мене" не съществува като понятие, ако имате желание.
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Коло са реалните обяви за работа? Колко от тях са просто проучване? За колко от позициите вече има предвиден някой да бъде назначен? При реално НЕработеща икономика, няма как да бъдат назначавани хора на работа. За подготовката на документите, наистина е трагично - сними от плажа /аз съм тази в дясно/, завършил съм с4етоводство, имейл с нецензорно име@..е нямам как да поканиш такъв човек на интервю дори и реално да имаш нужда от човек за обявената позиция.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Az sym vyv firma kydeto me vzimat za "junior-a". Vzeha me za da moje da si izbivat kompleksite vyrhu nqkoi. Vypreki, che v nachaloto rabotihme ednakvo. Posle mi izchezna entusiazma!!! Samo se podigravat a ne umeqt neshto poveche!!!!!!
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чета коментарите и просто не искам да повярвам колко *** народ има. Нахвърляте се на мениджърите, оня бил с връзки, СВ-то не било важно и прочее. Наистина елементарни хорица сте. Я идете в САЩ на ИТ интервю с лошо СВ. Някой друг път ще ви извикат. Сигурно всички милионери там за нищо не стават, нали?! Само вие с разноцветно санираните панелки сте най-великите. Еми, ценностна система се нарича. Ще си взимате цял живот по 1000лв.. С едно съм съгласен тук- ниска самооценка = малко пари.
31
3
 
23
 
! Отговори
a преди 10 години
Да с моите умения в бг даже и не достигам до интервю за работа при подадени около 100 cv. Реших да кандидадатствам онлайн в държава от ЕС. Какво беше моето учудване, когато ми предложиха работа със заплата 1200 евро и квартира за начало. В бг за бизнеса важи поговорката "Докато има овци ще има и вълци." Овците са тези дето бачкат за 200 евро.
30
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"колко важно е то, коментира експерт"Какъв експерт бе?! HR?Та това е най-тъпата и безполезна *** във всяка фирма където има такива!Хем за нищо не стават, хем от тях зависят съдбите на хората!"най-голям недостиг на кадри има в IT-сектора"Какъв недостиг бе?!?!Прекалено много са даже! И никой не иска да взима нови ИТ специалисти, които нямат много стаж. И като никой не ги взима, те няма как да имат стаж. А във фирмите където ги вземат се подиграват с тях, вместо да им помагат!