Клас, мирно с Калашника! Военно обучение от 1-ви клас!

Министерството на отбраната разработва учебната програма
Обновена: 11 дек 2015 08:35 | 11 дек 2015 08:31, Петя Славова
100
Клас, мирно с Калашника! Военно обучение от 1-ви клас!
Снимка: архив, Булфото
Министерството на отбраната разработи актуална програма за начално военно обучение. То трябва да започне от първи клас, където да се обяснява какво е катастрофа, бедствие, какво да се очаква и как хората да се държат. Това заяви пред БТА полк. Красен Даскалов - началник на Център по психично здраве и превенция към ВМА.
 
Информацията трябва да е актуална и учителите също трябва да са подготвени да преподават такава материя, посочи той.
 
Началникът на Центъра по психично здраве и превенция към ВМА каза, че думите "криза" и "бедствие" трябва да се използват внимателно. Бедствието е изненадващо събитие, причиняващо достатъчно персонални и материални поражения, които могат да бъдат овладени с ресурсите на държавата.
 
"Катастрофа" настъпва, когато страната не може със собствени сили и средства да се справи сама и търси помощ от съседни държави, отбеляза експертът. Ако има планове за действие при бедствия и аварии в България, те са на хартия и не знам някоя частна фирма да е провеждала психологическо обучение на персонала си за действия при кризи, посочи полк. Даскалов.
 
Що се отнася до военните, участващи в мисия, да се справят със стреса, полк. Даскалов каза, че те преминават специална подготовка - да овладеят себе си в екстремни ситуации. В програма, по която се работи с тях, е включена и психологическа подготовка. Нашата работа с военните в мисиите протича в 4 етапа, като първият е психологическата, уточни полк. Даскалов.
 
По думите му до 2014 г. по време на мисия с военните е имало и психолог, но вече съставът е редуциран. Сега медицинските екипи научават допълнителни подходи, с които да помагат на хората, докато се завърнат. След това се прави оценка дали имат прояви на стрес, следят се, задължително се наблюдават и след 6 месеца след завръщането им, поясни полк. Даскалов.
 
"Стресът не е лошо нещо, благодарение на него ние порастваме и се развиваме, той може и следва да бъде контролиран, но това трябва да се научи, да има програма, която да се занимава с екипите, с лекарите, които са безкрайно "изпепелени", с хората. За съжаление не се работи по тези програми", коментира полк. Даскалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
6
 
! Отговори
Идиот-утопист преди 8 години
Искам свят, в който ние да се учим от децата за това какъв е техният свят и как да живеем в него, а не ние да ги учим как те да живеят в бунището, което сме създали и което ще им оставим.Да, написах че съм ***, но ако ви радва нямам нищо против да ми го кажете пак.
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добе какво правим като доидат тия с брадите и почнат да стрелят наред !Искате децата ви да са беззащитни ли да не могат да стрелят и да чакат НАТО
22
2
 
9
 
! Отговори
Херцог Трън преди 8 години
До Анонимен 29 номер:Защото подготвят света за война..... заради това е всичко :)
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 35На кого обясняваш смисъла от казармата?На тоя *** който ти казва че не е имал никаква полза?Губиш си времето!
20
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доста често чета клишета от рода на тези, че казармата била загуба на време. За две години щото можеш да се изучиш или да станеш милионер, хайде стига глупости. Казармата има няколко основни предимства - първо, ставаш самостоятелен и не се държиш за полите на мама, второ - научаваш се на отговорност, защото поне преди години се пазеха граница или складове с истински боеприпаси, трето - научаваш се на дисциплина и труд.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кое не е ясно.Вие сте ГЛУПАВИ!Избрали сте си ГЛУПАВИ управници като вас.Които пък ви управляват ГЛУПАВО!Кое не е ясно тук?!
18
5
 
4
 
! Отговори
gost преди 8 години
Тия са се побъркали ептен
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В бойколандия където преобладава милиционери и *** това е напълно нормално - остава да се намери образа на врага!
16
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 30Застоя е празната ти глАва.Така си застоял че си мухлясъл.
15
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Казармата като цяло е изгубено време - един период, в който не напредваш в живота (докато всички останали те изпреварват). Нито учиш нещшо полезно, нито работиш и печелиш пари - пълен застой.
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова се радвам, че завърших!!! Като чета всяка година какви нови и нови глупости измислят, направо ми жал за сегашните ученици! В 1 клас децата трябва да се учат да пишат, да четат и да смятат, а не да им пълнят главите с глупости. Като станат по-големи много добре ще разберат какво е катастрофа, бедствие и авария, но защо още от 1 клас да ги травмираме?
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Децата са неграмотни и не могат да пишат, а ще им губят времето с ГЛУПОСТИ.Браво! Ашколсун!
12
5
 
10
 
! Отговори
ив преди 8 години
Дори закъсняла реакция.Примера е Япония,където от най-малки учат децата как да реагират при земетресение, пожар, нараняване и др.под. Коментарите,че някой ще им пъхне калашници в ръцете в първи клас са ***.А като пораснат е задължително да се научат да стрелят и оцеляват,както момчетата,така и момичетата.Да не си заравяме главата в пясъка,а да осъзнаем света,такъв какъвто е!
11
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не сте добре! Всеки ден измисляте все по-големи глупости, имам чувството че се състезавате, чия простотия е най-велика. Преди около седмица малкия син, който е 6 клас, дойде много разтревожен, да не кажа уплашен, защото имали Час на класа и довели полицай, който им говорил за престъпността и как да се "пазят" цитирам: " Мамо, казаха че убиват деца, зарази телефони или пари" Да, светът е такъв, но вместо да караме децата да СЕ УЧАТ да живеят в такъв свят, не сме ли виновни НИЕ, че е такъв?!?!
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както обичам да казвам...влязох в училище с един дявол, излязох с десет.Явно не Любовта, а стресът ще управлява хората до самото им самоунищожение.Амин.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
малоумно заглавие
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
военните що не си гледат себе си? и без това са най голямата *** в страната след депутатите
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По мое време, мисля, че военното започваше 4 клас, с поставянето на противогазите и ходене до бомбоубежищата. Сега има ли поддържано бомбоубежещи и работещи противогази?
6
4
 
15
 
! Отговори
Блъско преди 8 години
Здрава Армия Силна Държава......ние какво имаме не се сещам само??
5
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правилно!научете ги да боравят с автомати от седем годишни а след това "на специализация" в Сирия и Афганистан след което в редовете на Мафията.Ашкулсун.