Отговорност, привилегия, мъка... призванието да си учител

Пет истории на учители, избрали професията със сърцето си
Обновена: 15 сеп 2016 11:41 | 15 сеп 2016 11:30,
32
Отговорност, привилегия, мъка... призванието да си учител
Снимка: bgonair.bg

Да си учител е отговорност, привилегия, предизвикателство и понякога голяма мъка, която обаче ти носи удовлетворение. С тези думи новите будители на нашето време описаха своята професия и призвание пред екип на Bulgaria ON AIR.

След първия учeбен звънец в съзнанието ни винаги изплуват спомените от класната стая, където научихме най-важните уроци. А по пътя си срещнахме хора, които искаха да направят всеки един от нас човек. Във време, в което образованието се е превърнало в разменна монета, ролята на съвременните будители е безценна.

Избрахме да говорим с учители и да чуем от тях това, което не успяха да ни кажат в час. Ще ви разкажем пет истории за тези, които избраха професията със сърцето си.

Мина Илиев е учителят, който се оказа любимец не само на децата, но и на техните майки и бащи. Родители изтеглиха документите на децата си от столично училище, за да го последват на новото му работно място.

"Имах невероятна начална учителка и тя беше факторът, който ме накара да стана учител. Започваме да се превръщаме като лекарите - 15 мин. преглеждаш пациента, един час пишеш. Много малко време се отделя на децата, а повече на администрацията. Със заплата 490 лв. не е нормално да се живее. Къде отива авторитетът на учителя, когато децата отиват в пицарията и господинът им сервира?", призна Мина Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Преди година Любомила Ангелова чува страшната диагноза левкемия. Необходими са непосилни за нея средства за операция в Германия. Учениците й събират над 300 хил. лева, а каузата на децата е Люси да живее.

"В рамките на 3 месеца средствата бяха събрани и на 8 декември летяхме за Германия. Не мога да изразя с думи как се чувствам след този жест, това е приказка. Младото поколение е страхотно", сподели Любомила.

За своя 24-годишен стаж тя признава, че дистанцията между учителите и учениците е скъсена.

Георги и Кирил са близнаци, преподават в едно и също училище и по един предмет - история в столичното 18-о училище.

"Започнах първи да се занимавам, а покрай мен се запали и брат ми. Съдбата ни свърза. Ученикът е факла, която трябва да бъде запалена", призна Георги.

Той е на мнение, че все по-малко държавници отделят средства за сферата на образованието и това е един от основните проблеми.

"Често ни бъркат, но е интересно и децата ни възприемат по добър начин. Можеш само да им помогнеш да намерят знанията в себе си. Поставил съм си за цел да накарам децата да мислят", каза Кирил.

Ася Антова също е избрала да бъде млад учител. Преподава корейски език, живяла е в Сеул, но се връща у нас.

"Не мога да кажа, че е било мечта да стана учител, но се радвам, че съм тръгнала по този път. По-лесният вариант беше да уча в чужбина и да завърша там. Сега съм единствената, която преподава корейски език", сподели преподавателят.

Осем деца всяка година посещават Корея на разменни начала. Ася се радва, че допринася на децата да им е интересно и се радва, че знаят много неща за Корея.

Пренасяме се в шуменското училище "Сава Доброплодни". Учителят Ангел Ангелов печели награда от най-големите софтуерни компании. Занимава се с ученици над 10 години. Отдал се е изцяло на своите възпитаници, а те носят награди от различни състезания.

"Мотивира ме интересът на децата към технологиите. Връзката с учениците е от съществено значение при избора ми на професия. Прибирам се вкъщи с мисълта, че днес съм свършил нещо полезно", обясни Ангел Ангелов.

Децата са запалени от опитите в час и правят различни проекти, един от които е виртуалната лаборатория. Преподавателят постоянно купува техника и обновява кабинетите.

За 15 години преподавателите в средното образование са намалели със 70%. На фона на мрачната статистика учителите настояват за промени. На 15 септември оставяме да говорят тези, които имат какво да кажат.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АТАКИСТНе става вече....ученик се гони от час САМО И ЕДИНСТВЕНО със заповед на директор...така е по новия закон!
20
0
 
2
 
! Отговори
Сталин преди 7 години
До АнонименКаквото и да правите,с началник като Гроздан Колев и депутати от рода на Цвета Караянчева образованието в България е обречено на геноцид.Справка-Кърджали.
19
1
 
5
 
! Отговори
рускиня преди 7 години
интересно защо 2 мои поста са изтрити? Поздрави на модератори, носещи светлина в нашия живот
18
3
 
20
 
! Отговори
Прекрасни коментари! преди 7 години
Всеки свестен учител бяга от тази професия след 20 години, невъзпитан народ, който не цени отдадеността -това са българите ! Малко са хората, които осъзнават смисъла на тази професия ,и си дават сметка тогава,когато са попаднали на свестен учител! Затова тъпите ученици и елементарните родители си заслужават елементарните даскали-,които са останали!
17
6
 
3
 
! Отговори
тралала преди 7 години
Преди учителите бяха комунистите,сега са герберистите.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 23Да. Ето защо в Германия живеят по-зле от нас, а ние сме цъфнали и вързали. На нас все някой ни е виновен: ***, евреи и пр. Ето това наричам "балкански" и "пост-комунистически" мантри.
15
13
 
4
 
! Отговори
нещастен народ преди 7 години
Днешните учители не са будители ,а психически болни хора .Будители са компютрите ,които разпространяват знанието .
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 18.Ами именно. Заплатите ни са ниски, защото сме недообразовани и неморални. Последното също може да се поправи чрез подходяща образователна система. Позаинтересувай се как Финландия от най-изостаналата северна страна за 15 -тина години излезе на челни места по БВП и стандарт на живот. Или пък Ю. Корея. Или пък С. Ирландия. Престанете да повтаряте едни и същи балкански и пост-комунистически мантри, а вижте как става в по-добрата част насвета.
13
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Или съдейки по скъпите спомени от моето училище - мързел, тъпотия и липса на мотивация... призванието да си учител.
12
1
 
13
 
! Отговори
до 16 преди 7 години
То и сега заплатите на министрите, депутатите и служителите из агенциите са високи, но на останалите хора в България не са станали вече 27 години. Така, че стига демагогия !И за здравната реформа така говореха, но тя е за тях. За болните - подметки !
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Образованието е динственото оръжие, което може да подобри света"Мандела
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонимен 10Когато заплатитте на учителите станат високи, няма да закъснеят високите заплати на всички. Ако не разбирате нещо толкова логично, забравете!
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонимен 10Ти сам си дал отговор. Не, нямаме образование. Дипломите не значат нищо. Образованието струва пари. А за доброто образование са необходими много добри, високо заплатени и мотивирани учители.
8
2
 
8
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Проблемът е дълбок с образованието. Едно, че младежите нямат респект от учителите- НИКАКЪВ, защото ги е страх да изгонят на татко разглезеното самозабравило се ***, друго че самите учители нямат подход към такива ученици. Че като ти се прави на отворен- пиши му отсъствие и го изритай от час и продължавай нормално обучение с другите. Само че нито имат топките да го махнат това въпросното *** от час, а в повечето случаи нямат и компетенцията да обучават кадърно. И настава желаната свободия!
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8Някой да ти е казал, че същите "прости" според теб учители ще им дадат 2000. Чети внимателно какво е написано и мисли с главата си.
6
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
до 9:А на мен никой не ми завижда ,че получавам чисто-340лв. без да имам кредит.Просто мин. заплата я облагат с данък и от 420 стават 340.Нуждая се от добър учител по математика,да ми изчисли по колко лв.на ден да харча,че да ми стигнат.
5
7
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Без образование не може,но като го имаме,че какво?Пак излизат неграмотни децата,и престъпници.И само да се пише,че заплатите им са малки,пак не върви.На кого са високи?До като минималната е убийствено ниска,така ще бъде.Трябват железни закони,а,не толерантност към разглезените деца.Тази толерантност развали доброто ни образование с няколко поколения.Да се въведе вероучение,и то не повърхностно,а като задължителен предмет,и след 20-тина годинище се забележи ползата .
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мъка е наистина щото не само не ти признавят но и завиждат както на учители така и на инструктори тои имал много и живял лесно ажеба ела цял ден на пътя сутрин от 8 вечер в 22,30 и живеи нормално работно време нали
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да си учител, това си е мотивация. Насилствени неща не стават. Ти си един вид треньор - или те слушат, или разпускаш отбора ако не им се ходи на училище. Насила знания не се потребни никому. Не виждам защо обществото насила трябва да култаивира някои индивиди след като те нямат изобщо такава потребност.
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учителите трябва да са заплатени като ИТ специалисти, минимум 2000 лева, и на тая основа да се направи много висока селекция на тези които стават за учители. Освен това полвината от възрастното населението трябва обратно да се върне в училище да си "доучи" От това идват всичките беди на България. Почва се от образованието. Когато един народ е образован и морален, благоденствието не закъснява.