Отпадналите ученици – 14%, връщат ги с принуда!?

Ще обвързват допълнителните помощи с училището
26
Отпадналите ученици – 14%, връщат ги с принуда!?
Снимка: Булфото, архив

Процентът на преждевременно отпаднали ученици е близо 14 на сто, което е между 130 000 и 150 000 души. Това каза просветният министър Красимир Вълчев, но уточни, че е  възможно и тази информация да не е точна.

Още по темата

Според засечените данни от ГРАО и министерството, много деца и ученици не се откриват - над 200 000.

Най-точната информация ще се получи на терен, когато започне работата на екипите за връщане на учениците в училище, обясни той, цитиран от БТА.

По думите му, работата на екипите, които ще работят за връщане на децата в училище, ще е в рамките на 130 000 - 150 000 деца.

Според министъра, обхващането в предучилищна възраст е ключово за децата, които са от семейства, чиито родители са с ниско образование, чиито майчин език не е българският. По думите му подготовката в предучилищна възраст е едно от най-важните условия за интегрирането им в образователната система.

Вълчев посочи, че за връщането на отпадналите в училище се надява да се използват и всички механизми на принуда. Той обясни, че ще има пряка работа с родителите, някъде ще се използват и медиатори.

Министърът обясни, че ще се променят и правилата за отпускане на помощи. Може бе ще обвържем допълнителни помощи с посещаемостта в училище, каза той.

За непълнолетните майки, които са в майчинство и не посещават училище, министърът каза, че те могат да продължат обучението си на по-късен етап и са от тези случаи, към които ще бъдат фокусирани усилията.

Според първоначалния проект за бюджета за образование за следващата година парите ще бъдат увеличени с над 350 милиона лева, съобщи още Вълчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
....децата, които са от семейства, чиито родители са с ниско образование, чиито майчин език не е българският....След като майчиният им език не е българския защо ги мъчите?Да отиват там където се говори майчиния им език и на него да се образоват.Никакви помощи-пари хвърлени на вятъра. Вместо да се увеличат пенсийте на хората които са работили и осигурявали а живеят с мизерните 200 лв ще се хвърлят пари за тези от които нищо не става.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народа е казал: На сила, не можеш да дадеш!
13
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Той обясни, че ще има пряка работа с родителите, някъде ще се използват и медиатори."Той беше дълги години главен секретар и през него минаваха всички заповеди за разпределяне на милиони по всякакви "мой час" и т.н. Как се носи отговорност? С назначааване на по-всиок пост? С това, че друг ще ти върши работата, защото не знаеш какво не е наред в училището - свярата за която отговаряш? Защо е отблъскваща?Кой бяга от доброто? Кой родител би спрял детето насила да не иде на училище?
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да имаме програма, която ги задължава да работят, за храна, без заплата. Един вид, второстепенни граждани. Те така и така, освен престъпници, друго няма да станат.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като не ходят на училище , да се спрат всички видове помощи , детски , майчинство и каквото още там получава родата ,до девето коляно!!!!Ако не искат да учат да *** от глад и това е!!!
10
0
 
15
 
! Отговори
ined преди 6 години
Определени "хора" ще усвоят 350 милиона за да обгрижват шведите да не правят скандинавски работи
9
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А едно време в училище се смеехме на тези дето имат тройки!
8
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
200 000 трябва да са в училище, но не го посещават.Знае ли се поне колко от тях вече живеят на семейни начала и са създали свои деца?
7
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тъпчоПодкрепям предложението ти!Парите за въпросните допълнителни помощи да ги използват за поне минимално увеличаване на пенсиите на 200 000 пенсионери с пълен трудов стаж!
6
4
 
43
 
! Отговори
На мама идиотчето преди 6 години
И аз искам безплатен транспорт от вкъщи до училище!И аз искам безплатна храна!И аз искам всички учебни помагала и други принадлежности да ми се дават без пари!Нали всичко това държавата го осигурява с паричките от данъците на татко и мама?
5
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Става дума за ***. Ама много са, бе - 14%!Как ще ви върнат принудително, нали за това трябва да се влезе ***'алата?Кой ще те пусне там? Смешни министерски небивалици! :)
4
3
 
58
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
Отново грешен подход. Не е нужно допълнителни помощи, а спиране на всякакви помощи за родители, които не пускат децата си да учат.
3
3
 
67
 
! Отговори
Моляя? преди 6 години
Допълнителни помощи,ли? Нали обучението у нас е задължително,или това се отнася само за нашите деца? Имаме много затруднени български семейства,но дечицата им учат. Някой отпуска ли им помощи,че даже и допълнителни. Това е безобразие.
2
2
 
50
 
! Отговори
Член преди 6 години
Защо ги мъчите древните? Направо им давайте 8 клас... А, за малолетните майки и татковци и акт 16 на колибата
1
3
 
54
 
! Отговори
Неа преди 6 години
"Може бе ще обвържем допълнителни помощи с посещаемостта в училище, каза той." Без коментар