На българчетата един чужд език им стига, втори не щат

Едва 1,3 на сто от учениците у нас изучават втори чужд език
23 сеп 2016 20:15,
39
На българчетата един чужд език им стига, втори не щат
Снимка: flickr

България, наред с Белгия, Люксембург и Унгария, е сред държавите в ЕС, където под 90 на сто от младежите учат английски език, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

У нас английски учат 87,2 на сто от учениците, в Белгия – 46,3 на сто, в Люксембург – 54%, а в Унгария – 69,3 на сто.

България (17,9 на сто), наред с Литва (66,7 на сто), Естония (64,7 на сто), Латвия (60,4 на сто) и Словакия (21,2 на сто), са държавите в ЕС, където най-често изучаваният втори чужд език е руският.

У нас едва 1,3 на сто от учениците изучават втори чужд език. Учещите немски език у нас са 6,8 на сто, а френски – 2,7 на сто.

В ЕС учениците най-често учат английски, на второ място е френският, следван от немски и испански. Най-малко са европейците, които учат италиански като чужд език – едва 1%. Най-много чужди езици учат младежите в Кипър, Люксембург, Малта, Хърватия, Италия, Австрия, Испания, Франция и Полша.

Най-често втори чужд език изучават учениците в Люксембург, Естония и Гърция. Португалските, белгийските и словенските ученици най-рядко изучават втори чужд език, сочи статистиката.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В крайна сметка не научават нито един език. Излизат с "грамотност" на SHLIOKAWICA
34
1
 
0
 
! Отговори
Anon преди 7 години
Аз пътувам много. Говоря свободно само английски. До сега проблеми не съм имал... французите им почваш с едно "бонжур" и обръщаш директно на английски. Повечето държави е така. Трябва да знаеш три- четири думи за започване и след това на английски и всичко е наред.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 24Нахален! Нагъл! Като искаш латиница, коментирай в чужбинските сайтове! В българските сайтове - на кирилица!!!Ало, ***! В ,,Общите условия" защо се набляга на писането на кирилица??? И после не се предприема нищо за нарушителите???
32
0
 
0
 
! Отговори
Hil преди 7 години
Bg medii sa mafia
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие отидете във Франция и им говорете на английски. Английският не се котира даже навсякъде във Великобритания. Сред професионалните среди английският може и да е работен, но масово всяка нация в битовия живот си защитава достойнството. Симеон, който ползва свободно испански, немски, английски, предпочита да дава интервю на френски. Така се дистанцира от общата вулгаризация, идваща най-вече от англоговорещите страни.И латинският е бил международен до средата на Х!Х в., но сега е мъртъв.
30
1
 
1
 
! Отговори
Живял, видял, научил преди 7 години
До 4Конячетата говорят добре само майчиния си език. Онези от тях, които поназнайват турски, не го говорят като хората. Така са и с българския. Има някои изключения, но те не са много.До 25Винаги може да ти послужи за нещо един език, говорен от стотици милиони хора. Но за английския си прав - без него в днешно време не може.
29
0
 
2
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Журналистите знаят още един език - жаргонния. И си им е работен.
28
1
 
0
 
! Отговори
гтф преди 7 години
абе, като гледам учебниците, учат и още един - старобългарски.
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В АВСТРИЯ, УНГАРИЯ МНОГО ЗНАЯТ НЕМСКИ
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като бях ученичка и аз се чудих за какво ми е да уча чужд език, ама като завърших и като почнах да пътувам и да си търся работа разбрах. И много се радвам, че майка ми е проявила воля и ме е натискала да уча. Сега ми е лесно. Няма значение в коя държава съм, на всякъде има хора, които говорят английски.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, нека да е и един, ама да го научат добре. А не всички с 5 и 6 в дипломите и като ги заговориш на английски, те гледат умно и не могат даже да разберат за какво става дума.
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕ УЧАТ АНГЛИЙСКИ, НО МАЛЦИНА ГО НАУЧАВАТ.ЕДНО Е ДА УЧИШ НЕЩО, ДРУГО Е ДА ГО НАУЧИШ .
23
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И за какво да се учи руски език ?Никога не ти трябва.Но английски се говори навсякъде.
22
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Za da se spraviat po dobre decata triabva da preminem na LATINICA. Cial sviat pishe na LATINICA a nie na gadnata KIRILICA. Kirilicata e komunisticheska izmishliotina i ostatak ot ruskoto robstvo v koeto biahme 45 godini
21
3
 
10
 
! Отговори
ТТ преди 7 години
Граматиката е най -важното нещо, което трябва да се усвои в един език, оттам нататък е лесно. Но първо трябва да си. ок с българската граматика: )Знаенето на чужди езици обаче не те прави по -успешен човек в БГ и не ти дава кой знае колко предимства. Тук определящите фактори са други и нямат нищо общо с интелектуалните дадености. Без работа съм.
20
1
 
2
 
! Отговори
TT преди 7 години
Е, аз имах късмет. По времето на соца учехме задължително руски от 3-ти клас и още един западен по избор. Аз бях отличничка по руски, езиците много ми се удават, но много харесвах френския, а нямахме учител по фр. И избрах немски. Справях се ок, макар че е много труден. После дойде демокрацията и видях, че без английски си за никъде. Оставих немския и се заех здраво да уча английски -първо самостоятелно, после с преподавател. Докато не проговорих fluently English, не се успокоих. Паралелно учих задълбочено и френски и сега знам 2чужди езика +руски. Комуникирам си обаче само на английски. Грам
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да. Руският им е напълно достатъчен. Който пък е ученолюбив може и Китайски.
18
4
 
14
 
! Отговори
!!! преди 7 години
А във Великобритания НИКАКЪВ чужд език не е задължителен в училище. Те имат останалия свят за колония. И с нашето модеричене затвърждаваме тяхното презрение към нас.Според решенията на ЕС трябва приоритетно да се изучават езици на съседите.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Премиерът на страната колко езика знае, да питам?Явно е ,че не са важни за да успееш тук.
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навремето искахме нямаше питаш в борсата няма като езика е наи важно немски и англииски без тия два са за никъде