Булгар! Булга-ар! "Бай Ганьо в банята" вън от учебниците

Танев разясни: Тази част не е подходяща, защото сме в 21-ви век
Обновена: 26 яну 2016 10:41 | 25 яну 2016 18:08, Веселина Йорданова
195
Булгар! Булга-ар! "Бай Ганьо в банята" вън от учебниците
Снимка: БТА, архив

"Бай Ганьо в банята" вече няма да се изучава. Това стана ясно на пресконференцията, която просветното министерство свика, за да обясни, че Паисиевата "История славянобългарска" ще се учи в девети, вместо в шести клас.

Още по темата
Министър Тодор Танев прочете имената на всички автори и на техните произведения, предложени в проектите на програмата, като съобщи, че от творбата на Алеко Константинов "Бай Ганьо" са включени главите "Бай Ганьо пътува", "Бай Ганьо се върна от Европа", "Бай Ганьо на гости", но не присъства главата "Бай Ганьо в банята".

"Смятам, че тази част не е подходяща, защото сме в 21-ви век", коментира министърът. Той добави, че от Алеко Константинов е включен и цикълът "Разни хора - разни идеали". Към творбите на Елин Пелин е прибавен и разказът "Задушница", предаде БТА.

Нищо, което е свързано с българската национална идентичност, като министър, няма да допусна да липса в съдържанието на наредбите, които ще бъдат подготвени, обеща проф. Танев на брифинга.

Той обяви, че проектите за учебните програми за втори, шести и осми клас са публикувани в сайта на МОН за обществено обсъждане в продължение на месец. Това е обсъждане, а не е краен вариант, уточни министърът.

Новата образователна структура налага преразпределение на учебното съдържание, обясни Милена Иванова - главен експерт в МОН. Тя препоръча програмата по литература да не са разглежда като набор от текстове и призова да си отговорим какво искаме да знаят учениците в различните гимназиални етапи.

"До момента в учебната програма са 171 произведения, а в предложението за нова програма те са от порядъка на 140", каза министър Танев в отговор на въпрос за разликите в сегашната и в предложената нова учебна програма по литература.

В десети клас се предвижда да се изучава само българска литература, защото в този клас ще има външно оценяване, каза Милена Иванова. Тя отбеляза, че затова е било предложено произведенията да се изучават на хронологичен принцип /8-10-и клас/, а в 11-и и в 12-и клас се залага на уменията за четене, разбиране и интерпретиране, независимо от това дали текстовете са изучавани, или не.

В осми клас се предвижда също да се изучават антична литература, Средновековие и Ренесанс. В девети клас да се продължи с Възраждането, а в десети клас - с изцяло българска литература.

От МОН съобщиха, че в предмета "Музика" ще се създаде патриотичен цикъл, който ще включва произведения на Добри Чинтулов и Любен Каравелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
15
 
! Отговори
niki преди 8 години
Според мен не трябва да отпада, все пак си имаме премиер в момента по образ и подобие на Бай ***!
48
0
 
11
 
! Отговори
Gosho преди 8 години
По-голям *** от този няма.
47
0
 
6
 
! Отговори
dn13 преди 8 години
До Qwerty"изОчава"!? Къде си тръгнал с тая грамотност да раздаваш образователни съвети?
46
2
 
2
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
Glupavo reshenie..i neumestni prichini...Aleko ne e bil bulgarin,nyakoi da me obori s dokazatelstva?
45
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алеко е гений, а министерски съвет са калинки. Пази боже сляпо да прогледа.
44
0
 
18
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
България, спасявайки делото на св.св. Кирил и Методий е заслужила уважението не само на другите славянски народи, но и на човечеството и това ще бъде така, докато влагаме истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност. България не само е спасила великото дело на Кирил и Методий от пълно заличаване, но по своите земи тя е развила, обогатила и усъвършенствала това неоценимо наследство.- Роже БернарСега подменяме историята,езика,съзнанието и същността си!И това трябва да се прекрати.
43
15
 
4
 
! Отговори
Ali преди 8 години
В България работят само 1 500 000 турци, другите са готованковци.
42
0
 
24
 
! Отговори
Колко може бе преди 8 години
Махнахте История Славянобългарска..Смирненски...Вапцаров...Талев ...Димов...скоро очакваме изобщо да няма български поети и писатели в училищата ни........Абе направо дайте на децата ни да изучават биографията на Кончита Вурст та да сме в крак с това шантаво време--то се видя че натам отива работата.....И-д-и.......оти..............................
41
20
 
4
 
! Отговори
циника преди 8 години
Вазов добър прозаик? Под игото е на ниво мелодрама с еднопластови персонажи никаквва динамика на индивидуалните образи. Вазов има някое и друго нелошо стихотворение и някоя и друга горе-долу свястна пиеса, но като цяло е под средното европейско равнище. Йовков можеше и да стане на нивото на Димов, ако имаше поне един роман. Елин Пелин?!?! Става за ловната дружинка на царя:)Талев - като всеки посредствен писател и той се изкушава да лепи народопсихологически отпечатъци на своите персонажи:)
40
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този се изкара по -велик от Алеко Константинов !!!))))))))))))Световно неизвестен ...министър ?!?))21 век е ,но не в България !!Бай *** колкото щеш !!!!Един беше сложил весника на седелката до него и плюеше ..слънчоглед !!! В самолета !!!!!Добре ли е ?! Ааа.?!?
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е и какво като сме 21 век. Бантустан все още е в средата на 20 век.
38
1
 
5
 
! Отговори
do qwerty преди 8 години
до qwerty - тебе като те гледам как пишеш- мисля, че не само ***, ми основна граматика не си изУчавал... то бива човек да е неграмотен ама...
37
0
 
15
 
! Отговори
anon преди 8 години
хаха... явно някой от феодалите се е припознал в произведенията на алеко. и като всичко мило и родно дето не им отърва и ги рисува в истинските им цветове- се замита под килима...
36
0
 
16
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Така ами ... защо ни е Бай ***, когато си имаме свеж пример -Конгрючуляйшънс!Хау !
35
0
 
19
 
! Отговори
Gpjko преди 8 години
Срамота! Отдавна Крали Марко е Македонец, след това Братя Миладинови станаха Миладиновци, а Н.Вапцаров е на виден паметник в новата македонска история, Смирненски го изтаралянкахте...! Сега и Алековия герой, безпорен български индивид се клати дали да "влезе'' в българските учебници....! Димитър Талев и Д.Димов ви избодаха очите..., с таланта си!Срамна работа, и защо този *** "професор" си вее байрака! Отговорността изцяло е на бъдещия литературен "герой" Винету, и ГРОБ!
34
9
 
2
 
! Отговори
Qwerty преди 8 години
"Бай ***" в раздела му в чужбина изобщо не трябва да се изочава. Такива *** съм виждал в чужбина, че българите направо бледнеем. Също насажда идеята, че средностатистическият българин е нещо по-долно от един средностатистически чех или австриец примерно.
33
0
 
22
 
! Отговори
Ккк преди 8 години
Вместо да се чудят постоянно кое Българско произведение да извадят от учебниците, днешните политици просто да отидат до новите им господари - анадолските *** и там да им кажат какво да се учи във България по предметите История и Литература. Жалки наследници на хаджи Генчо и поп Кръстьо.
32
0
 
12
 
! Отговори
42 преди 8 години
До 38Не се излагай.Нима Димитър Талев или Вазов не са добри прозаици.Да не споменавам Йовков и Елин Пелин.Йовков и Ботев се изучават и в редица западни университети, а Емилиан Станев се изучава в Русия.
31
1
 
5
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 8 години
Абе те да ги научат да си пишат имената без грешка, а за четене на книги си има ВУЗ. Я вижте премиера!
30
10
 
0
 
! Отговори
циника преди 8 години
трябва да разберет, че литературата е предмет, в рамките на който децата трябва да усвоят базови естетически познания и вкус и да развият способност за критическо разсъждение. Литературата не ви е инструмент за изкававане на някакви патриотарски зомбита. Ако толкова много искате патриотизъм в училище - нека да се направи СИП патриотично възпитание и който иска да си праща детето в този предмет!