Цивилизован и академичен протест: БАН пак излиза на улицата

Средно професорите в Академията взимат... 922 лева
3 ное 2016 11:00,
84
Цивилизован и академичен протест: БАН пак излиза на улицата
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Според официалните сведения средната брутна заплата на един професор от БАН е 922 лева, на доцент - 776 лева, а възнаграждението на един главен асистент възлиза на 598 лева. Това заяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR директорът на Института за исторически изследвания при БАН проф. Илия Тодев.

Още по темата

Заедно с Камен Колев от Българската стопанска камара, двамата коментираха провелия се преди дни протест на учените от Академията.

"Изчисленията сочат, че средната заплата в БАН е с 200 лева по-малко за средната за страната", посочи Тодев.

"Планира се на 16 ноеври нов протест на Академията, който ще бъде цивилизован и академичен. Ние ще искаме да обединим обществото. Дано не се случи като в известното стихотворение на ЮНЕСКО, в което красивите и силни думи падат и умират в ушите на глухите", добави професорът.

Той изрази несъгласие с изказването на финансовия министър Владислав Горанов, че пари ще се отпускат за проекти, а не за структури.

Тодев даде пример с Франция, където учените от аналогичния със структурата на БАН научен център, получават високи възнаграждения, а проектите са допълнителна възможност за изява и доход.

А според Камен Колев учените в България имат не малки шансове за реализация, благодарение на научните програми и фондове.

"Тези, които успеят да се прикачат към тези програми, успеят успешно да кандидатстват, те могат да получават доста по-добри възнаграждения. Необходими са фокусиране и активност", подчерта той.

"Годишно около 300 млн. заделя бизнеса за научни изследвания, но ако говорим за бюджета за следващата година, включително и за парите за наука, хронична слабост е това, че липсват цели какво целим с разпределянето на образно казано тази банциа от 37 млрд. за сигурност, здравеопазване и научни изследвания. Не само, че липсват тези цели, но липса и механизъм, по който обществото да следи дали се постигат", коментира още Колев.

Целият разговор гледайте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
3
 
! Отговори
Сурай преди 7 години
Тес изичници са за затвора АЛЛАХ да ги убии, шурия ал Ислами, АЛЛАХУ АКБАР
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой никъде не дава пари без работа! На никого, нито на красивите, нито на професорите! Точно това искат в момента тези от БАН. Не става!Намираш си проект, работиш си го! Като базова работа, при дупки между проектите и т.н, могат да преподават в университетите.
20
1
 
1
 
! Отговори
Bug преди 7 години
Kak li ne ste gi bannali v reklama tesi bg idoli?!
19
2
 
10
 
! Отговори
мошо преди 7 години
много жалки хора. да учиш сто години и да чакаш подаяние от държавата - много жалко! безполезници, земете се г....
18
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кой да инвестира в БАЗА? в НБУ как инвестираха? дадоха им сградата на АОУНСУ и се наляаха едни хубави пари там! А в БАН - не може. но Бойко исак да прилапа имотите на Бан, там е цялаат болка. затоав чака Бан да фалира.
17
1
 
5
 
! Отговори
От Виена преди 7 години
Пари за Бан не трябват а за шопарите
16
6
 
9
 
! Отговори
каналин преди 7 години
До АнонименКакъв принос очакваш? Ти виждал ли си за каква мизерия атва дума в БАН. Като си толкова ербаб хвани се ти на работа в която буквално нямаш нищо за което да се захванеш. Лоша инфраструктура, мизерни доходи - как да се хванеш за проект, нали трябва база да имаш. А кой да инвестира в база? И кой млад човек ще иска да се захване при тези условия? Науката в БГ умря и връщане назад няма да има, поне безполезните ни чиновниците да не лицемерничат и демагогстват.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, една снимак спестяав всички думи -БАН същестувава 10 ГОДИНИ ПРЕДИ ДА ИМА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА. Това е първата българска институция с ЕКзархията.
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 10 - огромна лъжа - БАН имаха одобрени проекти за стотици милиони от ЕС - Игнатов ги "зазмрази", защото парите на Ес не минавах през министерство на ОБразованието и нямаше как да ги прилапа Герб. дори сега има множестов проекти и патенти на БАН, всеки който се интересува да кликне на сайта на БАН - да види патентите.
13
1
 
2
 
! Отговори
Rikosh преди 7 години
1 snimka spestiava 1000 dumi.
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във Всичик бели държави се инвестират огромин средстав за отрикавен на лекарстав - вкюлчителон и за борба с рака. Бизнеса не може да чака 10 години за да има ефект и то - несигурно, затоав парите ги дава държавата. Обаеч у нас Държавата не дава пари на БАН за развитие на медицината.
11
1
 
3
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
гущер , зле си, ква Русия ква Гейропа ми плещиш. Едно си баба знае едно си баба бае..
10
1
 
2
 
! Отговори
Triko преди 7 години
Tozi umen bg personal si zaslujava da e pokazan vseki edin pootdelno v cial rast i portret v album snimki na dneshnata vi stranica.
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КРитериите за образование постоянно се занижават за да учим ромчетата, и политиците да прилапват парите на ЕВропа. А пари за истинсик Иновации - нъц. Знаете ли, че БАН например са създали патент за десетина сорто домати, или патент за методика за борба с вредители? или - че са създали крачещ робот? или че тази година технология от БАН бе изведен от НАСА да лети в в Космоса? но всичско това струав пари, някой трябав да инвестира средства.
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бяха написали плакати си какъв е приноса им към обществото. Мишкуват и чакат да "сформират" екипи по проекти
7
2
 
6
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
хайде стига лъжи бе пич. какви полицаи сънувсш с високи зсплати. две трети получавст под 1000 кинта, за това си взимат.....
6
3
 
8
 
! Отговори
dl преди 7 години
След 1944 год.на тази страна умни,образовани и знаещи хора не й трябват.Разни плебеи дават оценки какво е то учен.До там сме я докарали.Не случайно младите хора напускат тази територия и то не е самоцелно,перспектива тук-друг път!Оценка на интелектуален труд-същото.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През 1991 - Бяхме на 8 място в СВЕТА по образование! От АБн предлагаха проект законституция на Кадафи, България я търсеха навсякъде - вижте къде сме сега по този показател! - изпреварват ни страни като Конго и Судан
4
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Магистратите и депутатите си вдигат постоянно заплатите, полицаите - също, а за наука и култура заплати няма. Подигравка. Преди да има държава възржадането е почнало от просветата (Паисий, софроний, Раковски, Васил АПрилов), посел се е отишло на духовна борба и чак тогаав -на всичок останало. А сега целат е да се разградят просветата и духовността за да има стадо овце, което олигархията да мачка-
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гроб уж помага