Няма да пращат школски директори в пенсия

Остават поне до края на учебната година, успокои Танев
Обновена: 30 ное 2015 13:40 | 30 ное 2015 13:30,
8
Няма да пращат школски директори в пенсия
Снимка: архив БТА

Директори на училища няма да бъдат пенсионирани по време на учебната година, за да не се разстройва учебният процес, обяви просветният министър Тодор Танев.

В училищата в цялата страна зрее напрежение заради влязлата в сила промяна в Кодекса на труда, която дава възможност за освобождаване на учители и директори, които са в пенсионна възраст. Според Танев това било опция директорите да не са вечни.

Още по темата

Той обаче беше категоричен, че промяната не означава, че всичко ще се прави веднага като акция на образователното министерство.

"Не е такава работата, никой "не е вдигнал някаква война" срещу тези, които толкова години ни помагат", коментира Танев, цитиран от БТА.

"Напротив, опитваме се да направим всичко възможно, даже между учебните срокове да не се случи това пенсиониране, а да е към края на учебната година", обяви министърът на образованието.

Към 15 септември 2015 г. общо 5000 учители в детски градини и училища, както и директори в страната са навършили пенсионна възраст. От тях директорите са около 100, 33-ма от които са директорите на училища в София, каза заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева.

Тя допълни, че справката се променя, защото пенсионирането е свързано с навършването на възрастта, но и с осигурителния стаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
милица преди 8 години
всеки ,който е навършил години за пенсия, трябвя да си отива от образованието ,без трагедии и катаклизми , младите учители са крещящо нужни за системата , нямате си представа какви карикатури на пенсионна възраст има в училищата ,които точат системата с парите си за прослужено време , угодничат на директорите и се услушват колкото се може повече да се задържат ...
5
0
 
4
 
! Отговори
тт преди 8 години
До старозагорецЗа Татянка Димитрова ли говориш?И всички нови са от ГЕРБ!Честито!Тя вече неведнъж си е окървавявала екзекуторските ръчички-да изсъхнат дано!
4
1
 
12
 
! Отговори
Млад учител преди 8 години
При нас е така-станал ли си един път директор, мандата ти е, образно казано до гроб.Като имат право на пенсия, да ги пенсионират, да освобождават местата за по-млади хора.Най-добре е да се въведе мандатнос за всички ръководни постове.Директор - два поредни мандата от по 4-5 години максимум.Иначе се превръщат в администратори и нямат вече нищо общо с учителската професия.
3
0
 
5
 
! Отговори
старозагорец преди 8 години
Това, което казва т.н. министър не е вярно. Уволнява се наред, без да се съобразяват с нищо. Справка област - Ст. Загора, началничката на инспектората обикаля училищата и веднага въдворява новите директори.
2
0
 
1
 
! Отговори
Bam bum ban преди 8 години
Gazificirahte li bulgarskite selski uchilista i biblioteki na 100%? Imat li wc s wc hartia, sapun, topla i studena voda? Pokaji gi, de.
1
0
 
16
 
! Отговори
Учител преди 8 години
Наглоста край няма. На мен като младши учител на половин щат ми предлагаха под 300 лева на месец. Като са в пенсионна възраст, да си гледат пенсията и да отстъпят работно място на такива като мен.