1/3 от квотата за прием на BG студенти от чужбина – празна

Предимно македонци напират да учат във ВУЗ-овете ни
10 окт 2016 12:22, Анисия Иванова
4
1/3 от квотата за прием на BG студенти от чужбина – празна
Архив: Булфото

1/3 от квотата за българи, живеещи в чужбина, която страната ни отпуска за прием в родните университети, е останала празна. От заетите места най-много са младежите от Македония - 777 броя, а общо отпуснатите места за тази година са били 1150.

Това показват данните на просветното министерство за броя на приетите след трето класиране по държавна поръчка у нас студенти от български произход за академичната 2016/17 г.

През март т.г. по предложение на просветния министър Меглена Кунева кабинетът увеличи бройката на студентите от български произход, които имат право да учат в наши университети със субсидия от държавата - от 400 на 1000 души, припомня "Сега".

План-приемът за студенти от Македония по другото правителствено постановление си остана както през м.г. - 150 души. Един от мотивите бе, че има трайна тенденция на увеличаване на кандидат-студентите от държави с традиционни български общности - Украйна, Сърбия, Молдова, Албания и др. Целта бе и да се помогне на родните висши училища да запълнят незаетите места, които с всяка изминала година стават все повече.

Броени дни след старта на академичната година обаче става ясно, че увеличеният план-прием за българи, живеещи извън страната ни, няма да бъде изцяло реализиран. На първото класиране са били приети 69 студенти от Македония, 504 - от други страни, и 10 - в Художествената, Музикалната и Спортната академия, където има специфични изпити.

На второто класиране бройките се увеличават с още 76 души от Македония, 36 - от други държави, 2-ма - във вузове по изкуства, и 70 магистри. На третото класиране пък са прието общо 10 младежи, т.е. останалите свободни места са 373, което е 32% от 1150-те студенти от български произход, които можем да приемем в наши вузове. От ведомството на Кунева все пак наблягат на факта, че броят на студентите от български произход, приети през тази година у нас, е почти двойно по-висок от миналогодишния. В момента се провежда прием по магистърски програми.

От данните излиза, че младежите от Македония са най-активни. Някои кандидат-висшисти от западната ни съседка са кандидатствали и по двете възможности - по постановлението за прием на студенти от Македония и по постановлението за студенти от други държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
макетата вадят бг паспорти и учат безплатно.после ни се подиграват
2
4
 
5
 
! Отговори
К-ур за македонците преди 7 години
Aлбанизация или смърт за тях.
1
2
 
11
 
! Отговори
Митьо преди 7 години
Правителството, ако е интелигенто трябва да наблегне на рекламната кампания и последващото задържане на хората с български произхид в страната ни. Не с агресивна политика на асимилирането им, а със създаване на нормални условия за реализация. Ако това се получи те сами ще се адаптират към обществото ни успешно.