За година: 10 000 ученици се сбогуваха с България

В елитните гимназии има незаети места и след четвърто класиране
Обновена: 26 юли 2016 07:59 | 26 юли 2016 07:00,
196
За година: 10 000 ученици се сбогуваха с България
Снимка: Монитор

Почти 10 000 ученици са напуснали България през изминала учебна година.

Точният им брой е 9784 - 5591 през първия срок и 4293-ма през втория. Това съобщиха за ”Монитор“ от Министерството на образованието и науката.

Заминалите деца могат да се сравнят с приблизителния общ брой на учениците в около 10 големи училища с по около 1000 ученици.

Още по темата
Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов обяснява високия брой напуснали системата с общата миграционна вълна.

253 са българските неделни училища по света. За да не скъсат връзката с родното, там учениците изучават български език, география и история на България, обясни Стаматов.

Междувременно стана ясна и друга стряскаща статистика. Дори и в някои от най-елитните гимназии в София са останали незаети места за четвърто класиране. Така например Първа английска езикова гимназия търси още четирима ученици – трима младежи и една девойка.

Във Френската гимназия има две свободни места, а дори и в СМГ, която е номер едно по висок бал, също се търси още един бъдещ осмокласник за паралелки с профил природоматематически с английски език.

Това показва списъкът със свободните места за четвърто класиране в София, публикуван на сайта на регионалния образователен инспекторат. Според изчисленията незаетите места в столичните гимназии и училища с профилиран прием след 7-и клас са общо 415.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: училищегимназия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
първо побъркахте децата от матури : след забавачката...след 1-ви клас.....след 4-ти...след 7-ми...след 8-ми...след 10-ти...и след последния,ако не са психирани вече. закривате паралелки и у-ща, а сега търсите деца ,за да имате бройка за финансиране.
29
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В някои райони на България безработицата стига 60%. България не произвежда нищо, и няма и нужда да произвежда. Високотехнологичните западни фирми имат свръхпроизводсто и могат да произведат за 10 Българии дори да уволнят половината си хора. Всичко в България се внася, ние сме им пазар и депо за евтина работна ръка, мизерията постоянно ще се увеличава.
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
все по-зле и по-зле ше става спасяваите се факт
27
1
 
3
 
! Отговори
маке преди 7 години
абре никой ли не пие бре такъв убав повод а нема едно наздраве да кажете
26
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знам ли, може би такъв ни е манталитетът, българинът явно предпочита да побегне някъде в уредена държава, вместо да се бори да направи родината си по-добра за живеене. А може и да е въпрос на отчаяние и безнадеждност, че вече нищо не може да се промени в България. Не упреквам никого, който може и така е решил, да се спасява и да търси най-доброто за децата си.
25
23
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заминавайте , заминавайте - кръвният данък на Брюксел трябва да се плаща ! А като отидете там казвайте ,че не сте българи ,а ,,европейци'', учете децата си само на английски и плюйте България и всичко българско където ви падне - за да се харесате ! Не народ ,а самоунищожаващо се стадо !
24
3
 
36
 
! Отговори
32, преди 7 години
стига с тоя социализъм! Гони се вече четвърт век, а нещата се влошават. По негово време имаме най- големия бум в раждаемостта през 70-те години поне. Сега сме на дъното по средна възраст на населението, а по скорост на намаляване сме по- зле и от военно време.Гледайте цифрите, а не политиката и евтините журналистически дописки.
23
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пораженията, които нанесе комунизма на народа ни след 09,09,1944 не можаха да нанесат ни чумата, ни войните! След 1989 наследниците на милиционерщината-мутрите и мутиралите комунисти в демократи дооглозгаха народа безвъзвратно. България ще се възроди, но това ще стане когато спомените за хитреците и подлеците-комунисти останат в историята.Ние едва ли ще го доживеем.
22
0
 
30
 
! Отговори
2036 преди 7 години
С тези темпове няма да имаме нови ученици след 10 години ,а след още толкоз и училища. Но то и не ни трябват с такава образователна неразбория.
21
2
 
41
 
! Отговори
Grom преди 7 години
Ето това и реален вот на доверие към управлението на България. При това - ефективен!
20
4
 
8
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Радвам се.
19
4
 
29
 
! Отговори
Дано преди 7 години
Дано не 10 000 лв , а всичките ученици напуснат БГ. Защото иначе животът им ще мине безцелно, като нашия.... Какво ги очаква тук....От ТВ-мутра, знаем на кого, от медиите- насилие, от радиата - чалга, от обществения живот-агресивни просдтаци с власт....някой да не е съгласен---но , моля с аргументи....
18
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен - "Изберете си Тиквара отново, Цецка Комунистката за президент, Цецо Цървула..."Дали ще се усили интелектуално България, ако бъдат избрани отново за президент Гоце Архаря, Калфата или който и да е от номенклатурните кандидати?
17
0
 
45
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Държава без переспектива- без насока за ясно бъдеще на някакво развитие- без съдебна здравна образователна пенсионна система -без сигурност от полиция-държава на работещите бедни и на неработещи социални индианци взимащи колкото работещите-държава без интелигенция и елит с простотия ширеща се навсякъде- държава на фалитите и кредитите с Монополи във всеки сектор- с неясното бъдеще за утрешният ден- Никой нормален няма да живее в Абсурдистан освен псевдобизнесмените обрали работниците и БГ !
16
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС е просто една банка и нищо повече . Всичко е с цел свободно придвижване на стоки и активи а кой ти мисли за хората? Отиваш да бачкаш в чужбина и си никой там . Работиш по 12 часа няма почивни дни да ти имам демокрацията !!! И накрая децата ти 2 изречения не могат да кажат на български.
15
3
 
28
 
! Отговори
Bai_Hui преди 7 години
До GeorgiВиж се само ти как пишеш .***!!!От чалга псевдо-патриотизъм никой няма нужда .Живеем в отворен свят.Границите са само географско понятие на практика.Всеки е свободен да живее както и където намери за добре и това не е проблем да си носи българското съзнание .Проблема е ,че тук останаха ограничени неграмотни *** като теб и за това сме на тоя хал!!!
14
0
 
19
 
! Отговори
gost преди 7 години
Хората избират англия германия тия не се ли питат що обезлюдяха градовете откъм млади хора елате вижте ловеч троян севлиево видин враца пенсии бе и женени тука таме некои млад какво е това
13
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до #15: Ами продължавайте да чакате спасители и не е далеч времето,когато ще се спасявате при Свети Петър.Народ,който стои и чака някой "спасител",може да се счита за отишъл си от Историята."Народът" трябва да разбере,че единственият му спасител е той самият.Няма друг.Не разбере ли това,защо изобщо трябва да съществува като такъв?!И никога не трябва да забравя,ЧЕ НЕГОВИТЕ УПРАВНИЦИ,СА НЕГОВО ТВОРЕНИЕ,ВКЛЮЧИТЕЛНО,КОГАТО СЕ Е ОСТАВИЛ,ДРУГ ДА МУ ГИ "СПУЩА"!
12
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно какво ще излезе при следващото преброяване на населението след 4 години. Сигурно ще сме някъде около 5 милиона, половината от които неграмотни и крадливи шведи.
11
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
#9 Georgi, само се погледни как пишеш и после говори за това какво остава в страната ни. Хората бягат в чужбина в търсене на по-добър живот. Това че някой иска да живее нормален живот, без да се притеснява дали утре ще има работа, дали ще може да нахрани семейството си *** ли го прави ? Това че хората искат сигурност и спазване на правата им *** ли ги прави? Това че млади хора искат да следват мечтите си *** ли ги прави бе?