Осиротяващото ни образование: Учители няма!

Почти половината учители ще се пенсионират в следващите 5 г.
Обновена: 16 авг 2016 11:08 | 16 авг 2016 10:37,
117
Осиротяващото ни образование: Учители няма!
Снимка: Flickr

През следващите между 5 и 7 години ще се пенсионират почти половината от преподаващите в момента учители - около 45 000, обяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов в предаването "България сутрин" на телевизия Bulgaria ON AIR.

Средната възраст на учителите е 52-53 години, посочи той.

"В България в момента има 2400 средни училища. 1400 свободни работни места не считам, че са много. Това значи по половин незает учителски щат във всяко едно училище", пресметна зам.-министърът.

"За тази учебна година няма да има проблем по отношение на заемането на учителски работни места, защото сега е времето, в което учителите се местят от едно училище в друго. Имаме за първи път реално пенсиониране на голяма група учители, което не значи, че тези учители няма да влезнат отново в системата", заяви Стаматов.

Той посочи, че министерството се опитва да направи учителската професия малко по-привлекателна.

"Това, което прави министерството, е свързано с подготовката на нови учители, които да влязат през следващите пет години приоритетно в средното образование. Самата специалност педагогика беше категоризирана като приоритетна, стипендиите, които се предвиждат да се дават, са малко по-високи от тези за другите специалности", поясни Стаматов.

Зам.-министърът съобщи, че има специално разработен проект за финансово стимулиране на хора, които желаят да се върнат към родните си места.

"Средната заплата в момента е около 900 лева, не е много ниска, но не е и много висока", добави той.

Във връзка със закриването на паралелки, Стаматов каза, че емиграцията оказва голямо значение.

"Друг е моментът, че при осъществяването на самия план прием винаги се залагат малко повече паралелки, отколкото са кандидатстващите ученици. Това е другата причина за затваряне на паралелки", заяви той.

По думите му няма как да има сто процентов план прием, който да бъде запълнен в началото на учебната година.

Той подчерта като изключително голям проблем нивото на професионалното образование в средното училище. "Мнозинството от децата учат само в езикови паралелки, като не желаят да се запишат в професионална гимназия, дори и в специалности, които са изключително търсени", посочи Стаматов.

По отношение на Закона за предучилищното и училищно образование зам.-министърът каза, че до момента има 12 държавни образователни стандарта, които са предоставени на обществено обсъждане.

"Допълнителното финансиране на частните училища е застъпено в Закона, то е заложено да влезе през 2018 година. Досега нямаше добавка, която върви след ученика, който учи в частното училище. Така се поставя една равнопоставеност между всички ученици", посочи той.

"Основните промени в средното образование ще влязат тази година от 15 септември за първи и за пети клас. Следващата година към тях ще се надградят втори, шести и осми клас и така постепенно до 2020 година", каза той. "Ще имаме нов учебник по история за 5 клас. Той ще бъде единственият готов".

За ваканциите, Стаматов каза, че те ще бъдат пет. "Имахме и друго предложение - там, където е необходимо да има още една ваканция в рамките на три дни", каза Диян Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само гледат как да крадат и да си пълнят гушите, ако някой се възпротиви, системата го смачква. Директори, даскаля, шефки на инспекторати, прокуратура, всичките са в ***!
46
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един млад човек трябва да е много много отчаян или да му липсва всякаква амбиция , за да стане учител.
45
1
 
16
 
! Отговори
УЧИТЕЛ преди 7 години
Лисата на държавна далновидност и слабото управление са в основата на всички проблеми в тази "държава". Няма как и образованието и здравеопазването да в добро състояние като се финансират от държавата. Лекарите май са по-добре-гледам отварят клиники, частни кабинети,спа центрове. Учителите ако изкарат някой лев с частни уроци подскачат от радост, но обществото не спира да ги кори за това.
44
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е проблема осиротяването, а аскотяването на институцията училище.И даскалята вместо да реват за пари, да се замислят какво дават на децата ни!И тия пари са им много!
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата е лош работодател във всички сектори :/
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дъртите даскаля да си нондуркат праввнуците и да дадат път на младите!
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОБРАЗОВАНИЕТО НЕ И ОСИРОТЯВАЩО ЗАРАДИ КОРУМПИРАНИ СЧЕТОВОДИТЕЛИ, КРАДЛИВИ ДИРЕКТОРИ, АЛЧНИ ДАЛАВЕРАДЖИИ НАЧЕЛО НА ИЗНСПЕКТОРАТИТЕ ПО ОБРАЗОВАНИЕ И БЕЗХАБЕРНИ ПРОКУРОРИ И СЛУЖИТЕЛИ НА МВР!ЖИВИЯ ПРИМЕР Е РЕСУРСЕН ЦЕНТЪР СЛИВЕН!ОЩЕ ТРЪСКАТ ДУРЖАВНИЯ ЧУВАЛ И КРАДАТ ОТ БЮДЖЕТА!
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още като малка, когато нямах представа кой колко печели, смятах учителската професия за най- неприятна и натоварваща. Така че не само заплатата отблъсква хората, пък и за съжаление голям процент българи живеят с по толкова пари.
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече няма никакъв смисъл да учиш каквото и да било. Колкото си по тъб, държавата повече те обгрижва.
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дъртите кукумицини да си глевдат внуците и да дадат път на младите.А не като сега - 70 годишна изпляскала даскалица с предимство пред млад педагог.
37
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брутните заплати са средно 600 лв, което значи 450-500 ЧИСТО! 200 евро, после нямало кадри! Пхахахаха да я закриват тая "държава" вече и да се приключва!
36
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак излишни драми. Като се пенсионираш значи ли, че вече за нищо не ставаш? Като няма млади желаещи да са учители, старите ще си продължат и след пенсия, тъкмо ще получават повече пари и ще си запълват времето, вместо да клюкарстват пред блока по цял ден.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БългаринУчениците статистически наистина намаляват, но за да кажеш, че при близо 1 млн българи в ученическа възраст "ученици няма", то трябва наистина да си българин. Ниска интелигентност, съчетана с високо самочувствие.
34
1
 
8
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 7 години
При тази безработица, как да няма, напротив трябват връзки, дори и в малките населени места, назначават учители само наши хора, дори и ценза ти да е на пълно ОК. Знам как е и в София. Стига вече ! За едно място кандидатстват по 150 човека, защото за 600 лв. работиш половин ден, имаш и ваканции, иначе ще блъскаш по 12 часа, като луд в някой хипермарект.
33
0
 
9
 
! Отговори
До 36 преди 7 години
Прав си, а и точно за това му се получава, не го е направил този " университет ", за да печели или да се издържа само от него. Образованието не трябва да е просто бизнес, трябва да имаш хъс и желание, разбира се и качества.
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен46Така и не сте успели да осъзнаете, че разговорът е за учителите, които тепърва трябва да влязат в системата след пенсионирането на тези около 50% възрастни преподаватели в следващите няколко години. Показателно за интелигентността Ви!
31
1
 
22
 
! Отговори
мани преди 7 години
Че кой нормален човек ще иска да преподава на ***? За патладжанските училища им трябват нещо като пъдар-укротител.
30
0
 
14
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
Сърбия 8,800 000 население-БВП 54 милиарда долара в момента-България 7,100 000-БВП 74 милиарда............Нашите заплати са от всичко нагоре по-малки със 100 долара на човек на месец.Въпроса е КОЙ КРАДЕ по 40 милиарда от заплати на година у нас................countrymeters.info/bg/Serbia/economy
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Гладен редакторА бе освен заплатите, също трябва да им се увеличат правомощията за наказания. Щото в момента не могат да налагат реални такива, от които гаменчетата да се стреснат.
28
1
 
22
 
! Отговори
Гладен редактор преди 7 години
Учители има колкото искате. Т.е. хора които са завършили това, има прекалено много. Проблема е в учителските заплати. Никой не иска да работи по специалноста, поради ниското заплащане и поведението на децата. Дайте заплати като хората и ще видите как ще има наплив на учители а не недостиг. Всеки работи за пари, всеки иска да изкарва добри пари за да си гледа семейството. Със заплата от 500 лева на учител, няма как да стане, по добре сервитьорка по морето, отколкото учителка цяла година......