Академиците на протест, поискаха си 3000 лeва, като за начало

В БАН има 9 млади учени до 25 години, средната възраст е над 50 г.
297

 Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

В БАН има 9 млади учени до 25 години, 12 процента са младите хора до 35 години, а средната възраст на учените е над 50 години.

Още по темата

"Младите учени ги посрещаме с 450 лева заплата, средната заплата в БАН е с 200 лева по-малка от тази в държавата, а в Селскостопанската академия е още по-малка", заяви днес заместник-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов на протестното шествие на учени от БАН и от Селскостопанската академия под мотото "Искаме ли да има наука в България".

Хиляди учени се включиха в шествието, което тръгна от  сградата на БАН, премина по бул. "Цар Освободител" до Министерството на образованието и Министерския съвет, премина пред паметника на Васил Левски и спря пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека.

"Една достойна заплата за учените трябва да е 1500 евро или 3000 лева, за да можем да бъдем в изравнено положение, приблизително с балканските страна, а не с европейските" заяви акад. Дамянов.

Според него един млад учен може да бъде задържан в България, ако стартовата му заплата е 1200 -1500 лева, за да може да може да издържа дом и семейство.

Бюджетът на БАН за 2017 г. е между 76-78 милиона лева, пресметна акад. Дамянов. Той отбеляза обаче, че се отпускат 3 милиона лева за циклотрона на БАН, отпускат се също 1,5 милиона лева за изследователския кораб на БАН в Черно море, както и се дават средства за обсерваторията "Рожен", за да не спре тя да работи.

"Дават се около 5 милиона лева за закърпване до минималните заплати, но това са кръпки", коментира акад. Дамянов.

По думите му, за да се изравнят заплатите на учените в БАН, поне със заплатите на учителите, за една година са необходими 12 милиона лева. В по-дългосрочен план "предлагаме и петгодишна оферта", за да не се натоварва бюджетът изведнъж и тогава ще бъдат необходими между 26 и 52 милиона лева, обясни заместник-председателят на БАН.

Акад. Дамян Дамянов е хирург и той каза, че ако работи в чужбина, заплатата му ще е "20 пъти по-голяма от тази у нас". Той попита риторично как да покани един реализирал се българин в чужбина, за да дойде да работи в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
1
 
2
 
! Отговори
до 212 преди 7 години
Аз спорих с тоя, но не си прав. Обучих се от такива като него. Да, след няколко часа се чустваш зашеметен от спора с такъв. Но да, това е БАН.
212
1
 
2
 
! Отговори
до 233 преди 7 години
До В науката ще влязатВсичко е наред, ама в БАН не е. Тези 2 милиона се разпределиха за наши хора, демек за наши учени. А нашите учени нямат научни излседвания. Пак не отидоха 2 милиона, където трябва. Там е проблема. И 20 милиона да бяха- пак същото щеше да е.
211
1
 
2
 
! Отговори
Я да кажат банските преди 7 години
Защо гледате шапката (20 тина души), а не хилядите научни работници оставени да мизерствеуват от държавните чиновници?
210
3
 
3
 
! Отговори
В науката ще влязат преди 7 години
В науката ще влязат още 350 млн. лв. през следващата година по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". По-голямата част от тези средства ще влязат именно в БАН. Младите учени са стимулирани по проект, за който са отделени 2 млн. лв.Някой забелязва ли разликата -ли само на мен ми се струва че се губят някакви си милиони.
209
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Изходът е единМай никога не си бил в чужбина! Материалните ресурси както и научните способности не се натрупват от конкурс до конкурс, тях вече трябва да ги има , иначе от пресъхнал чучур вода ще наточиш ли?
208
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Частните фирми им трябват готови решения. Между научните постижения и готовите рашения стои държавата. Без първите няма как да има и вторите. Другият вариант е: да има български фирми с многомилиарден финансов капацитет , та да всяка си направи собсвен иститут за наука иразвитие - Де ги?
207
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Друг анонименНе можах да разбера.Ти си специалист с висше образование. Между това, което ти взимаш чисто и заплатата на чистачката разликата е само 20 лв. Това, разбира се, е скандално и несправедливо.Но какво означава това, че между теб и "специалист с висше" разликата е 35 лв. Този специалист с по-голям трудов стаж ли е или просто заема друга, по-висша длъжност?
206
1
 
3
 
! Отговори
Друг анонимен преди 7 години
До Анонимен Точно така. Искаш ли да ти пратя фиша със заплатата си. Или ако не ви се вЕрава, що не дойдете да работите в БАН, ам? Знаете ли защо? Защото Специалист с висше образование взима 500 лв с данъци и всичко, реално - 400 лв. Между моята заплата и тази на частичката, разликата е 20 лв., между мен и специалист с висше - 35 лв. Айде, да ви видя как дори ще осигурите присъствието си на работното място, щото аз ходя пеша, четири сезона в годината. ВСЕКИ *** ДЕН! Поне не лъжете на 1.11.
205
1
 
2
 
! Отговори
Частни фирми могат преди 7 години
да финансират интересуващи ги научно-изследователски проекти. Към отделните министерства може да има научни звена, разработващи проблеми, свързани с дейността на съответното министерство.Всички тези варианти са много по-рентабилни в сравнение със сегашното положение - държавата да дава доста милиони, за да осигури издръжката на хиляди хора, които евентуално може да разработят научен продукт, но може и да не го направят. От време на време пък някой може да се сети да им поръча да направят нещо.
204
3
 
4
 
! Отговори
Изходът е един преди 7 години
Държавата нека да финансира научната дейност, но това да става като в нормалните държави - обявява се конкурс за разработване на дадена задача, желаещите да участват представят проекти и накрая печели само един. Той бива финансиран, а приключи ли проекта, да си търси ново финансиране, ако има какво да предложи.Не се съмнявам, че в днешна България и такъв модел на научно-изследователска работа често ще се печели от връзкари, но пак за страната ще е по-евтино, отколкото да хрантути шуробаджанаци!
203
1
 
4
 
! Отговори
Аршинът е различен-4 преди 7 години
И докато наивникът представя неколкократно преправяната си дисертация, мъчейки се да спази безпринципни и дори нелогични препоръки, други хора започват да публикуват статии, най-безсрамно преписани от неговите представени за защита варианти на дисертация.Така става безсмислено да представя вариант на дисертацията още веднъж, защото всичко ценно и с приносен характер, съдържащо се в нея, вече е публикувано от името на други хора. Те са със силни протекции и той не може да им направи нищо!
202
1
 
4
 
! Отговори
Аршинът е различен-3 преди 7 години
Бях свидетел на два случая, при които се опитва да помогне онзи, на когото младият човек с години е работил като ***. Но когато вече не чак толкова младият човек представя хубава дисертация, неговите вече напреднали връстници-връзкари или пък някоя озлобена леля, започват такава канонада от неверни твърдения по повод представения текст, че онзи, който е искал да помогне, се оттегля, за да си запази спокойствието и казва: "Ами, ще го преработиш и пак ще го представиш." И така, неколкократно!
201
0
 
4
 
! Отговори
Аршинът е различен-2 преди 7 години
Можете да съчувствате на онези младежи, които по изключение са се оказали в БАН без да имат връзки. Те или напускат много бързо, виждайки в каква ситуация са попаднали, или се амбицират да се докажат с труд. Понякога успяват, но само ако ги вземе под крилото си някой, на когото вършат работа повече, отколкото са задължени служебно. Накрая получават възможност да защитят дисертация, но може и да не получат. Има не един и два случая на използвани безогледно и оставени на ниските си длъжности.
200
2
 
3
 
! Отговори
Аршинът е различен-1 преди 7 години
Вярно е, че младите хора в БАН, на научни длъжности, не са много. Вярно е, че заплатите им са много ниски. Но е вярно също така, че сред тези "млади" /под 35 г./ рядко ще намериш някой, който да не е от семейството на професор. Никой не ги кара насила да постъпват в БАН, но те си знаят, че там ги чака безпроблемно кариерно развитие.Не обръщайте внимание на цивренето на някои по-долу. Към тези малки заплати може да има и доста други доходи, но може и да няма - зависи чие дете, внуче или зет си.
199
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я да кажат банските старчета какви пенсии си гласуваха ?
198
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Акад. Дамян Дамянов е хирург и той каза, че ако работи в чужбина, заплатата му ще е "20 пъти по-голяма от тази у нас"++И ще работи 20 пъти повече от тук.
197
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво ще стане, ако и вас, както е по Света, ви назначават за по еднагодина, докато достигнете постоянно мястоКъде по света има такива низки заплати за висшисти като в нашата страна?Никъде
196
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАТО ЦЯЛО "БАН" СЪЩО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗГРАДИ ОТ НОВИ ХОРА, С РЕАЛНИ ПОСТИЖЕНИЯ."Да бе. Дават им 460 лв., колкото на чистачка.Сълзи и смях
195
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един българинИмаше в този филм една култова реплика. Когато се завръща истинският учен и иска от своя братовчед-двойник да се оттегли, защото вече не е нужно да се представя за него, братовчедът отказва с възгласа: "Как да се откажа от тази яма, бе?""Яма" в смисъл "келепир". Стига да успееш да се настаниш там - мързел, сигурна заплата и странични бонуси!Е, има и свестни хора, и съвестни учени, но не са много.
194
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЧовекаОт такава позиция напуснах онзи зверилник. Там от интриганти не се диша, а ако не качиш на гърба си поне няколко връзкарски синове, дъщери, снахи или зетьове, няма да ти дадат и крачка напред да направиш!