80% от студентите не стигат до интервю за работа заради лошо CV

Студентите не оценяват колко важно е то, коментира експерт
20 мар 2014 21:38,
110
80% от студентите не стигат до интервю за работа заради лошо CV
Снимка: Getty images/guliver photos

Около 70-80 процента от студентите не стигат до интервю за работа заради лошо подготвени документи. Това коментира днес във Варна преди предстоящия форум "Национални дни на кариерата-2014 - Добра кариера, добър живот" управителят на фирмата организатор "JobTiger" Светлозар Петров.

Той уточни, че документите за кандидатстване са подготвени лошо не поради незнание, а защото студентите не оценяват колко е важно това, предава БТА.

Ако документите не са подготвени както трябва, шансът за интервю на кандидатите намаляват, смята експертът. По тази причина по време на форума в цялата страна ще има специален щанд CV Clinic, където студентите ще получат информация какво трябва да съдържа тяхната автобиография, какво е препоръчително да се спомене на интервюто за работа и какво - не, и други.

Светлозар Петров коментира още, че през последните години най-голямо търсене и най-голям недостиг на кадри има в IT-сектора и дистанционното обслужване на клиенти. При дистанционното обслужване на клиенти се изисква минимум един чужд език, но най-често се наемат хора, владеещи два-три чужди езика.

През тази година във форума във Варна ще участват 45 фирми. Той ще бъде на 25 март. Очакванията са националните дни на кариерата в крайморския град да бъдат посетени от повече от 2000 студенти.

Петров посочи, че средно за страната 60 на сто от наетите на стаж по време на форума млади хора в последствие получават постоянна работа в съответната фирма. По време на криза този процент спада до 40 на сто, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
15
 
! Отговори
info. преди 10 години
Правят си заигравки с личните данни на хората!Нищо чудно след време и електронен подпис да поискат!Не си давайте личните данни на фирми без директен контакт.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 32какъв коментар те гони? Не виждам никакъв коментар под 2-та ми клипа. Тоя коментар си го виждаш само ти явно. никви коментари не виждам под клиповететова са 2 клипа с подобаваща музика за твоя бит икултура за твоето ниво, единия го заснех преди повече от година но наскоро заснех още един да се хранят смешниците като тебпоздрави от Сидни Ав$тралия
27
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Докато ги подлъгват с окупации и безредици така ще е, скоро ще разбират само кога Герб търси подскачащи за бутилка бира.
26
0
 
6
 
! Отговори
Лапай банана преди 10 години
До Сиднито:Виж ми коментара в ютюб под твоето видео -не ми се сърди но това е истината - ти си откачалка.
25
2
 
10
 
! Отговори
St. John Red преди 10 години
Един трудовак от "Човешки ресурси" да застреляш, все ще е от полза.Бил Гейто в най-добрия случай е необразован тарикат. Генийалния Джоб също е безкрайно надценен. Но те и двамцата не са виновни за нивото на мат'ряла.Всички в /dev/null !
24
5
 
10
 
! Отговори
Лапай банана преди 10 години
До #23: Историята на Бил Гейтс не е много чиста.Други са хората създали Unix, други са причините IBM да дадеголямата поръчка за малката фирма (все едно те си нямат програмисти :)Живота на Бил Гейтс и Джобс се пресичат няколко пъти и затова си мисля, че има голяма помощ от тайните служби за развитието на т.н. Американска Мечта,ПП - Лично мнение
23
3
 
19
 
! Отговори
Лапай банана преди 10 години
Пич, завършил съм магистратура в Канада (пиша оттам),водил съм упражнения (tutorials) и познавам много хора задвете години в университета. Много от тях са в моята Linkedin Connection.Казвам ти - преувеличаване, обработване на снимките, писане на чисти лъжие практика там. Ако искаш вярвай.
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Лапай бананаТам е въпросът, че често не е лицемерие. Разлика в манталитетите: хората искат да живеят нормално, охолно в усмихната страна, където хората даряват кръв, и това правят. Ти кога последно дари кръв? Ама фасовете си ги хвърляш на улицата, нали? Има и много лицемери, разбира се, но те често отпадат с времето (или стават шефове -- зависи).
21
5
 
25
 
! Отговори
Лапай банана преди 10 години
Пичове, нямате си представа какъв ужас е сега в т.н. запад (отвъд океана)Потърсете с гугъл някое произволно английско име в Linkedin и ще ви падне шапката.Момичетата задължително са умихнати до ушите, с влажни очи и със спусната коса като за секс (като тия горе),много от снимките са ОБРАБОТЕНИ.Като четеш квалификацията там имаш чуството, че са нобелови лауреати;всички задължително са доброволци в университета, дарили кръв, играещи в отбора на общината.Имаме много да се учим на лицемерие.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На тези които смятат, че е по-добре да наемеш Бил Гейтс с лошо CV, отколкото някой мухъл с изпипано, ще припомня, че Бил Гейтс се познава и по това, че работи за себе си, а не за някакъв полуобразован меринджей. Ако не ви харесват заплатите, фирма в БГ се отваря с 2лв капитал. Ако искате да работите за някого, ще пишете CV-та и мотивационни писма. Такъв е животът, пълно щастие няма
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аз съм въобще против така нареченият hr отдел въобще да го има.като идеш на интервю,тия овци там не знаят дори какво да те питам и за какво те викат,да не говорим ,че не са ти чели въобще сивито. мисля ,че всяко що годе нормална фирма просто няма нужда от тоя hr така наречен отдел.
18
2
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
na xubava p-tka cv ne i trqbva
17
4
 
20
 
! Отговори
Варна преди 10 години
Първо трябва да се научим да се изразяваме и пишем правилно , чак тогава може да преминем на фаза CV-та. Искате да знаем 3 чужди езика , а давате трудово възнаграждение 500 - 600 лв. . Като се замисля ( Това не ми е най-силната страна , това личи и от поредното ми изказване) ние дори трите си имена не можем да напишем без правописна грешка . но пак се връщам на моята теория за 500 - 600 лв. драгими работодатели , ТОЛКОВА.
16
1
 
26
 
! Отговори
мдаааа преди 10 години
В момента IT фирмите им изнася да правят офиси в България заради евтината работна ръка. Аз също съм в бранша и за моята работа ми се плаща 60 евро на ден. Реално фирмата взема 300 евро на ден. В западните държави за същата работа се плаща между 150-200 евро. Замислете се защо всички големи фирми от бранша имат клонове в Азия, Африка и при нас. Ние си мислим че сме доста напред, но не сме.
15
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
80% от студентките не стигат до интервю за работа, защото си намират някой плевнелиевец или бойкоборисовец за гадже.
14
2
 
33
 
! Отговори
да бе преди 10 години
До до 4който има ниска самооценка взима малко пари.На ти тази краставица ... и си я заври.И аз съм на 26 и аз имам магистратура и почти 4 години стаж, само че банкерски. И като ида на интервю и кажа че искам поне 2 бона, какво ми казват ? Ей там е вратата. И наемат някой дето е наполовина квалифициран, ама иска половината пари. Понеже нали имам висока самооценка и знам какво мога...
13
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А тези които четат CV-тата и решават кой да извикат и кой не знаете ли какви патици са? Това са хора от селата, които по стечение на обстоятелствата от разни магазинерки и склададжийки са се добрали до разни постове да решават, кой да наемат в компанията и кой не. Нещата са повече от трагички с подбора на персонал. Така както 80% от студентите не правят хубаво CV-тата си така и от другата страна 80% от тези дето ги четат не стават за нищо друго освен за плътски удоволсвия на ръководството.
12
4
 
41
 
! Отговори
Въпрос преди 10 години
Какво означава лошо написано св? Имаш графа, в който трябва да попълниш нужната информация. Това не е комунистическата автибиография свободен текст, че да е лошо нашисана.
11
1
 
22
 
! Отговори
Митко преди 10 години
Под "дистанционно обслужване на клиенти" ***, който е писал статията, колцентрове ли има предвид, или най - старата професия? А може би още по-голямо търсене ще има на специалистки по тайландски масаж с щастлив край?
10
4
 
16
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До - 4 радвай се брато, троши комплексите сега ти е паднало:-) 3г. стаж - меринджей - сещаш ли се колко си удобен на някоя хиена - подготвяй се психически и като си ит - съвет от мен - важи и за всички други - преглеждай ц++ всеки ден, щото като те пуснат по нанадолнището няма да ти се вярва - 3г. - меринджей - не съществува като понятие - врвай ми говоря ти от позитзията на 4-ти пъти по- -голям опит - просто след 3-те години да разбереш за кво иде реч - ти трябват още 2 да станеш добро мериндж