МОН дава пари на проекти за учене през целия живот

Договорени са близо 316 млн. от ресурса по ОП НОИР
5 дек 2016 14:14, Анисия Иванова
10
МОН дава пари на проекти за учене през целия живот
Снимка: Reuters, архив

Представиха най-големите проекти по приоритетната ос "Образование и учене през целия живот" по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОП НОИР), чийто общ бюджет за целия програмен период е в размер на близо 504,6 млн. лв.

Тази ос се финансира от Европейския социален фонд. Това е най-младата оперативна програма на България и може да се поздрави с една успешна година, обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева по време на годишното информационно събитие на програмата.

През 2016 г. стартирахме нови процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 413 млн. лв. Вече сме договорили близо 316 млн. лв., което е една четвърт от ресурса на програмата, каза Кунева.

По програмата са осигурени 350 млн. лв. за инвестиции в модерно оборудване, лаборатории и инфраструктура, за да може българските учени да получат съвременна материална база и да имат условия да развиват своя потенциал, обясни министърът.

Част от тези задачи са заложени и в проекта "Твоят час", който се радва на голям интерес от страна на учениците и родителите. В проектното предложение на "Твоят час" е заложено, че дейностите ще обхванат 70 на сто от училищата. В проекта се включиха 97.6% от училищата в България, заяви Кунева. В числа: в проекта участват 2318 от 2365 училища, а към 28 ноември 2016 г. записалите се в допълнителни извънкласни дейности деца са близо 313 000.

"Твоят час“ е проект, който има пряко отношение към резултатите на учениците, към подобряването на функционалната им грамотност и към реализацията им в бъдеще, допълни министърът.

Друг знаков проект, който сега стартира, е "Ученически практики". Изпълнението му ще допринесе за подобряване на достъпа и повишаване качеството на професионалното образование и обучение, съобразно потребностите на икономиката от квалифицирани кадри.

ОП НОИР има и друг проект, свързан с младежката заетост. Публикуваната наскоро Рейтингова система на висшите училища показа, че младите хора с висше образование са сред хората, които имат най-ниски нива на безработица, малко над 3% и затова именно по програмата са предвидени не малко инвестиции за стимулиране на студентите.

Чудесни примери за това са проектите за студентски стипендии и студентски практики, които се изпълняват успешно в момента. Съвсем скоро ще бъде отворена за кандидатстване и процедура за подкрепа на уязвими групи за достъп до висше образование.

Отделно за 2017 г. са планирани 58 млн. лв. и за изграждане на нови или модернизиране на съществуващи уникални научни инфраструктури.

За един от основните приоритети в образователната политика и на оперативната програма – подобряване на връзката между образование и бизнес, догодина ще бъдат отворени 2 операции на обща стойност 4 млн. лв.

Процедурата "Да работим в България" цели осигуряване на по-качествено и ефикасно образование по необходими за пазара на труда професии и специалности. Втората операция за "Адаптиране на системите за средно професионално и висше образование спрямо изискванията на пазара на труда в България", предвижда актуализиране на академичните и учебни програми и плановете в съответствие с изискванията на бизнеса във водещи икономически сектори на българската икономика.

По приоритетна Ос 3 "Образователна среда за активно социално приобщаване" сме заложили стартирането на 5 процедури с общ бюджет над 100 млн. лв., заяви Красимир Киряков. По тази приоритетна ос се цели изграждане на образователна среда, насърчаваща разгръщането на потенциала на всяко дете и ученик за личностно развитие, както и успешна реализация и  социализация.

Тя залага и на ефективната интеграция в образователната система на деца, ученици и младежи от етническите малцинства и от други уязвими групи. Със средствата от тази ос се цели по-високо качество и по-добър достъп до образование чрез създаване на подкрепяща среда за  образование на деца и ученици със специални образователни потребности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6На "Христо Ботев" е офисът. Ръководител е доц. *** Попов. Научен секретар - доц. Гена Велковска. В Интернет има още информация. Инициативата е в началото си - съобщението за създаването на "университета" беше в края на юни, т.г. по БТА. Изключително полезна инициатива за използването на изоставен човешки ресурс, най-често високо квалифициран, на който му липсват някои нови ключови знания и умения. При тази липса на квалифицирани хора, е престъпление да не се използват наличните.
9
0
 
0
 
! Отговори
sperko преди 7 години
До хСофтУни е една наистина много добра инициатива, но за съжаление не може да станем държава от програмисти. Всеки друг бизнес трябва да вземе пример от тях, и да си обучат сами кадри. И най-важното, да се дават по-високи заплати и съответно да има по-голяма мотивация за работа.
8
0
 
2
 
! Отговори
НИЕ преди 7 години
Кое и къде е учебната институция за възрастни,каквото е заглавието?Никъде в съдържанието не се казва и дума.
7
0
 
2
 
! Отговори
х преди 7 години
Софтуерният университет организира безплатно обучение по програмиране в 28 града в страната, съобщиха от екипа на университета. Курсът "Основи на програмирането" ще започне на 14 януари 2017 г. и ще продължи два месеца. Обучението ще се проведе в градовете София, Бургас, Варна, Пловдив, Горна Оряховица, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Сливен, Враца, Добрич, Плевен, Гоце Делчев, Благоевград, Ямбол, Хасково, Шумен, Видин, Кюстендил, Кърджали, Габрово, Раковски, Белоградчик, Търговище, Перник, Пазарджик и Казанлък.Записването за обучението ще продължи до 5 януари 2017 г.Курсът е п
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НеаПо интернет може да бъде намерен адреса на седалището му - София, бул."Христо Ботев" 77А.Но в сайта им няма никаква програма, нито указания къде се провеждат занятията, ако изобщо се провеждат.
5
0
 
2
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Беше се чуло че ще откриват но незнам какво стана с идеята ..
4
0
 
2
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Не е ли в Хасково ?
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мой близък е прочел съобщение, че така нареченият Национален български университет - трета възраст, провежда безплатни лекционни курсове.Този мой близък е 70-годишен човек, чийто внук е в чужбина и затова иска да се запише там, за да получи компютърна грамотност и по този начин да контактува с внука си.Някой чувал ли е нещо за този университет за пенсионери?
2
0
 
5
 
! Отговори
Неа преди 7 години
"По приоритетна Ос 3 "Образователна среда за активно социално приобщаване" сме заложили стартирането на 5 процедури с общ бюджет над 100 млн. лв., заяви Красимир Киряков. По тази приоритетна ос се цели изграждане на образователна среда, насърчаваща разгръщането на потенциала на всяко дете и ученик за личностно развитие, както и успешна реализация и социализация." С този проект какъв етнос пак ще интегрира ?
1
0
 
7
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Е как няма да се регистрира 97% участие по проекта Твоят час като е задължителен . Аз съм очудена че не са 100% . 3% училища с какви доводи са отказали , защото участието беше задължително . Имало е спусната заповед от Кунева . Паричките трябва да се усвоят .