Нужен е нов закон: Висшето образование да бъде вързано и с науката, и с бизнеса

Танев: Повече учебници по предмет ще е по-добре
Обновена: 12 ное 2014 14:47 | 12 ное 2014 14:25, Анисия Иванова
12
Нужен е нов закон: Висшето образование да бъде вързано и с науката, и с бизнеса
Министър Тодор Танев на заседание на COST. Снимка БТА

Новият образователен министър Тодор Танев смята, че е нужен нов закон за висшето образование.

Няма как да не се върви към нов закон, защото сега ученето е през целия живот, мотивира се той.

По думите му "висшето образование има нужда повече да бъде вързано с науката и не само с бизнеса". Висшето образование произвежда не само кадри за бизнеса, но и ръководители, географи, историци и други специалисти.

Танев смята, че съперничеството между частните и държавни университети трябва да спре. Според него между различните университети не трябва да има напрежение заради парите, те трябва да спорят само за качеството на образованието и за нищо друго.

Още по темата
"Твърде долнопробно е, не мога да го понасям и по тази причина от храма трябва да бъдат изгонени любителите на паричните знаци", заяви министър Танев. Образованието е производство, а не е бизнес, убеден е той.

Министърът коментира и идеята за един учебник по даден предмет, която предложи бившият образователен министър Анелия Клисарова. 

Танев смята, че това е спорен въпрос в момента, но добави, че повече учебници може би ще е по-добре. "В никакъв случай не съм за това да има 1000 учебници, защото това разсейва хората и означава много повече средства", коментира министър Танев. Той уточни, че можем да се концентрираме върху "по-малък модел" - примерно два алтернативни учебника.

Според него преди написването на учебниците трябва да се прегледат учебните програми, което ще отнеме време.

Моето мнение е, че решително трябва да се променят и затова има достатъчно натрупани усилия, желания и готовност, остава да има и добро отношение и разбиране по този въпрос, добави той.

Надявам се, че до месец-два ще бъдат направени основите на една нова, по-модерна, като за 21-ви век програмна система на обучението и след това, догодина ще има нови учебници, каза министър Танев, пише БТА.

Министър Танев не пожела да се ангажира със срокове кога ще бъде готов проектът на закона за училищното образование, който се подготвя и чака от осем години. Трябва да обиколя страната, за да чуя мненията, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
даскал преди 9 години
Нужно е средното да се отдели от висшето!Цедката да е на изхода на средното, ама много да е ситна, а не като сегашните матури, при които 99% всички се дипломират, за да има студенти за прекалено големия брой ВУЗ.Затова въведоха делегираните бюджети в училищата, което на практика значи никакви двойки, никакви поправителни изпити, никакви второгодници! Затова днес учениците от 11 , 12 класове може да ги видите само с по една тетрадка " по всичкология", както те самите я наричат.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Реформата трябва да започне от средното образование. Слагаме каруцата пред коня, както е казал народа. Не е нормално да имаме такова абсурдно, архаично образование, където в култ се издига наизустяването на излишна информация и се толерира индивидуалната работа. Където 12 години дечата учат английски и втори език дори и при направен експеримент в 12 клас се оказва, че не занят как се пише здравей на английски. Колко струва едно такова обучение на държавата за едно дете и какъв е резултата?
11
0
 
1
 
! Отговори
Така, де. Правилно! преди 9 години
Да се пишат колкото е възможно повече учебници по един и същи предмет, та повече хора да се облажат с хонорари. Нали знаете за онова деде от ЮЗУ, което лично продава написания от него учебник и си записва кой го е купил. не купиш ли, ще те скъса, макар че ти може да си взел учебника му от библиотека и да си го научил наизуст!Образованието да се върже с науката - такива опити вече има отдавна. Точно определени (деца на този и онзи) биват препоръчвани за докторантура, та после - хоп в БАН.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Де да можеше и този "... нов закон: Висшето образование да бъде вързано и с науката, и с бизнеса." ... да бъде свързан и с грамотността ... ?
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато бях ученик имаше по един учебник по предмет и бяхме грамотни, сега има хиляди учебници по предмет и хиляди неграмотни. Кое е по-добрия вариант?
8
0
 
4
 
! Отговори
студент преди 9 години
Осем години се готвел закон за висшето образование-това показва колко е важно то за д-вата ни,т.е никак.Но кръгли маси,фондации,организации бол-важното е не какво се прави,а колко пари да се изцицат от проекти.Въведената рейтингова система не дава резултат-"гарван -гарвана око не вади".Така трябва да се обучават студентите,че като завършат да са горди,че са били част от СУ напр.и това да им дава по-голям шанс,отколкото завършил в Шумен.Трябват високи критерии при оценяване на знанията.
7
4
 
7
 
! Отговори
Калина Василева преди 9 години
Явно отново не се мисли за образованието, а за печалбата на издателствата и авторите на учебници! След като 2 плюс 2 е равно на 4 не виждам смисъл от ползването на повече от един учебнис, тук явно важи правилото - колкото повече, толкова повече!
6
1
 
3
 
! Отговори
родител преди 9 години
Съгласен съм,че конкуренцията за качество трябва да е в основата на финансирането на ВУЗ-овете.Иначе всеки гледа да има брой студенти само заради едните пари.Според мен дипломата напр.от СУ, УНСС трябва да дава едни гърди напред на тези студенти,както е по Европа и света.Дипломата от такива ВУЗ-ове е атестат за качество.Всичко опира до критерии и принципи, които за съжаление тук не са на мода.За учебниците-хубаво беше с 3 варианта.Хайде да не се връщаме десетилетия назад,живее в 21 в.
5
0
 
7
 
! Отговори
До номер 3 преди 9 години
Очевадно и Български език.
4
0
 
4
 
! Отговори
Руснака преди 9 години
До Анонимен N3 А за теб и допълнителни часове със засилено изучаване на български език и литература
3
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Spored men osnovni predmeti triabva da sa 1. Matematika2. Informatika3 Angkiiski
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Vsichko e biznes. Znanieto struva pari. Plashtash za da go poluchish i ti plashtat za da go dadesh. Ideologiite sa dobro neshto samo na hartia s koiato na pazar ne se otiva.
1
3
 
8
 
! Отговори
Лоша работа преди 9 години
Разбира се, че ще е по-добре - 1. Повече издателства и автори ще вземат парички. и 2. Учителите ще могат да изберат най-немалоумния учебник.