Децата инвалиди ще учат в масовите училища

За тези с нарушено зрение и слух остават специализираните
15
Децата инвалиди ще учат в масовите училища
Снимка: архив Булфото

Децата със специални образователни потребности ще учат в масовите училища, но за тях ще има и ресурсни учители. Така на практика вече няма да има помощни училища, а на тяхно място ще се появят центрове за личностно развитие и подкрепа. Това решиха депутатите като приеха окончателно текстове от новия Закон за училищното и предучилищното образование.

Очаквано поправката предизвика недоволство сред депутатите от БСП, които смятат, че това е в ущърб на децата със специални потребности, така и на останалите ученици.

Те отдавна предупредиха, че по този начин качеството на обучение и безопасността на децата с увреждания ще пострада, а е възможна и отрицателна реакция на родителите на останалите ученици.

Според социалистите има деца с леки форми на увреждания, които могат да посещават и масовите училища, но там ще се чувстват по-несигурно и заради това родителите им трябва да имат избор.

В същото време има деца с нужди, на които не могат да се осигурят условия в неспециализирано училище.

Друг аргумент на депутатите от БСП е, че когато отидат в масовите училища няма да има време да им се обърне достатъчно внимание, а работата по няколко часа с ресурсен учител няма да е достатъчна.

''В масовите училища няма как да им осигурите физическа безопасност, ще извършите едно престъпление спрямо тези деца'', обърна се към мнозинството Таско Ерменков от БСП.

Галя Захариева от ГЕРБ настоя, че промените са изработени със стотици учители, родители и с организации, които работят с такива деца и те са застанали зад новия регламент.

Съпартийката й Снежана Дукова обвини червените депутати, че сегрегират децата по признак.

С приетите текстове от закона остават специализираните училища за децата със сензорни увреждания – нарушено зрение или слух.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
интеграция за теб преди 8 години
1. ГЕРБ - Варна не си оправиха интегрирания транспорт!2. Правната комисия над един месец не могат да си уредят наредбата за транспорт със закона!3. Георги Станчев магистър Ерготерапия за деца и възрастни доказа, че наредбата е дискриминационна за това, че инвалида има право само на една автобусна линия.4. Съвременно звуковата сигнализация липсва за слепия, а за глухия визуалната представа на спирката "Интегриран Транспорт".
8
1
 
3
 
! Отговори
анти комунист преди 8 години
Пълна глупост ще има подигравки побой и още много подобни...
7
0
 
5
 
! Отговори
77777 преди 8 години
От едната крайност, та в другата. Трябва родителите на деца със специални образователни потребности да имат избор къде да учи детето им - в помощно училище или в масово училище, както ги наричат в статията. Наистина може би не сме дорасли така с лека ръка да с премахнат помощните училища.
6
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Нямам нищо против хората със спец. потребности, но те са със СПЕЦ. ПОТРЕБНОСТИ. След като е така, да осигурят кабинет за деца със СПЕЦ. потребности в масовите училища и там да ги обучават ресурсни учители.
5
0
 
9
 
! Отговори
mnda преди 8 години
От хора живеещи с деца с проблеми знам че най много им тежи това , че другите не ги приемат... От лични наблюдения знам как в държави на светлинни години от нас се отнасят с тези хора и техните близки и как цялото общество ги приема. Може би това крачка в правилната посока за да могат децата от малки да свикнат и дори да изградят връзки с различните от тях без да тази връзка да е изградена на основата на омразата и неразбирането. И може би един ден ще станем каквито ни се иска наистина.
4
4
 
2
 
! Отговори
2 СОУ Вичо Грънчаров преди 8 години
Гр. Горна ОряховицаЗаради едно такова дете разсипаха цял прекрасен клас.Нито на детето се подобри положението, но пък всички останали дръпнаха надолу от това!!!
3
0
 
6
 
! Отговори
T_T преди 8 години
Браво! 1. Според мене е важно децата от малки да виждат, разбират и да свикват с факта, че не всички сме еднакви и че има хора които им трябва повече внимание. Така Едните деца се учат как да се интегрират, а не са изолирани някъде си извън погледа на всички. От друга, другите деца ще знаят за в бъдеще как да интегрират и реагират към такива хора. Примерно в Дания, тези проблеми не се третират като болест или проблем. Третират всички като равни, и не те гледат като извънземно, а като нормален чо
2
1
 
2
 
! Отговори
НОМЕР 1 И 2 преди 8 години
ДА ГО ДУ....Е... ПО ДОБРЕ СЕ САМО ЗАСТРЕЛЯЙТЕ.. ДАНО ВАШИТЕ ДЕЦА, И НА ВАШИ БЛИЗКИ ДА НЕ СТАВАТ ТАКИВА,,, НООО ТАМ ГОРЕ ВИЖДА ВСИЧКО.. ТАКА ЧЕ.....
1
2
 
3
 
! Отговори
паръпампам преди 8 години
тва трябвашеп преди години да бъде въведено, децата добиват съпричастност,