Обещано: Петокласниците с нови учебници по история

Притеснявах се дали ще има достатъчно конкуренция, призна Кунева
29 авг 2016 13:00, Анисия Иванова
15
Обещано: Петокласниците с нови учебници по история
Снимка: БТА

С нови учебници по "История и цивилизации" ще бъдат петокласниците през новата учебна година, вече има 6 учебника. Това каза министърът на образованието и науката Меглена Кунeва по време на представянето пред издателите на одобрените от учителите учебници по предмета за V клас, предаде "Фокус".

Всяко училище ще може да избере по кой от шестте учебника да се преподава предмета.

"Това са първите учебници по новата учебна програма. Получили са над 90% одобрение от учителите, които ще преподават за първи път по новата учебна програма", допълни тя.

"Притеснявах се дали ще има достатъчно конкуренция", коментира министърът.

"Одобрените проекти са на издателствата "Анубис“, "Булвест 2000", "Даниела Убенова, Даниела Биланска", "Просвета плюс", "Просвета София" и "Св. Георги Победоносец", поясни Кунева.

Тя обясни, че първото сито на одобрение, през което са минали учебниците, е било комисия от експерти, а второто - учители по история. От 2139 учители по история в страната в одобрението на новите учебници са участвали 1942 от 1708 училища.

"Това е изключително висок резултат, защото за първи път правим такова оценяване. Скалата изисква над 50% одобрение за всеки един учебник", а всички шест комплекта са получили над 92%, уточни зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

Той увери, че министерството и издателите ще направят и невъзможното новите учебници по история да бъдат на чиновете на учениците за 15 септември. До началото на новата учебна година трябва да бъдат отпечатани около 60 000 учебника по история.

"Оттук нататък учителите ще решат в тяхното училище, в техния клас за тази конкретна година кой от учебниците ще предпочетат", допълни образователният министър.

"Нашата основна задача за тази година е обучението на учители, мотивацията на учителите и възможността те да изявят най-доброто от себе си. Продължавам да твърдя, че системата ще бъде стабилизирана и развита чрез качеството на преподаването, което означава качеството на българския учител", каза още Кунева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
11
 
! Отговори
Попокатепетъл преди 7 години
Сега се задава нов прочит на историята известен като "Кривоустия прочит на Пръмова"
10
0
 
6
 
! Отговори
arlo преди 7 години
Историята винаги е била и ще остане полемична. Важното е: 1) да се изучават всички факти ; 2) да се използва научния подход при интерпретацията им. И много ясно, че се пише от победителите - отново казвам, важното е да бъде обективна и пълна във фактологията си.Проблемите идват от демагозите и упражненията в риторика и отдясно, и отляво.
9
6
 
6
 
! Отговори
Антикомундел преди 7 години
Похвално е, че МОН направи така, че да има повече учебници. Нека учителите да имат по-голям избор.Радетелите за един учебник обикновено са и радетели за една идеолгия, един, вожд и една партия. Иначе казано - ***!
8
1
 
16
 
! Отговори
Георги Шопов преди 7 години
Да представям си новата история като познавам кривоустата ...
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нови учебници по история! Политкоректни, разбира се.
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До vladyВсъщност си доста близо. Задължителна казарма имаше и в соца. Десятъка тогава е направо нищо спрямо ДДС-то :)Иначе, българите по онова време са имали право на образование, бизнес, собственост, пътуване извън и в империята, религия.... все неща които по същото време крепостните селяни в 'свободна' Русия са нямали. Имало е и прелюбопитен закон : ако три години не обработваш земя, може да ти бъде отнета и дадена на друг да я работи.
5
10
 
13
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Редно е да се изучава най-съвременната теория за социалния характер на Османската Империя - първата в Европа алтернативна военна служба известна като ангария, първият официален жизнен минимум, програмата за образование и заетост на младежите девширме завършилите която получавали длъжности в армията и администрацията, възможностите за кариера на младите жени в културните институции на империята известни като хареми.
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А докато станат новите учебници, предлагам да се намерят тези отпреди 15 години и да учат по тях. Не са толкова осакатени, колкото "новите"
3
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано да са отразили историческите факти като нападението на СССР и окупацията на България от червената армия.
2
3
 
17
 
! Отговори
1 преди 7 години
Каква конкуренция? Историята е една и не виждам защо трябва да хабят хартия за повече от един учебник! Само да вземат едни пари, а децата неграмотни!
1
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В този нов учебник сигурно ще пише, че САЩ ни освободил от турско робство, а НАТО ни е помогнало за основаването на българската държава през 681г.

Спонсорирани публикации