БСП иска учениците да имат само 1 учебник по предмет

Този законопроект е без ясни цели, обвини ГЕРБ
22
БСП иска учениците да имат само 1 учебник по предмет
Снимка: архив, Булфото

Въвеждането само на един учебник по предмет за всички курсове на образование предвижда внесеният от БСП в деловодството на парламента законопроект за народната просвета.

Още по темата

„Дълбоко убедени сме, че трябва да съществува връзка между квалификацията и пазара на труда. Днес чрез професионалното образование, което предлагаме, сме убедени, че средните специалисти ще имат връзка с пазара на труда“, обяви Валери Жаблянов.

Според него законопроектът гарантира качествено образование за всички.

„Българското учителство е гръбнакът на образователната система и затова предвиждаме създаването на национален институт, който да се занимава с държавно финансиране за квалификацията на учителите. Проектът на БСП е проект, който е ориентиран към запазване на традицията, стимулиране на учители и равенство на българските деца“, каза още Валери Жаблянов.

Милена Дамянова от ГЕРБ обаче упрекна, че предложението на БСП е зле преписан законопроект на ГЕРБ. Според нея той има една единствена цел – да саботира и блокира приемането на един от най-важните законопроекти.

„Внасянето на проекта в последната минута е, за да не се приеме новия закон за образованието. Това е един законопроект без ясни цели, в който отсъстват важни държавни образователни стандарти като този за усвояване на българския език и много други неща. Недоумение буди и фактът, че видни юристи са допуснали този законопроект грубо да наруши Конституцията с един текст“, заяви Милена Дамянова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Едно ку-ку преди 9 години
До токоТова, дето го обясняваш за униформите не е така - като ти кажат ,,кихни 50 лв. за ризка", а то не е само тя, как точно биха се чуствали бедните ученици?До един българинНаправи си труда да влезеш в сайта на Oxford University Press - има по няколко учебника за различните степени. А що до останалите предмети - хайде всички да учим по една дебела книга, ****ната им на профилираните паралелки. Извинявам се за изказа, но е трагикомично.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От години печатането на учебници е най доходното перо на разни издателства, поникнали като гъби, а писането им доходно перо за всякакви титуловани особи без понятие от детска психика и развитието й. Корупцията е безумна. Отделно учебниците станаха полигон на политически битки срещу националната култура, история и памет.
17
1
 
5
 
! Отговори
Оногондур преди 9 години
Веднага да се провери кой от ГЕРБ има връзки и финансови интереси в различните печатници.
16
0
 
3
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Като искат да бяха го направили, не заедно с ДПС да редактират учебниците така че заптиетата ги изкараха полицай - СРАМОТА!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То едно Убразование! Като идея не е лошо. Няма смисъл от 45 учебника по един предмет. Знае се че по университетите ако не си купиш учебник от професора изпита става съмнителен за взимане. Самата образователна система има нужда от образование. Много по различен метод и виждания в системата.
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един българинДа ти кажа нито Оксфордци са комунисти, нито нашите комунисти са толкова Ентелегентни.Важното в случая е учебниците да са написани на разбираем за децата език и да имат коректна информация.Още по-важно е учителите да си вършат работата.а това дали ще е един учебника за цялата страна или ще са 15 няма никакво значение стига горните две условия да са изпълнени.
13
0
 
1
 
! Отговори
88 преди 9 години
Нямало цели,според Дамяница!?А в техния знаете ли колко неграмотности има от рода на това,че личността трябвало да бъде "автономна",дисциплината "позитивна"!?И ред други глупости на силистренската педагожка!
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДЯДО ПЕШО ОТ ПАЗАРАКакво искаш - да се киха на едно издателство, на определени хора за тяхната методика на обучение и за техния рахат. Да ти кажа ли имената им?
11
1
 
5
 
! Отговори
токо преди 9 години
До BGПреди да обвиняваш някой ,че е ***,първо виж себе се,защото с малоумното ти разсъждение,че понеже хората били различни и индивидуални,трябвало да има няколко учебника,показваш собствената си глупост,ми хайде тогава да се прави по 1 учебник за всеки ученик,защото всеки е уникален и неповторим,относно задължителните униформи,ще ти кажа,че доста от реномираните у-ща на запад си го практикуват,а и като всеки е облечен по един и същи начин,то по-бедните ученици няма да се травмират.
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един българинЗащото в училището са избрали този учебник по английски, а учебници по английски - бол - дори има и от Кембридж. А България и Гърция са единствените страни в ЕС, в които изборът на учебници е ограничен, но то е защото сме много умни - дори без учебници все много знаем и разбираме и от футбол и от политика и от какво ли не.
9
2
 
14
 
! Отговори
ДЯДО ПЕШО ОТ ПАЗАРА преди 9 години
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ИЗДАТЕЛСТВА, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ КИХАНЕ В НЯКОЙ ДЖОБ.НИЕ СМЕ В БЪЛГАРИЯ.
8
3
 
19
 
! Отговори
stefan преди 9 години
В една държава не може да има няколко учебника за един клас!?
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Iskame si pionerskite vrazki!
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На всичките им учебници, натъпкани със сложни знания, растат неграмотни! Има нещо тотално сбъркано в образователната ни система, и то не от вчера и от днес, имаше го и при соца, но последните години просто ескалира неграмотността
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко време бяха на власт, да го бяха направили
4
18
 
3
 
! Отговори
BG преди 9 години
Колко пъти съм казвал че комунистите са *** !!! Другарите също може би искат да се върнат и задължителните униформи, че и червените връзки, че рязането да дългите коси на момчетата и прочее комунистически простоиии !!!Един учебник - ха, ха и хайде да познаем колко подкупи ще има докато се определи кой да го пише тоя учебник :)))) И второ - комунистите така и не разбират че хората са различни и индивидуални - разнообразието създава стабилност ! Ама *** комунист туй не го разбира
3
2
 
20
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ПРАВИЛНО. КАКВИ СА ТЕЗИ УЧЕБНИЦИ ПО НЯКОЛКО НА БРОЙ ЗА ПРЕДМЕТ. АВТОРИТЕ ИМ СЕ НАДПРЕВАРВАТ ДА ПИШАТ УЧЕБНИЦИ С ПОВИШЕНА ТРУДНОСТ И НЕРАЗБИРАЕМИ ЗА УЧЕНИЦИТЕ. ДА ТЕ ГОНЯТ ПЕЧАЛБА, НО УЧЕНИЦИТЕ ОСТАВАТ БЕЗ ТРАЙНИ ЗНАНИЯ. КОЕ Е ПО ВАЖНОТО?????
2
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълна глупост - 1 учебник. Те първо да почнат да ги учат да мислят децата, да комуникират ефективно и да работят в екип. Учебното помагало е последното нещо което трябва да се ограничава.Това е лобистко правило - създава монопол, а с правилния учебник ще се провежда правилната пропаганда. Това няма как да мине метър - защото е цензура и потъпкване на конкуренцията на този пазар с административни решения.Най добре учебниците да са в електронен вид.
1
13
 
6
 
! Отговори
Веселин Узунов преди 9 години
Впрочем достатъчно е да се учи Корана .