Петима първолаци се борят за едно място в елитно школо

По-трудно е да влезеш в първи клас, отколкото в университет
5 май 2015 07:10,
36
Петима първолаци се борят за едно място в елитно школо
Снимка: Архив Reuters

Напливът за прием в първи клас в елитните столични училища в пъти надвишава свободните места, показа проверка на "Монитор". Заради бейби бума през 2008 година над 77 000 малчугани се очаква да прекрачат прага на училището за първи път наесен, което означава, че ще има голяма конкуренция в най-престижните  училища.

Така например в 119-о СОУ "Михаил Арнаудов" петима кандидат-първолаци се борят за едно място. До момента подадените заявления са 500, а местата – само 100, съобщи директорът на школото Диян Стаматов. Той очаква до края на кампанията молбите да стигнат до 700.

Подобно е положението и в столичното 31 СУЧЕМ, известно като Бастилията. Подадените заявления там са 450, а местата са 96.

"Вече стана много по-трудно да влезеш в първи клас, отколкото във висше училище", коментира директорката на училището Надежда Николчева и допълни, че подадените заявление растат "застрашително".

За втора година в Бастилията молбите за първи клас се подават онлайн. Около половината от родителите, които са подали заявления за децата си, са заложили на електронното кандидатстване. То спестява реденето по дълги опашки и отнема около 8 минути.

172 пък са подадените заявления в столичното 137 СОУ „Ангел Кънчев” при 104 места. "Голяма част от родителите се отказаха от подаване на заявленията, защото им обяснихме, че не отговарят на критериите", обясни директорката на школото Мариана Закова.

Домът в близост до училището и постоянният адрес в квартала ще имат още по-голяма тежест при отсяване на кандидат-първокласниците в столичните училища. Колкото по-близо е домът на детето до училището, толкова повече точки ще получи при класирането, припомня изданието.

С предимство се приемат и деца, които имат братче или сестриче в същото училище. Колкото по-малко е братчето, толкова повече точки получава кандидат-първолакът. Допълнителни точки получават и децата, които са учителски отрочета или внучета на учител от съответното училище, за което кандидатстват.

Крайният срок за подаване на документи е 29 май. Имената на приетите на първо класиране деца ще станат ясни на 3 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
4
 
! Отговори
Lora преди 8 години
До 34Не живея в Люлин, но не смятям, че децата от Люлин са по-лоши от децата на Шишман и трябва да бъдат ограничавани къде да учат . Не може местоживеенето да е определящо за избора на училище . Синът ми учеше в училище, което се намира срещу работата ми - за да мога да го водя и взимам. И само да кажа, че в офиса, в който работя - всички провиницлисти живеят в центъра. Това е ефектът на комплексите, които избиват. Ние отдавна се преместихме на тихо, чисто и зелено място, далеч от мърсотията.
29
1
 
3
 
! Отговори
до 28 преди 8 години
Ами като си от Люлин, нормално е детето ти да учи в Люлин. Кой те знае от кое село си дошла. Или искаш да кажеш, че е по-нормално, аз дето съм роден на Шишман и жевея на 50 метра от 7-мо е нормално да водя детето си на училище в Люлин не знам си коя част за да не се почувстваш ти дискриминирана. Айде, моля - нема нужда.
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво, така трябва - да има конкуренция.Лошото е, че селяните с парите си окупираха София и плащат на ръка за да записват селянчетата им, докато ние истинските софиянци трябва да записваме децата си през 5 квартала и да ги караме всяка сутрин през задръстванията.И то не е защото нямаме пари да си платим, а защото сме възпитани да не даваме подкуп за неща, които ни се полагат.
27
0
 
4
 
! Отговори
До 13 преди 8 години
Забравяш нещо много важно (или просто не си го преценил, защото преди 23 г. си бил още малък).Това школо за генийчета беше измислено от една селска мома с ***, за която народът съчини виц-гатанка:"Девойка от селос *** на чело,като чете - срича,на баща си прилича."Та нейните деца - и двете, се оказаха генийчета, а цялата социалистическа номенклатура се изпотрепваше да записва децата си там. Конкурсът с теста беше "Мижи да те лажем". Тази инерция продължи и след промените.
26
0
 
2
 
! Отговори
Лора преди 8 години
До Анонимен 30Моите деца се изучиха - в центъра, защото няма как да мина 6 часов работен ден. Детето е важно, естествено, но моята работа го храни и плаща разходите за образование, които хич не са малко. А прости родители има навсякъде - и сред родителите в най-елитните училища. Там обаче компенсират с учители, които могат да помогнат на децата да се измъкнат от простотията, която ги заобикаля.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лорче, ама то не може всички деца да учат в центъра, щото ти е по-удобно. В кварталите все още има и добри училища, а как ще си взимаш детето си е твоя работа. Аз например мисля да мина на шестчасово работно време. Ако ти е важно детето ще се съобразите с него, а не с вашето удобство.П.П. За училищата с ниско ниво са виновни и самите пациенти: *** родител - просто дете.
24
0
 
5
 
! Отговори
До Reel преди 8 години
Пич, когато излезеш на запад и видиш, че таксата за семестър в университет в Германия ти е 250 евро, като включва редица отстъпки и безплатен транспорт в цялата област, тогава коментирай на запад как е... Можеш да се осведомиш как е положението и в Дания и Холандия... Дървени философи
23
1
 
2
 
! Отговори
Lora преди 8 години
Критериите са дискриминращи и нелогични.. Защо местоживеенето трябва да бъде определящо. Това означава, че децата, които имат нещастието да живеят в Люлин трябва да учат само там, т.е в най-изпадналите училища, които не могат да сформират и по 2 първи класа. И двамата родители работят в центъра. Кой ше взима детето от училището в Люлин в 4 когато свършва занималнята? До 4 клас не ги пускат да си ходят сами.
22
0
 
5
 
! Отговори
sport преди 8 години
До АнонименТц. Мама и тате ги уреждат на елитна и лъскава длъжност, а този, който е ходил в НЕелитна ОУ, гимназия и ВУ, го назначават на не толкова примамлива длъжност, за да върши някаква работа + тази на момчето от ЕЛита. :)
21
1
 
5
 
! Отговори
sport преди 8 години
...плащаш една глобичка, после пререгистрация и така. Идва у градо и започва да се оплаква, те това не го разбирам. Ами всяко нещо си има позитиви и негативи. Да не мислиш, че на мен ми е мнооогоо драго да пътувам по 30 минути всеки ден, като може да са 15? Ми не ми е, но се съобразявам. Като не ми харесва, мотиката, трактора и на полето. Въпрос на избор. Мрънкачи кьопави.
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
М даааа.Родени в "Елитни клиники" ,ходили в "Елитни ясли и детски градини" ,,учили в "Елитни училища "и накрая изкарали по една елитна двойка на приемния изпит за университета.После мама и тати плащат и записват отрочето си в "Елитен колеж " и накрая се получава един индивид с " Елитна диплома" ,който не може да раздели на две магарета сеното и никой не иска да го вземе на работа.За това остава детето на мама да ходи в "Елитни клубове " и да пропива парите на родителите си
19
1
 
1
 
! Отговори
sport преди 8 години
До дудуциТой е кирлив, защото отношението на повечето, идващи от други населени места в България е такова. Защото никой не му дреме и скапва пейзажа. Погледни само колко автомобила има трайно в "кирливия" град с регистрация различна от "С", "СА" и вече "СВ". Защо, щото в твоя град няма ИТ фирма, ама данъците там са в пъти по-ниски, ГО също. Много е просто. Ако ти пука ще го направиш. Като не ти пука и като ти позволява държавата - не. В USA например директно те "портят" съседите и плащаш една
18
1
 
11
 
! Отговори
nikonik преди 8 години
Знам ги аз ,,елитните,, училища в България. Единствената страна в света, където те са повече от не-елитните. (както и ВУЗовете)
17
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еййййй,насрахте се бе софиянци.Елитно училище за първолаци.Чиста заблуда за майки мутреси и новобогаташки ,че като запишат детето си в някакво набедено за елитно училище и те автоматично ще станат някакви гении.Едно време всички училища бяха еднакви и обучаваха по еднакви програми.Сега се напълни с елитни училища и оня ден на предвярителния изпит по български и литература в СУ двойките са повече от 50% .И ти с двойките и те са от елитни училища.Ама то и елитни детски ясли има ,
16
2
 
1
 
! Отговори
Hiter преди 8 години
Пак връзки пуснете един тест за 1-ви клас. Какво е това ако е даскалка по физическо детето и е с предимство. В елитното училище и след 5-10 години що станало НЕ елитно.
15
3
 
12
 
! Отговори
родител преди 8 години
Това е трагикомично. Никакво образование не може да надскочи упадъчното общество, в което се прилага.
14
2
 
3
 
! Отговори
Men преди 8 години
Пълна простотия са тия предимства, да не говорим че много лесно могат да се заобиколят.
13
4
 
0
 
! Отговори
Панталеев преди 8 години
До дудуциНа село няма НЕТ какъв IT си?
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашият род от векове мразим да се убразоваме. До един сме прости като гьон. Но ни крепи мисълта на наш пра-пра-пра дядо "роди ме мамо ***, аз сам ще стана ушак "
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе ей, преди 23 години беше абсолютно същото за някакво си училище в Горна Баня, дето уж било за генийчета, както го изкараха родителите ми. И имаше огромен наплив от желаещи, та попълвахме тестове-местове за интелигентност и какво ли не. И не ме приеха.Та очевидно не съм гений, но голямата работа! Не искам да се хваля, а да заявя, че и съвсем обикновени училища стават. Пак си намерих приятели за цял живот и пак се образовах, та да завърша средно в Американския колеж.