Клас, мирно с Калашника! Военно обучение от 1-ви клас!

Министерството на отбраната разработва учебната програма
Обновена: 11 дек 2015 08:35 | 11 дек 2015 08:31, Петя Славова
100
Клас, мирно с Калашника! Военно обучение от 1-ви клас!
Снимка: архив, Булфото
Министерството на отбраната разработи актуална програма за начално военно обучение. То трябва да започне от първи клас, където да се обяснява какво е катастрофа, бедствие, какво да се очаква и как хората да се държат. Това заяви пред БТА полк. Красен Даскалов - началник на Център по психично здраве и превенция към ВМА.
 
Информацията трябва да е актуална и учителите също трябва да са подготвени да преподават такава материя, посочи той.
 
Началникът на Центъра по психично здраве и превенция към ВМА каза, че думите "криза" и "бедствие" трябва да се използват внимателно. Бедствието е изненадващо събитие, причиняващо достатъчно персонални и материални поражения, които могат да бъдат овладени с ресурсите на държавата.
 
"Катастрофа" настъпва, когато страната не може със собствени сили и средства да се справи сама и търси помощ от съседни държави, отбеляза експертът. Ако има планове за действие при бедствия и аварии в България, те са на хартия и не знам някоя частна фирма да е провеждала психологическо обучение на персонала си за действия при кризи, посочи полк. Даскалов.
 
Що се отнася до военните, участващи в мисия, да се справят със стреса, полк. Даскалов каза, че те преминават специална подготовка - да овладеят себе си в екстремни ситуации. В програма, по която се работи с тях, е включена и психологическа подготовка. Нашата работа с военните в мисиите протича в 4 етапа, като първият е психологическата, уточни полк. Даскалов.
 
По думите му до 2014 г. по време на мисия с военните е имало и психолог, но вече съставът е редуциран. Сега медицинските екипи научават допълнителни подходи, с които да помагат на хората, докато се завърнат. След това се прави оценка дали имат прояви на стрес, следят се, задължително се наблюдават и след 6 месеца след завръщането им, поясни полк. Даскалов.
 
"Стресът не е лошо нещо, благодарение на него ние порастваме и се развиваме, той може и следва да бъде контролиран, но това трябва да се научи, да има програма, която да се занимава с екипите, с лекарите, които са безкрайно "изпепелени", с хората. За съжаление не се работи по тези програми", коментира полк. Даскалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
6
 
! Отговори
Нека учат! преди 8 години
До До Pimp Cкакви седмица-две обучение в случай, че не дай боже стане някоя патаклама? За седмица-две бг ще бъде превзета от ордите - колко и е мащаба на територията и колко (и каква!) армия и въоръжения има?? Дорде се размърдат и се наканят да обучават - то всичко ще е привършило.
43
1
 
9
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Бе на тия още П#шките им малки за Калашник бре, нека барем почнат си бръснат мустаците, *** те днешните ни ашлаци от краката почват да се бръснат първо доде им поникнат мустаците
42
5
 
13
 
! Отговори
Служил 2 години преди 8 години
Те и жените си искат мъже служили в армията. 2 години в казармата те подготвят за самостоятелен живот. А вижте сегашните ,,батки,, с анаболните мускули и изпържен от зоб мозък до 40 живеят при мама. Прави са жените че няма мъже
41
3
 
3
 
! Отговори
До Pimp C преди 8 години
Ами трябва да ти кажа че 6 месеца са много, човек може да се научи да марширува и стреля за 2 седмици, айде месец го кажи. Ако стане някоя птаклама изискваща масова мобилизация ще стане точно това хората ще преминат обучение за седмица две и айде на фронта.
40
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От страхливи родители каквито са повечето българи, не може да излязат смели деца. Ще са *** и мишки като родителите си. Българите сами си *** държавата и се държаха като страхливи *** и не я заслужават. Ако дойдат ония с брадите сами ще се наредят на опашка да им режат главите дори ще има такива които ще обясняват, че така трябва и да се пререждат.. Не народ а *** е казал още Славейков.
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
полк. Красен Даскалов - началник на Център по психично здраве и превенция към ВМА."Стресът не е лошо нещо, благодарение на него ние порастваме и се развиваме ... "Страшни глупости ! Поредният връзкар, свръх компетентен кадър в областта на психичното здраве и превенцията, най-вероятно роднина на някой гербер или Прецедента на РъБъ.
38
1
 
11
 
! Отговори
vlady преди 8 години
До Ястреб ОсманлиятаПрограмата за образование и заетост на младежите девширме е започвала от 7 години, в много случаи са включвани по-големи. Успешно преминалите програмата са получавали длъжности в османската армия и администрация, тези със слаб успех и лоша дисциплина са продавани роби.
37
4
 
5
 
! Отговори
Малко късно преди 8 години
Малко е късно - ядрената вoйна започва до месец май догодина.
36
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубаво е, че медиите и повечето родители са против - без познания децата им ще *** като мухи в случай на бедствие или не дай си боже война и така няма да остане тъпия български ген който сам се самоунищожи
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даа, има един роман на Достоевски, чието име не бива да се споменава, според цензурата на Днес.бг , става дума за психическа непригодност,))накарахте ме да си извадя стария синонимен речник. До там сме го докарали, какво образование какви 5 лв.
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Бедствието е изненадващо събитие, причиняващо достатъчно персонални и материални поражения, които могат да бъдат овладени с ресурсите на държавата."Обяснете това на един първокласник!
33
9
 
10
 
! Отговори
Pimp C преди 8 години
Тия па чичаците тука дето най-голямата им гордост в живота, е че са били в казарма и там били станали хора...смех. Казармата повече от 6 месеца си е слугинаж към държавата, а който не е станал човек не му е виновна казармата и обратното.
32
10
 
9
 
! Отговори
Pimp C преди 8 години
Абсолютно подкрепям.Какво толкова ще струва на държавата ако в 12клас вместо физическо имат военно обучение???
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прозорецът на Овертон.
30
8
 
16
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Задължителна казарма.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На фронта са давали по една пушка на трима и като убият този с пушката другия я взима !
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добро утро !!!!
27
5
 
6
 
! Отговори
от идиот-утопист преди 8 години
Е, стига де, не мога да напиша ***, за да не се травмира някой, но ще пълним главите на децата с бедствия и катастрофи?!? и уроци по стрелба?И после ЗАЩО ЗВЕЗДИТЕ МИ ГОВОРЯТ?
26
3
 
2
 
! Отговори
до 40 преди 8 години
Ще има откъде вярваими само да знаят да стрелят Нали полицията и жандармерията имат оръжие от тях ще вземат децата като падне някои от нашите или техните няма значение които и да е .
25
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повече пот в учението по малко кръв в боя !Не ми приказваите ,че сте за МИР защото Тях не ги интересува това .Ако искаш МИР готви се за Война

Спонсорирани публикации