Недопустимо е, затриваме паметта на нацията!

Да се възстанови Тютюневият град, настоя Рашидов пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 24 авг 2016 12:47 | 24 авг 2016 10:51, Анисия Иванова
62
Недопустимо е, затриваме паметта на нацията!
Снимка: БТА

Пожарът в тютюневите складове в Пловдив породи много коментари за причините да се руши културното ни наследство. Министърът на културата Вежди Рашидов заяви пред Bulgaria ON AIR, че санкциите ще бъдат увеличени тройно и настоя всичко да бъде възстановено така, както е било.

"Не може историята и паметта на нацията да се затриват с лека ръка. Всички сме виновни, но някои хора не спазват законите, а други не ги прилагат. Трябва да има поправка в закона за недобросъвестно стопанисване", категоричен бе министърът.

Още по темата

Той добави, че първата му работа през септември, ще бъде свързана с драстичното увеличаване на санкциите при такива инциденти. По думите му, паметникът на културата продължава да бъде такъв дори и да се събори.

"По закон собственикът е длъжен да си възстанови сградата. Тези складове можеха да бъдат атрактивни мултиарт центрове. Искам те да бъдат възстановени. Смятам, че разумът ще надделее и най-накрая ще имаме пример, че не може така безпардонно да се отнасят към паметници на културата", каза още Вежди Рашидов.

Министърът настоя за силни, адекватни и работещи закони, като посочи, че купуването на памемтници на културата е работа на други институции. "Вижте кога са продадени тези обекти и кои са управлявали тогава", посъветва Рашидов.

Той не се ангажира с предположение за това кой стои зад палежа в Пловдив и призова прокуратурата и следствието да се произнесат по този въпрос. Министърът недоумява как клошари спят в собствеността на стопанин.

"Той е длъжен да обгрижва и опазва сградата. Защо я купува, след като не може да се грижи за нея?", попита Вежди Рашидов.

Министърът на културата сподели опасенията си, че инцидентът ще рефлектира лошо върху имиджа на държавата ни.

"Възможно е, ако направим още няколко такива бели, Пловдив да не бъде Европейска столица на културата", алармира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На който са му притрябвали да си дава пари и да си ги възстановява. Не е нужно да бъдат занимаяани останалите.Аз предпочитам да гледам сгради, които се използват, а не запуснати коптори.
44
0
 
0
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 7 години
До extremistТо картинката е ясна за Зах.фабрика,от нея вече и голяма част от тухлите са отнесени.Сградите ще бъдат,ако вече не са,обявени за опасни(те и са вече такива),тихомълком ще се отстранят и ето стр.терен.И случаят е приключен,паметта на хората е къса
43
0
 
4
 
! Отговори
ИНТЕРЕСИ преди 7 години
ГАЛКСИ=ПЕЩЕРСКА ГРОЗДОВА=МУРАВЕЙ РАДЕВ=СТОЯНОВИ=ИВАН ТОТЕВ=ТОТАЛНО ОГРАБВАНЕ НА ПЛОВДИВ
42
1
 
5
 
! Отговори
Сп???нс преди 7 години
от кога взе да има фабрики за цигари в България и от кога станаха Паметници на културата --- на каква култура точно , освен на тази на тютюнопушенето ?
41
2
 
4
 
! Отговори
Край преди 7 години
Какъв паметник на културата е например Захарна фабрика - руини свърталище на наркомани и клошари. Каква култура може да има в складове, фабрики и пр. Утре някой ще обяви Кремиковци за пк. Някой си искал да стои и да не се развива света щото много му харесвало миналото.
40
1
 
4
 
! Отговори
Край преди 7 години
Министерство на културата и Парлементарната комисия по култура носят ОСНОВНАТА ВИНА за това този закон реално да не съхранява паметниците на културата а да поставя собствениците в ситуация да се чудят как да се отърват от тях. Щом обществото иска една сграда да се съхрани в някакъв вид е длъжно да плати за това. Проблема е видим във всички градове в които има стари сгради. Навсякъде собствениците им ги оставят да се саморазрушават. Отделно сума сгради станаха паметници без култура в тях.
39
0
 
4
 
! Отговори
ИНТЕРЕСИ преди 7 години
Проект, който планира изграждането на огромен жилищен комплекс със SPA центъра в Тютюневия град, е търсил европейско финансиране разбра TrafficNews.bg. Той се намира на метри от опожарените сгради,върху бивши тютюневи складове, които са били на улица Д-р Г.М. Димитров. Парцелът е с площ от няколко декара, като сградите върху него бяха съборени тихомълком преди няколко години. Те не са били индивидуални паметници на културата, а и няма информация да са влизали в ансамбъла от сгради, които влизат в защитената територия.
38
0
 
5
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 7 години
Любо се появи половин час след започването на пожара,влезе в зградата,след малко излезе и каза ,че пожара е слаб и пожарникарите ще го загасят ,той си е приготвил багажа но не го е взел тъй като мислеше ,че ще го изгасят,не гореше там където той е живеел.Малко след товеа зам.шефа на пожарната заповчда на пожарникарите да излезнат с цел да не пострадат но такава опасност реално нямаше и можрха да го загасят,а след малко всичко пламна от всякъде а миризмата на нафта се носеше много яко
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Министерството на културата също има вина за текущата ситуация, министър Рашидов.
36
2
 
3
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 7 години
До .Би било добре отговорността и финансирането на паметниците на архитектурата да не е само на собсвениците.Не един такъв случай има в София,сгради,за чиято поддръжка собствениците нямаха средства,вече са минало.Само по старите снимки ги има.Изоставят се,времето ги помита,самонастанилите се клошари палят огньове,за да се топлят,ето го и резултата.Напъните да се принуди някой да реставрира звучи толкова ялово,щеше да е смешно,ако не бе толкоз жалко.Сега вече останките от сградите ще ги гътне в
35
2
 
1
 
! Отговори
Питане преди 7 години
А дали е възможно да се въстановят. "Тютюневия град" е част от историята на града, вдъхновил Димитър Димов за романа му Тютюн, които всички сме изучавали в училище. Въпроса ми е от гледна точка на строителните инжинери дали е възможно ПРАКТИЧЕСКИ въстановяването им?
34
4
 
14
 
! Отговори
we преди 7 години
Сега всички реват за запалените съборетини.Защо досега министерството на културата не се беше сетило ,че съществуват такива "изключителни'' паметници на културата и искат да извличат дивиденти от тяхното съществуване.Защо с безумните си комисии и чакане с години спъват всякакви дейности по тези сгради?! Защо чак сега се сетиха? Защо?
33
2
 
7
 
! Отговори
Бате Бойко преди 7 години
Айде честит ни нов пещерняшки МОЛ!
32
11
 
11
 
! Отговори
голф 3 преди 7 години
И на кого му пука за някакви съборетини, превърнати от 15 години в нужници за слизащите от нощните влакове?
31
7
 
8
 
! Отговори
Фен преди 7 години
След 100 години Автомивката на чичо Славчо ще е културен паметник помнете.
30
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както навремето турците са затрили паметта за нашите царе и държава която сме имали. Така и сега, процеса продължава.
29
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде стига,решил някой,че нещо е кул. Ценност и сто год., никакво развитие!Сега е друго време,а то спира само в главите на някои!
28
1
 
7
 
! Отговори
Алов преди 7 години
Собствениците са Бокови хора няма как. Мол ще да е.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тража нежен евроатлантик от софия за горещо палуване.
26
2
 
6
 
! Отговори
до фасилев преди 7 години
Не се опитвай да филосфстваш бе CEЛЯK