Осиротяващото ни образование: Учители няма!

Почти половината учители ще се пенсионират в следващите 5 г.
Обновена: 16 авг 2016 11:08 | 16 авг 2016 10:37,
117
Осиротяващото ни образование: Учители няма!
Снимка: Flickr

През следващите между 5 и 7 години ще се пенсионират почти половината от преподаващите в момента учители - около 45 000, обяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов в предаването "България сутрин" на телевизия Bulgaria ON AIR.

Средната възраст на учителите е 52-53 години, посочи той.

"В България в момента има 2400 средни училища. 1400 свободни работни места не считам, че са много. Това значи по половин незает учителски щат във всяко едно училище", пресметна зам.-министърът.

"За тази учебна година няма да има проблем по отношение на заемането на учителски работни места, защото сега е времето, в което учителите се местят от едно училище в друго. Имаме за първи път реално пенсиониране на голяма група учители, което не значи, че тези учители няма да влезнат отново в системата", заяви Стаматов.

Той посочи, че министерството се опитва да направи учителската професия малко по-привлекателна.

"Това, което прави министерството, е свързано с подготовката на нови учители, които да влязат през следващите пет години приоритетно в средното образование. Самата специалност педагогика беше категоризирана като приоритетна, стипендиите, които се предвиждат да се дават, са малко по-високи от тези за другите специалности", поясни Стаматов.

Зам.-министърът съобщи, че има специално разработен проект за финансово стимулиране на хора, които желаят да се върнат към родните си места.

"Средната заплата в момента е около 900 лева, не е много ниска, но не е и много висока", добави той.

Във връзка със закриването на паралелки, Стаматов каза, че емиграцията оказва голямо значение.

"Друг е моментът, че при осъществяването на самия план прием винаги се залагат малко повече паралелки, отколкото са кандидатстващите ученици. Това е другата причина за затваряне на паралелки", заяви той.

По думите му няма как да има сто процентов план прием, който да бъде запълнен в началото на учебната година.

Той подчерта като изключително голям проблем нивото на професионалното образование в средното училище. "Мнозинството от децата учат само в езикови паралелки, като не желаят да се запишат в професионална гимназия, дори и в специалности, които са изключително търсени", посочи Стаматов.

По отношение на Закона за предучилищното и училищно образование зам.-министърът каза, че до момента има 12 държавни образователни стандарта, които са предоставени на обществено обсъждане.

"Допълнителното финансиране на частните училища е застъпено в Закона, то е заложено да влезе през 2018 година. Досега нямаше добавка, която върви след ученика, който учи в частното училище. Така се поставя една равнопоставеност между всички ученици", посочи той.

"Основните промени в средното образование ще влязат тази година от 15 септември за първи и за пети клас. Следващата година към тях ще се надградят втори, шести и осми клас и така постепенно до 2020 година", каза той. "Ще имаме нов учебник по история за 5 клас. Той ще бъде единственият готов".

За ваканциите, Стаматов каза, че те ще бъдат пет. "Имахме и друго предложение - там, където е необходимо да има още една ваканция в рамките на три дни", каза Диян Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
20
 
! Отговори
аха преди 7 години
Тоя филм вече сме го гледали. Вдигнете им заплатите или си вървете!
66
2
 
11
 
! Отговори
jen преди 7 години
Ми всякаква *** ги би, плю, обижда... Какво очаквате?! Доакто родител или ученик може да си позволи да посегне на родител - няма и да има!
65
0
 
17
 
! Отговори
KOM преди 7 години
"Скоро ще бъде държавата на пенсионерите без пенсии"-българите са свикнали да живеят с домати и пипер, понякога кебапчета 3 качество, друго не им трябва.
64
1
 
13
 
! Отговори
Aли преди 7 години
B Турция учителите получават 2000 лева.
63
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До сминдух енд чесънМАХАЙТЕ СЕ, СРОСОИДИ!!!НАРОДЪТ ОСТАВА!!!Народът - цгани, пенсионери-кебапчии от Бузлуджа, 40 годишни стари моми и ергени, живеещи от пенсиите на майките си,турци-тютюнари....
62
2
 
25
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
През следващите пет- седем години от страната ще избяга голяма част от активното население
61
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ви кажа честно, отдавна съм загубил всякакъв патриотизъм към това подобие на народ и на държава.Подобни новини ги слагам в раздел "Добри новини".
60
0
 
30
 
! Отговори
хм преди 7 години
Има много качествени преподаватели и такива, които не са толкова отговорни, но във всяка сфера е така. Лошото е, че обществото има силно негативно отношение към учителите. Може би, защото в много университети нивото така е занижено, че не много интелигентните могат да завършат педагогика. Проблемът не идва от учителите, а от Миистерството на образованието, което твори глупост след глупост и непрекъснато подлага на унижение учителите, от една страна, от друга страна са разглезените деца.
59
0
 
14
 
! Отговори
Бивша преди 7 години
До Анонимни 75 и 76Напълно подкрепям!Времето, когато още можеше да се направи нещо добро отдавна отмина.Някои се спасихме навреме.
58
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учители не достигат,но и деца няма достатъчно.През последните 2-3 години цели класове от завършващите училище заминават извън България,да учат и работят.А колко от тях ще се върнат?Вероятно малък процент.Децата им ще се родят извън родината,така,че недостигът на учители няма да е толкова голям проблем.Проблемът е ,че се обезлюдява България.Скоро ще бъде държавата на пенсионерите без пенсии,защото,като няма кой да работи,няма откъде да дойдат пари за пенсии.
57
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мнозина от бежанците сигурно са учители по професия.Но едва ли биха сменили луксът на бежанският лагерпред това да са учители в България.Дано сте усетили сарказмът ми.
56
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До R.I.P. BgИ правилно правят, какво да дирят в тази мъртвородена държава?Аз скоро си махам децата от тук и повече не искам да помнят даже, че някога са били българи.Срам ме е, че съм българин, по-долни сме и от най-долните.
55
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВъзмутенаБях такъв и видях нещата от кухнята. Системата е много по-гнила, отколкото можете да си представите! Никой от политиците не желае да направи качествена промяна. Малкото успели преподаватели (които могат да се похвалят с успехи на учениците си) просто имат смелостта да не следват методическите указания на чиновниците!
54
0
 
24
 
! Отговори
R.I.P. Bg преди 7 години
"Мнозинството от децата учат само в езикови паралелки..."Ами предполагам - подготвят се и те за бърза евакуация веднага след завършване и основно учат чужди езици. Другото не им трябва много.
53
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като се вземе предвид задължителния профил "педагогика", то стигналите до учителското място са предварително осакатени! След това ги осакатяват с предлаганото заплащане и отношение към тях, заради което и малкото читави си взимат шапката и ... чао. Остава талашът като от приказката "умен даскал и зелен кон няма. Вероятността да срещнете зелен кон е по-голяма". Това го вижда всеки родител на всяка една родителска среща и го чува от разказите на децата за отминалия учебен ден.
52
5
 
18
 
! Отговори
Възмутена преди 7 години
Ако не ви интересуват българските учители защо толкова много омраза изливате? Ако пък мислите, че сте по-добри станете учители.Нито едното,просто си пишете глупости да минава времето...
51
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и по зле ше става свикваите овце БГ загива и изчезва тва е ясно на всеки
50
22
 
10
 
! Отговори
РЦ-Сливен преди 7 години
600 кинта стартова заплатка, пари за дрехи, пътни пари, пари за децата, диференцирано заплащане, служебен телефон с безплатни минутки, бачкат от ден до пладне, ваканции - кеф ти зимна, кеф ти пролетка, кеф ти зимна, също като на децата....Е да са зле, да са зле, колко да са зле родните даскаля?!А че искат да тръскат брашнения чувал и да лапат пари - то е ясно това....
49
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виждаме даскалята как два грама работа не вършат, пазят децата на матурите повече отколкото българкста граница се пази, а да бяха ги научили вместо това.....
48
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До УЧИТЕЛЧастните уроци не за укор, а за прокурор, защото са незаконна дейност, за която не плащате нито стотинка данък!Вие май се имате за извън закона нещо?!После защо произвеждате само хайвани....