Пари за учителите: Юни не може, сега – може!

Премиерът си го позволявал, защото имало повече приходи
Обновена: 4 окт 2016 12:39 | 4 окт 2016 12:22, Веселина Йорданова
123
Пари за учителите: Юни не може, сега – може!

223 млн. лева допълнително ще бъдат дадени за образование за следващата година, обяви премиерът Бойко Борисов преди началото на днешното правителствено заседание. В тези пари се включва и увеличение на учителските заплати от 1 януари с до 10%.

Още по темата

"Позволяваме си го, защото тази година сме събрали с 1,6 млрд. лева повече вследствие работата на приходните агенции, МВР, ДАНС, прокуратурата", каза Борисов. Премиерът допълни, че средствата трябва да се разпределят така, че да отидат до всяко българско дете.

От 1 януари учителските заплати ще се увеличат, е записано в Колективния трудов договор. За това се дават 126 млн. лева. Очаква се ръстът за учителите да е с 8%, а младите учители да се стимулират с 10%.

За увеличението по длъжности ще се разберат социалните партньори, коментира Янка Такева от Синдиката на българските учители. Срещата за образованието при Борисов е била по искане на синдикатите, стана ясно още.

По думите на Такева най-високия процент увеличение трябва да се изрази в ръст на минималната начална работна заплата и особено за мотивиране на младите учители. Според нея средното увеличение ще бъде 10%. КНСБ очаква да се осигури увеличение на работните заплати с между 7-10%, каза и Пламен Димитров от синдиката.

Анкета

Одобрявате ли решението за вдигането на учителските заплати?
9 млн. лева допълнително ще бъдат отпуснати за изплащане на обезщетенията на учителите и останалия персонал при пенсиониране. От 1 октомври то е 10 брутни заплати за учителите, а от догодина 10.5 заплати. За останалия персонал съответно 8 заплати и 8 заплати и половина.

12 млн. лева ще бъдат отделени за транспорт. С 3 млн. лева ще се финансират допълнително защитените училища. Ще бъдат подкрепени и учещите в чужбина български деца в съботно-неделни училища с 1.5 млн. лева. Увеличават се и стандартите за детските градини.

Скокът в заплатите на учителите идва след като през юни месец премиерът Бойко Борисов и образователният министър Меглена Кунева влязоха в задочен спор. На учителския събор в "Арена Армеец" Кунева обеща, че от 1 януари догодина всички учители ще получат 10-процентно увеличение на заплатите си.

По-късно премиерът Бойко Борисов се разграничи от обещанието на просветния министър и отсече, че увеличението не е обсъдено с него и финансовия министър.

Тогава той изчисли, че за увеличението ще са нужни 250 млн. лева на година и допълни: "Аз не знам да ги имаме!"

На брифинга днес в Министерския съвет, на който бяха обявени допълнителните пари за образование, не присъства просветният министър Меглена Кунева, въпреки че малко по-късно тя мина покрай журналистите и стана ясно, че е в сградата. На пресконференцията освен представителите на синдикатите, бяха финансовият министър Владислав Горанов и шефката на ресорната комисия в НС Милена Дамянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
7
 
! Отговори
Даскал преди 7 години
Ще ги вдигнат и още, иначе до 5 години няма да има пукнат учител... Никой млад висшист не иска да се хваща на нископлатена работа, а всяка година хиляди излизат в пенсия.
81
0
 
1
 
! Отговори
Avly преди 7 години
Komentetor 105, very nice, thank you! :-) i tam li gi izbirat sled uspeshni testove pri psychiather? :-)
80
0
 
9
 
! Отговори
Комсомолец преди 7 години
Скъпи учители.Другарят иска да каже със заобиколки:"Сит търбух,за наука глух", сиреч :"Ще вдигнем заплатите на даскалите,ама друг път,вероятно след шзборите,ама ака гласувате за нашия."
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 102Това не са учителските заплати, а заплати в сектор Образование, което включва детски градини, училища, университети и ръководни структури!До Cicka OvcharovaПример от САЩ-Clayton Valley Charter High School,Number Openings: (At time of posting) 1Length of Work Year:186 daysEmployment Type:Full TimeSalary:$51,186.32 - $94,377.71
78
3
 
2
 
! Отговори
Cicka Ovcharova преди 7 години
Chasova trudova stavka na uchitelte kato v uk, germany, spain, ellada, france, italy, austria, luxemburg, belgia...ili bulext...:-)
77
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Раздава за да спечели изборите.А после нов заем и готово.Щедър е човека.
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 106, 10 МЕСЕЦ- 2007г 144ЛВ ЗА ВРЕМЕТО НА СТАЧКАТА, ПРЕДИ И СЛЕД НЕЯ БРУТНА ЗАПЛАТА 378 ЛВ, 2008 Г- 493 ЛВ, 2009Г- 593 ЛВ, 2012Г- 653ЛВ, 2016Г- 899ЛВ. ТОВА Е ИЗВАДЕНО ОТ НОИ С ЕГН И ПИК, ОСТАВАМ ВИЕ ДА РЕШИТЕ КАКВО СЕ Е СЛУЧВАЛО СЪС СРЕДНАТА БРУТНА ЗАПЛАТА НА УЧИТЕЛИТЕ.
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Sa da te isberat boiko i komuniskata ti zeza bali sa tova kasva6 ako ne isberat komuniskata zeza ti podavasch ostavka i kakvo ot tova boiko ti se mislisch 4e si nesemenim i jivkov taka mislische da ama ne i stiga padchi tapia bg narod mladite vseki den namaljavat otivat v 4ujbina i sa pravi kakto tvoita biv. Jena isbaga v usa s maja na zeta seksa bankerkata borislavova milionerka ja napravi boiko gotin si boiko no slab protokol i savetnizi ima6
74
2
 
8
 
! Отговори
123 преди 7 години
Много сте смели тези които пишете от чужбина. Избягай в чужбина и плюй по българите, останали в родината си. Колко жалки същества.
73
0
 
12
 
! Отговори
УВЕЛИЧЕНИЕ преди 7 години
БЛЯ-БЛЯ!МРЪСНИ ОБЕЩАНИЯ ЗА ЦЕЛИ СЪС СЪЩОТО СЪДЪРЖАНИЕ.
72
1
 
14
 
! Отговори
Класен Ръководител преди 7 години
До Анонимен 97 : Не заблуждавай хората !!! Най-чувствителното увеличение на учителските заплати беше през 2007 година ,предизвикано от учителската стачка !Тогава премиер беше Сергей Станишев ! И понеже непрекъснато плюете учителите, те са ЕДИНСТВЕНИТЕ ,които проведоха най-продължителната стачка в ,,демократична,, България ! Всички останали подскачахте по 2-3дни и се прибирахте на топло... При това повечето от учителството са ЖЕНИ ! Жени с кураж повече от ,,мъжете,, на България ...Наздраве! Вие д
71
0
 
6
 
! Отговори
рачко преди 7 години
що бе, шим.би? да не идват избори?
70
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ СЕ НАЯДОХА НА ЗАПЛАТИ ТИЯ УЧИТЕЛИ, ВСЕ СА НЕДОВОЛНИ
69
1
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
До Анонимен 102:Швейцарското...правило ще изяде главата на Тиквата.Кат станеш на 70 лазарника *** да..копаш и тогава ми се обади.Ти ходил ли си в някакво село,че да коментираш какво се гледа там и кой го...гледа;то няма хора.Ако е за Софето е друго,пенсионери пазачи,колкото искаш и заработват допълнително;ама София не е...България.
68
0
 
14
 
! Отговори
To6 преди 7 години
На кого се сърдите БЕЕЕЕ, нали вие си го избрахте. Сега всички са против него, а на изборите всички гласувате за тях
67
2
 
9
 
! Отговори
Edin преди 7 години
Нещо против учителите може да има само ***!!!
66
6
 
27
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Страх го тресе Тиквуня и гледа да спонсорира...матряла.Учителите...добре,но 2 милиона и половина пенсионери,от които милион и половина са под прага на бедноста ги залъгва с някакво...швейцарско правило вече 2-3 години,което е 3-4 лева От как Банкянската Калинка е на власт вече почти 6 години,нищо не е направил за осъвременяване на пенсиите и то за тези особено,които са отпуснати преди 2009 година.Червен картон за Тиквуня на 6-ти октомври;да ходи той сам да се...индексира по...банкянското правило
65
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
94, 95 ИЧ МЕ НЕ ИНТЕРЕСУВА КЪДЕ И КАКВО ГО БОЛИ БОЙКО, НО ВСЕКИ УЧИТЕЛ МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ В НОИ С ЕГН И ПИК И ДА СИ НАПРАВИ СМЕТКА ЗА ГОДИНИТЕ СЛЕД 1997 Г ПРИ КОЕ УПРАВЛЕНИЕ НАЙ МНОГО СА УВЕЛИЧАВАНИ УЧИТЕЛСКИТЕ ЗАПЛАТИ- И СИГУРНО НЯМА ДА СЕ УЧУДИТЕ, НО ДА ПРИ ГЕРБ СА УВЕЛИЧАВАНИ МНОГОКРАТНО И НАЙ МНОГО. А ТИ МОЖЕ ДА СИ ПИШЕШ И ОПЕРИ АКО ИСКАШ, ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ НАЙ ДОБРЕ.
64
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
или защото има предизборна кампания Ние явно сме ***
63
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
25 години деморкация, нали искахте - яжте сега.що не скачате с 2-та пръста на площада?що се изнасяте тихо, като пръдни?!що има 5-6 млн българи, що няма армия, що населението застарява, защо се обезбългарява, що нямаме армия?Русия и Путин били виновни, овце такива