МОН отсече: Професорите-плагиати без титли!

Експертна комисия ще гледа под лупа разработките им
4 апр 2017 08:00,
24
МОН отсече: Професорите-плагиати без титли!
Снимка: flickr

Процедура за установяване на плагиатство предвижда едно от предложенията за проекта за поправки в Закона за развитие на академичния състав. При установяване на нарушение, титлата ще бъде отнемана, обяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Разработките на кандидатите за докторска, асистентска или професорска степен във висше училище или научна организация ще бъдат разглеждани за плагиатство от експертна комисия. Тя ще трябва да изрази своето становище в писмена форма и да прецени до колко се отразява на кандидатурата. В случай, че аспирантът е включил чужд текст в разработката си, но не го е припознал за свой, комисията ще счита, че е пропуснато цитиране, а не е плагиатствано.

При установено нарушение титлата ще бъде отнемана или кандидатът ще бъде уволнен. Какво да бъде наказанието ще решава шефът на вуза или на съответната академична общност.

Решението на комисията може да бъде обжалвано в МОН чрез представянето на нужните доказателства. От министерството ще бъде сформиран съвет от 11 експерти, който да прегледа материалите отново и да изрази становище.

Оценката ще бъде изпратена обратно в институция като тя отново ще решава в рамките на автономията си. В краен случай двете становища могат да бъдат обжалвани пред съда. Процесът може да отнеме най-много 3 месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
5
 
! Отговори
Обобщен извод преди 7 години
Плагиатството в нашите научни среди нямаше да съществува, ако спрямо него имаше нетърпимост и се прилагаха санкции.След като нашите "учени" си затварят очите, за да не си развалят достолука с някой силен на деня и с неговите протежета, каквито и закони да се приемат, нищо няма да се промени. Винаги ще успеят да намерят някакво извинение за плагиата. Например, и той е работил в същата област и някак случайно не е разбрал, че друг автор преди него е публикувал същите неща.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато части от дисертацията и дори цялата дисертация бъде открадната от човек със силни позиции и силни протекции, а колегите предпазливо мълчат, как тогава да се защити докторантът?Той покорно допълва текста на дисертацията си, като цитира крадеца.Всички знаят за плагиатството, но си мълчат и номерът на безсрамника минава.После друг безсрамник прилага същия номер, защото знае, че може да му се размине безнаказано.Изложената в статията идея е добра, но неприложима. Нужно е да ни се смени чипа
20
0
 
5
 
! Отговори
Знам няколко случая, преди 7 години
при които нагло се откраднаха части от вече обсъдени, но още незащитени дисертации. Има един период от около два месеца, в течение на който дисертацията ви още не е защитена, но вече са я прочели доста хора.Най-отвратителният случай беше, когато една много нахална жена използва този период, за да отпечата като своя книга почти целия текст на чужда дисертация. Промени малко само увода, но това може да направи и всеки средно интелигентен студент.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така че, много мислете, преди да докладвате пред научен форум междинен резултат от свое изследване и не споделяйте идеите си предварително. После ще се наложи да цитирате нескопосано написания материал на колегата-крадец, иначе той ще ви обвини в плагиатство.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много учени представят резултатите от последователните етапи на свои изследвания в доклади, четени на научни конференции. Става въпрос за изследвания, които продължават години наред. Само че има недобросъвестни колеги, които безочливо отпечатват тук и там по някоя статийка, в която представят като своя идея и свое постижение онова, което са чули да се чете на конференция. С връзки съумяват да отпечатат тези статии още преди да е излязъл от печат сборникът с материалите от съответната конференция
17
0
 
5
 
! Отговори
Тъжни смехории преди 7 години
Вече хабилитирана, преписвачката трябва от време навреме да публикува нещо, нали е на хранилка в БАН? Но няма идеи, няма и знания. Затова отново приложи изпитана методика. Избра да преписва от трудовете на Никола Мавродинов.Той е покойник вече 60 години, а миналата година почина и единствената му дъщеря.Идеята да се противостои на плагиатството е чудесна, но у нас трудно ще се реализира.Ще дам още един пример./Много хора, работейки години наред по някоя тема, представят резултатите от /продълж
16
0
 
4
 
! Отговори
Смехории-продължение преди 7 години
... серия от малки статийки, буквално преписани от трудовете на учен, починал преди повече от 100 г. Всички знаят, но си траят. Бащата на преписвачката удобно "посиня" и написа доста материали, изобличаващи БКП като престъпна организация. Нищо, че самият той е активен борец.Окуражена, нахалницата присвои тема,разработвана от скромна, но незащитена и пенсионирана жена-професор. И върхът на нахалството - преписвайки от цитираните от тази пенсионерка автори, крадлата скалъпи книга и се хабилитира!
15
0
 
4
 
! Отговори
Смехории преди 7 години
Цял факултет знаеше колко мързелива, нахална и неумна е щерката на един професор, който преподаваше в друг ВУЗ предмета "История на БКП".Но това не попречи на мързеланата да стане редовен аспирант в БАН по специалност, каквато не е учила. Научният ръководител, приятел на нейния баща, й написа дисертацията. Дойдоха промените, този научен ръководител почина и нахалницата отпечата дисертацията си като монографичен труд. После публикува не в научно, а в популярно списание серия /продълж./
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СрочноСрочно трябва да си изпиеш хапчетата!
13
1
 
3
 
! Отговори
Срочно преди 7 години
Ликвидирайте това нагло престъпно министерство веднага. поразиха тежко всички деца в училищата с нагло престъпни видео терористични камери и проникващи скенери..Няма здраво дете вече.Уврежданията са трайни и много трудно лечими..терористи от зад океана ползват техниката за провеждане на нагло престъпни групови и индивидуални експерименти..
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз се чудя що ред няма то анархия
11
0
 
9
 
! Отговори
? Габрово ? преди 7 години
А в т.нар. Технически университет - Габрово, лице, за което е налице доказано плагиатство, със зъби и нокти се силят да го назначат на постоянен трудов договор и да го бутат в кариерния растеж. Защо ли?Въпросът е по-скоро риторичен.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен законопазит преди 7 години
Много глупава работа - има си закон за авторското право, ако той се спазва, няма да има плагиатство. И другото предложение е тъпо - национални критерии по направления. Национални, моля ви се... в Оксфорд и в Йейл все по национални критерии карат. Този Денков се чуди как да се напъне с надежда да поостане още на поста. ЗРАС разкара ДС от науката, те се чудят как пак да се намърдат - в комисии за плагиатство и какво ли още не!
9
0
 
6
 
! Отговори
Roskata преди 7 години
В самата статия е пълно с неточности, и ако точно това е казал министърът, значи самият той е доста неграмотен. Защото: професор, доцент и т.н. отдавна (от 2010 г) не са титли, а академични длъжности, отдавна няма понятие аспирант, а докторант. И не на последно място - гарван гарвану око не вади, нали тази комисия ще се състои от хора - българи значи и тя ще се накорумпира едно хубаво и всичко ще е наред. Няма управия след безумните реформи на един бивш боксьор - министър на образованието.
8
0
 
9
 
! Отговори
ник преди 7 години
Сергей Игнатов беше супер пич. Идваше с час закъснение за изпита, с бялата скъсана тениска от снощния запой. Стана министър.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малии, сега ако проверят и публикации на професорски дечица правени в гимназиите и казармите въобще ще се разсмърди. Недей да проверяваш хора от БАН бл.9, че ще намразят Павлета, пък и някои отдавна са в чужбина.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"професорите" Димитров и Константинов треперят
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малий, "професоре", ми те не само учениците били неграмотни, ми и вие.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам за титлите им, но някои от тях определено не заслужават заплатите си! Отсъстват много често, без дори да уведомят, че няма да ги има (за което студентите се набутват с разходи и губене на време), а като се появят - претупват набързо часовете.
3
2
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Този професор Денков е много смел.Само да не се окаже че след като вече не е министър вече не е професор. Дали няма да е поредния сгафил министър на Корнелка?