От Сирия до училищния чин в България: Алиямама и Яман

Две деца, избягали от войната в Сирия тръгват днес на училище
15 сеп 2016 12:14,
109
От Сирия до училищния чин в България: Алиямама и Яман
Снимка: Bulgaria ON AIR

Две сирийски деца за втора година ще прекрачат праговете на българското училище.

Алиямама е едно слънчево дете, което днес тръгва на училище. Тя обича да учи български език, а когато порасне иска да стане преподавател по рисуване. Тя е дете бежанец, което живота изпраща на училище у нас, където момичето намерило много приятели. 

Брат й Яман също харесва България и училището си тук. Иска да стане лекар, но не в Сирия, а отново тук - в България.

"Избягахме от Сирия заради войната", разказа пред Bulgaria ON AIR баща им Ахмед Абдул, който дошъл в страната ни през Турция. Първо само той, а после пристигнало семейството му.

"Харесвам България, но трудно се живее в София", посочва той.

Семейството понякога усещало лошото отношение на хората, "които виждали, че са араби и не познават добре България". Но не смята да се връща в Сирия.

"Виждайки техния прогрес и техните първи стъпки, виждаме, че нашата работа има успех и резултат", отбеляза от своя страна Александра Попова от Съвета на жените бежанки в България.

"Всяко едно дете и семейство, което започва по пътя на интеграцията, започва училище - това са поводи за истинска радост, защото показва, че ще се интегрират успешно. В България е възможна интеграцията на бежанци - може да е по-трудно от другите Западни държави, но и България може да им даде начало за нов живот", посочи Попова.

За три години Ахмед не може да напуска България, но и не иска, защото я харесва. Казва, че тук спи спокойно, защото няма война.

В момента обаче е безработен и се справя с помощта на приятели. Обясни, че много трудно е подготвил децата си за училище - едва им е купил дрехи, чанти и ученически принадлежности.

От своя страна Попова съобщи, че всеки, който иска, може да помогне на децата бежанци с учебни материали, а условията може да види на страницата на Съвета на жените бежанки в България във Facebook.

"По-трудно е за децата заради езиковата бариера, но се опитваме да им помагаме с учебния процес с доброволци, за да могат да влязат в крачка с българските деца. Първата година учат предимно български, но нямат време за другите предмети. Опитваме се да ги подпомагаме", обясни още тя.

Стартирахме открити уроци за това какво е бежанец и това, че тези деца не са по-различни, коментира още Попова. По думите й от семействата бежанци, които са избрали България като крайна дестинация, почти всички изпращат децата си на училище. Понякога има трудности и не успяват да ги запишат от първата година, но от втората почти всички успяват, добави тя.

Вижте целият разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
U4ete gi posle stavat agenti. Brigo asparuhov da im predava komunjagata toi e siper ili ivan kostov vse komunete 4ervenkite bkp geroi
53
2
 
3
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
В РУСИЯ БЕЖАНЦИ НЯМАЮВ РУСИЯ КОИТО РАБОТИ ЩЕ ЯДЕ КОИТО НЕ РАБОТИ НЯМА ДА ЯДЕ.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пак долни пропаганди
51
5
 
4
 
! Отговори
НЕбългарин преди 7 години
Не се безпокойте, Вие българите сами се затривате, като народ няма нужда друговерец да ви завладява. Погледнете си държавата, тотално деградирали, корумпирани и некадърни са на всяко ниво, това не е индивидуален синдром, това е комплексен характер на цялата ви нация.
50
2
 
6
 
! Отговори
Наш Асан не е ли ора преди 7 години
Знаете ли колко българчета тръгнаха на училище в Украйна? В какви условия мислите се учи в засегнатите от войната области? Колко българчета тръгват на училище в Молдова? Знаете ли какви са икономическите трудности в тази страна? Как и какво учат дечицата в Македония? А в Западните покрайнини? А в Гърция, където дори не може да се изучава български в училище? А сънародничетата ни по целия свят, които често пътуват много километри събота и неделя, само за да могат да се събират да учат и български
49
1
 
6
 
! Отговори
И как преди 7 години
Какво е отношението на държавата Сирия към гражданите, които я напускат?Жените и децата разбирам. Макар че Асад беше обявил, че ще приеме всички в неговата част от страната, но да речем, те се евакуират. Но един здрав и прав мъж не подлежи ли на мобилизация и не го ли брои все пак оцелялата официална сирийската власт за дезертьор? Никой български мъж не е могъл да си позволи подобно поведение, когато България е била във война. Българите са се връщали и от Америка, за да постъпят във войската.
48
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СТИГА С ТАЗИ ПРОПАГАНДА!НА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ ВЕЧЕ МУ СЕ ПОВРЪЩА ОТ НЕЯ!ТО БИВА..БИВА..АМА..!НКОГА НАРОДА НЯМА ДА ПРИЕМЕ ОЩЕ ЦГНИ ГОТОВАНЦИ НА ТАЗИ ЗЕМЯ!ТУКА НЕ Е БОГАТИЯ ЗАПАД И ХОРАТА ЕДВАМ СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ!
47
5
 
11
 
! Отговори
Мюсулмания ли е това преди 7 години
Това що трябва да ни го натрапвате?!Свикнахте с циг*нчет***т@ в клас, сега свиквайте и с мюсулманите...Какво следва, да търпиме и техните издевателства и да ги издържаме?!
46
3
 
14
 
! Отговори
читател преди 7 години
Интеграция????!!!!Никога, никъде и с никого не се е случвала!!! Трето поколение мохамедани живеят в Европа и са точто същите като първото, а даже и много по-зле, поне в първото нямаше терористи.Те ще се интегрират точно толкова, колкото нашите джипси!!До кога в медиите же се лее тази помия?
45
3
 
20
 
! Отговори
2 преди 7 години
Политиците да знаят, че ще има СЪД за съсипването на България..никой не ги е упълномощил да приемат когото и да е на гърба на българите!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Вън мюсулманите -хрантутници. Избиха християните с страните си и идват тук, наглеци...Не ми минавайте с този телешки възторг...прогледнахме !!!!!!!!!!!!!!!!!
44
4
 
22
 
! Отговори
Антон преди 7 години
Що не отидите в Конго да снимате 2-3 африканчета, които няма какво да ядат, убеден съм, че и те ще искат да дойдат в България, че и на училище ще тръгнат! В Конго също има кръвопролития! Ако ги питате какви искат да бъдат, те ще Ви кажат, че искат да са архитекти или лекари, но не в Конго, а в България, защото тука е много хубаво, че и вода има. Така като сме тръгнали да се умиляваме, дай да вземем по 2 негърчета, срещу всяко едно българско дете. България не е за българите, а явно за който иска!
43
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интеграция в България само ако са съгласни да приемат източното православие и се съобразяват със законите в нашата страна
42
4
 
25
 
! Отговори
Тодор преди 7 години
Аман от евтина пропаганда! Арабите и техните деца да си вървят в арабските страни! Какво ми идват в България! Какво се опитвате да ни умилявате. В България бъдещето е за българските деца. За арабските деца бъдеще трябва да има в арабските страни. Това, че сте се народили и пренаселили с по 5-6 деца в семейство си е ваша отговорност и ресурсите ще трябва да ги разпределята, в зависимост от демографията ви. Защо българските деца трябва да делят ресурси, образование и медицински грижи с тези деца?
41
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според българите, ако си нeбългарин трябва да си кравар или тютюнджия. В Кърджали само 5% от нeбългарите са служители. Алиямама и Яман още не знаят че в България майчиния език е забранен. Небългарите напразно се учат.
40
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо нито един сайт не написа за този мъж от врачанско,който е хванал 6 -*** мигранти ,обадил се е на полицията,тя дошла и ги пуснала да си вървят по живо по здраво.Стигнали до сръбската граница,но от там ги върнали,защото сърбите по-добре си пазят границата и сега се скитат по пътищата гладни,жадни.Какво може да очаквате от тези хора,а също и от останалите,които държавата ги пуска свбодно да се движат по улиците,за разлика от нас,които не смеем да излезем.Ей,властта,какво мислите???
39
1
 
30
 
! Отговори
сс преди 7 години
Всички толерантни могат да пробват да отидат в някоя арабска държава и да запишат християнските си деца да учи с мюсюлмани и после може да дойдат да ми коментират тук
38
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички виждаме успехите в интегрирането на етнос с който живеем заедно от векове. Не виждам смисъл да започваме интегрирането на други.
37
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Eдин въпрос към толерантните и толериращите,понеже не откриваме ние първи топлата вода:Защо мюсюлманските общности ВСИЧКИ ДО ЕДНА в Западна Европа при все,че са получили образованието си в европейски училища и университети са се самоизолирали в гета със собствен начин на живот и със собствени закони в които не християни,а дори и органи на властта не им стъпва кракът/примери под път и над път/???
36
1
 
13
 
! Отговори
младен преди 7 години
Бежанци.....ами...може да но при определени условия да му се позволи да остане като например цялото семейство за година да научи българският на прилично ниво, да научи, поне, част от историята ни и някакви такива неща по които да се определи че тези хора наистина искат нов живот, интегрирани и съобразявайки се с нашите правила. Останалите, джигити и сие, ВЪН!
35
1
 
31
 
! Отговори
!!! преди 7 години
"Толерантност в един зверилник е равносилно на самоубийство!" - Николай Хайтов