Грешна беше тая жена, но... "Албена" на Йовков на матурата

Официално МОН ще обяви темата на зрелостниците на обяд
Обновена: 19 май 2017 12:50 | 19 май 2017 12:12,
46
Грешна беше тая жена, но... "Албена" на Йовков на матурата
Снимка: архив Reuters

По разказа "Албена" на Йордан Йовков пишат зрелостниците на последния въпрос на матурата по български език и литература днес, научи Dnes.bg. Очаква се от Министерството на образованието да я съобщят официално на обяд.

Над 48 хил. зрелостници полагат матура по български език и литература днес, като тестът беше генериран малко след 5 часа сутринта от над 11 млн. комбинации.

На матурата по български език за третия модул, на който трябва да се напише литературно-интерпретативно съчинение или есе, се е паднал номер 24 от общо 30 варианта.

Още по темата

Точната формулировка на интерпретативното съчинение или есе е по темата "Човекът между ценностите на общността и личния порив", разказаха столични зрелостници пред БТА.

Шефката на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" Евгения Костадинова обясни пред "Монитор", че засега няма сигнали за нередности.

Матурата започна около 8 часа и е с продължителност четири астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности се отпускат два допълнителни часа.

Учениците трябваше да се явят в училищата, в които ще полагат матури, 15 минути преди началото на изпита. Длъжни са да носят документ за самоличност и служебната бележка за допускане до изпита. Пише се само с черен химикал.

Ученикът не може да излезе от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул.

Матурата по български език е разделена на три части. Първият модул трае един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки.

Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи 40 точки.

Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари