Вълчев сметна: Недостиг на учители през идните 5 до 15 г.

Ще се привличат учители в пенсионна възраст и хора с различно образование
30 авг 2017 16:15, Анисия Иванова
80
Вълчев сметна: Недостиг на учители през идните 5 до 15 г.
Снимка: МОН

В следващите между пет и петнайсет години се очаква най-голям недостиг на учители в сферата на средното образование, каза пред журналисти в Арбанаси, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той посочи, че през тази година най-дефицитни са учителите по математика, природни науки, информатика и английски език. Според него този недостиг е различен за отделните региони.

Обобщената информация за обявените работни места в бюрата по труда показва търсене на близо 3000 учители, като до началото на новата учебна година обявените места ще бъдат заети, прогнозира той.

Министерството на образованието и науката е подготвило стратегия за справяне с проблема, която ще бъде обсъдена на форум през септември. Според министър Вълчев единият вариант е да бъдат привлечени повече млади хора да завършват висше педагогическо образование.

Разработва се програма, която ще включва мерки за ангажиране на учителите в ранна пенсионна възраст с позиции към по-ниско натоварване.

Третата алтернатива е хора с различно образование да придобият педагогическа квалификация и да се включат в учебния процес.

Министърът на образованието участва в национална работна среща преди новата учебна година с директорите на регионалните управления по образованието.

На нея се обсъждат новите моменти през учебната година. Една от темите е работата на екипите, които трябва да връщат учениците в училищата. Министърът посочи, че екипите започват работа от 1 септември, а където е необходимо работата ще продължи и след 15 септември.

Над 11 100 експерти на институции ще връщат децата в клас, каза Вълчев. Една от мерките е да разшири размерът на помощите, отпускани от Министерството на труда и социалната политика, при редовно посещение на учебните занятия.

С промени в правилника за прилагането на семейните помощи за деца учителят ще може да предлага помощите да се изплащат в натура, в зависимост от конкретните нужди на всяко дете.

Новият проект за приобщаващото образование, с който се облекчава административната тежест за училищните директори, създаването на основни училища до VII клас, както и разкриването на обединени училища просветният министър определи като новости за учебната 2017/18 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Теди, хващай метлата и парцала!
52
5
 
3
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Не разбирам какво ти пречи да си търсиш работа и да започнеш някъде , па и да се задържиш ....?! Аз да ти търся е малко странно . Ако не си достатъчно убедителен на интервютата , как ще станат нещата ?
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Теди Ами можеш ли да ми намериш работа - Човека и природата, ХОС
50
5
 
0
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Кажи какво ? Да не отварям сайта ли ? Кажи си
49
3
 
2
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Да , рових и какво ??
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧИСТАЧКАТА ТЕДИ ДА НЕ РОВИ В ТЕЗИ ОБЯВИ....
47
4
 
0
 
! Отговори
до 43 от Теди преди 6 години
Започни от Айтос , Ямбол , Сливен
46
4
 
0
 
! Отговори
до 42 от Теди преди 6 години
Аз не съм учителка , а непедагогически персонал към училище , така че не ме съветвай
45
0
 
6
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
До ТедиТова с "кой дойде, кой-не е било някога преди 1998год. в някое мнооого забутано село. Вече няма такива училища в много малки села. Сега никой няма да ти позволи да отидеш на работа, когато ти е кеф. Интригантите и доносниците не спят! Няма да направиш съвет, ама още преди да си се прибрал в града "някои" хора ще са снесли с РУО какво става в селското училище. Вече няма сплотени колективи, има следене, интриги, сплетни, за мястото ти чакат най- малко 5 човека. Една грешна стъпка и си аут
44
3
 
4
 
! Отговори
ЛАРИ преди 6 години
До Соня ПО МОИ ЛИЧНИ НАБЛЮДЕНИЯ НЕРАБОТЕЩИТЕ УЧИТЕЛИ ИМАТ ПОВЕЧЕ КВАЛИФИКАЦИИ ОТ РАБОТЕЩИТЕ.
43
0
 
4
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
До ТедиЗа кой град няма желаещи?
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТедиНЕ Е ИЗГОДНО, А ТРАГИЧНО - ДА НЕ МОЖЕ УЧИТЕЛ ДА СИ ПОЗВОЛИ ДА ХОДИ С КОЛА НА РАБОТА!!!И НАУЧИ ПРАВОПИСА!!!
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"разкриването на обединени училища"???
40
1
 
5
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
До АнонименОсновното образование вече е до 7-ми клас, няма го 8-ми клас, затова учителите, които са предавали и на 8-ми клас, ще останат като лектори или на 0,5 щат. Има кандидати и за такива места, не ги мислете.
39
3
 
1
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Работи се в малка група която я дойда я не . То за града няма желаещи и там е разбираемо
38
10
 
2
 
! Отговори
Теди преди 6 години
По селата е много изгодно да се работи . Имаш по 70 дни отпуска , като завали сняг не ходиш , на 15 юни приключваш на загубиш . Не се правят съвети . Свършваш на обяд че няма с какво да се прибереш и т.н Защо се очудваш че има желаещи ? То за града няма ?
37
0
 
8
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
ВУЗ-овете май не можаха да си запълнят бройките и за да привлекат студенти им обещават работа за след 5-10 години. Ще ги карат да плащат такси за всеки семестър, накрая ще се окаже, че новодипломираните учители няма кого да учат. Не е коректно така да се залъгват младите хора.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3 минути след публикуване на обява в РУО за учител в забутано село и вече звънят по телефона.
35
0
 
2
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Учител по турски ли ? Мхм интересно ....
34
0
 
9
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Сайта на Рио София цяло лято ми показваше стари обяви . По едно време мислих че е нарочно честно !!! Всеки ден влизах по няколко пъти . Срамота !

Спонсорирани публикации