ВУЗ-овете се оплакват от неграмотни кандидат-студенти

Матурите ще протекат по познатия начин, уверява Клисарова
Обновена: 19 май 2014 08:10 | 19 май 2014 07:15,
107
ВУЗ-овете се оплакват от неграмотни кандидат-студенти
Снимка: БТА

Университетите отдавна се оплакват, че кандидат-студентите не са достатъчно грамотни. Това коментира министърът на образованието Анелия Клисарова в интервю за вестник "Монитор" във връзка с начина на оценяване на предстоящите матури.

Както стана ясно, минималният праг за оценяване на матурите тази година ще бъде ясен преди изпитните работи да бъдат проверени. Това според министъра е гарант за грамотността, която учениците трябва да имат. По нейни думи скалата за оценяване е съобразена с резултатите, показани от проведените досега матури.

Матурите ще протекат без промени по отношение на формата, организацията и провеждането, за да няма стрес в системата. И тази година зрелостните изпити ще бъдат генерирани от 11 млн. възможни комбинации с помощта на програма.

Въпреки че някои университети провеждат въвеждащи лекции по български език, Клисарова е категорична, че висшето образование не трябва да наваксва пропуските на средното.

Анелия Клисарова коментира и задаващата се липса на студенти за висшите училища. По нейни думи предстои промяна във финансирането на университетите, което към момента се прави на базата на броя на студентите в него. Идеята на предстоящите рефори в сектора е 80% от финансирането да е на база брой учащи, а 20% - на база качество. Към момента 96% от финансирането е въз основа брой на студенти.

Новият начин на финансиране на университетите ще покаже на ВУЗ-овете кои направления и специалности са най-добри и предпочитани, а това ще насочи вниманието на университети към тях. По думите на Клисарова е възможно и сливане на университети.

Министърът изрази надежда, че с промяната на финансирането на висшите училища ще се увеличи конкурентността между университетите и страната ни ще стане все по-привлекателна за чуждестранни студенти.

Във връзка със задаващата се криза за учители Клисарова призна, че са нужни инвестиции, свързани с квалификацията им. По думите й предстои въвеждане на позиция „стажант-учител“, като идеята е професията да се направи регулирана, каквато е професията на юристите и лекарите.

Министърът потвърди готвеното увеличение на заплатите на младите учители от 1 юли. Към момента това е единственото сигурно увеличение, като Клисарова каза, че се водят преговори със синдикатите, които настояват за увеличение между 5 и 8 на сто за всички преподаватели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И тази трябваше да стане министър да открие топлата вода....успех имаш данни поне за професор
58
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименTочно пък езиковите гимназии не ми ги хвали. Раждат най-големите ***.
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ...58На практика обаче се получава точно това поради две причини: 15 годишен оставач с 11 годишни, а още повече това което учат другите е далеч от неговия праг на усвояемост. Тези деца не остават в училище и се вливат в групата на младежката безработица или престъпност. Аз ви говоря за система с индивидуални пътеки за всички ученици, където всеки си носи "досието" с покритите стандарти и напр. при постигане на определени такива може да продължи в колеж, университет и т.н.
56
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А понеже студентите излизащи от ВУЗ-овете пък са много образовани. Образованието ни е скапано и то от години. Има няколко десетки елитни езикови гимназии из България. Другите са само със самочувствиет без никакво покритие. А елитни ВУЗ-ве аз не знам в България.
55
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Просто закрийте 40 от 50-те университета и ще ви се решат всички проблеми - с недостига на средства, с нуждата от попълване на специалности, с фалшивите дипломи, с безработицата и т.н.
54
2
 
5
 
! Отговори
... преди 10 години
Но кой пише за "деца на улицата"? Писано е друго- да не продължават по класовете, когато не са овладели материала от съответния клас/ степен. Да преговарят, да повтарят, да им се обяснява, но да не пъплят нагоре, като не са за там. Това се пише, а не да се изхвърлят навън.
53
1
 
5
 
! Отговори
djflsdk преди 10 години
Не е ли срамно, че съществува изпит за влизане във ВУЗ по български език... и то тест? Тест от няколко варианта, които всеки е имал възможността да научи... И пак има супер излагации...
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има как да се случи. Прочети малко повече за образователните системи по света. Никой не е казал, че неграмотници ще се явяват на матура. Просто опцията деца под 16 години на улицата е недопустима. Помисли за социалния ефект. Образованието не е само академично, но и поведенческо.
51
1
 
9
 
! Отговори
Аси преди 10 години
Даже е закъсняла тази мярка. Пълна гавра е от сто точки 16 или 18 да стигат за три. На "онче-бонче" ги изкарват. В средните училища е цари мързел и тотална неграмотност. Най-вече, там където всяка бройка се бута напред, заради делегираните бюджети. Учениците го съзнават, а когато и дипломата им се подарява, само защото са се водели ученици, положението става критично.
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Клисарова,айде седни на чина за една седмица в някое начално училище и ще разбереш много неща.от министерството нещата са по различни.
49
2
 
3
 
! Отговори
... преди 10 години
До Анонимен 51Няма как да се случи това, а и не е необходимо- да няма никой зад борда. Който е решил да скача и да се дави- нека го стори, а не да влече останалите след себе си. Като трябва да се работи с изоставащите ученици, но да се мъкнат пълни неграмотници на матура в Х клас и във ВУЗ е престъпление към образователната система и останалите качествени хора в нея- учители и ученици.
48
1
 
6
 
! Отговори
... преди 10 години
И дано тази жена от фотоса скоро си отиде от министерството. Това е един от най- недобре стоящите хора на този министерски пост. А лоши примери сме имали доста. Тя дори не говори правилен книжовен български език.
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ...43За отпадане на учениците си в грешка. Точно обратното: Нито едно дете зад борда. Само че, за всяка степен трябва да има ясно разписани стандарти, да има диагностика и разпределяне в съответните класове (разбирай предмети и степени), и всяко дете върви с випуска си с резултатите, които е постигнало.
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"неграмотни кандидат-студенти = КОМУНИСТИ+***"Да си премерим знанията: учил при комунизма и учил при демокрацията.
45
2
 
9
 
! Отговори
Преподавател в СУ преди 10 години
Идея си нямате каква е простотията в т.н. ВУЗ . Половината от професорите са преписвачи от чужда литература и защитават някаква дисертация пред същите професори уж някаква комисия. Другите преподаватели седят от немай къде и чакат да падне тавана. Е от такива т.н. преподаватели какво да очакваш. Спомням си последния пример нашумял по телевизията около протестите в СУ. т.н. проф. Драганов-това е един *** човек комунист и пияница. Е какво му е професорското -нищо но от сърце.
44
1
 
11
 
! Отговори
Homer преди 10 години
Лека полека Мамона си прокарва път. Всяко едно правителство работи за оглупяването на нацията, а вие вярвате на месии и темподобни! Глупав народ, слаба държава. Гражданска позиция трябва, дела трябват, а не лъжепатриоти!
43
1
 
3
 
! Отговори
BG преди 10 години
До 40 - че то това се знаеше от години ! Клисарова "откри Америка" като заяви че само 10 % от завършилите ВУЗ работели истински по специалността ! Е сега има направления при които процента е много по - голям но просто защото кадърните бягат в чужбина и има недостиг и защото в държавния сектор, гледат дипломата а не уменията ! Иначе в производството реално е наистина 10 % . От 100 човека курс от 5 до 10 човека са отишли там да "вземат занаят", другото е бройка - по дискотеките в студентски град !
42
1
 
6
 
! Отговори
... преди 10 години
Матурите следва да бъдат сложни, да отпадне тъпият преразказ в V клас и глупавата безсмислена терминология като за филология. Децата да бъдат изпитвани на това, дали и какви собствени текстове могат да съставят, дали могат да разсъждават, как обличат мислите си и как се мотивират. Положителна оценка следва да се пише при покрит тест минимум 50%. При грешни тестове за проверка да се налагат санкции. Да се ограничат преписванията и подсказванията... Има много да се работи. Няма кой да го свърши
41
5
 
3
 
! Отговори
историк преди 10 години
Толкова прости и елементарни *** като троловете на Моника-Йосифова-Станишева-Хохегерова не съм виждал. ГЕРБ управлява 3.5 години и те са виновни за всичко , а БКП-БСП-ДС са целите в бяло. Това като твърдение и за пропаганда не върши работа. След 1944 г. комунистите-социалисти започнаха ограбването на народа и неговото приравняване към необразованите каскетаджии. След 70 години е днешния резултат. Масово обедняване и ширещата се простотия. Каквото и да кажеш все е малко за геноцида над народа.
40
1
 
3
 
! Отговори
Даскала преди 10 години
До Елемаг. Информиран и оправен човек не значи автоматична добър. Или?Примери много-едва ли дяволът е глупав и не е оправен. Така изясвам ли се, или се забърквам?