Вълчев сметна: Недостиг на учители през идните 5 до 15 г.

Ще се привличат учители в пенсионна възраст и хора с различно образование
30 авг 2017 16:15, Анисия Иванова
80
Вълчев сметна: Недостиг на учители през идните 5 до 15 г.
Снимка: МОН

В следващите между пет и петнайсет години се очаква най-голям недостиг на учители в сферата на средното образование, каза пред журналисти в Арбанаси, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той посочи, че през тази година най-дефицитни са учителите по математика, природни науки, информатика и английски език. Според него този недостиг е различен за отделните региони.

Обобщената информация за обявените работни места в бюрата по труда показва търсене на близо 3000 учители, като до началото на новата учебна година обявените места ще бъдат заети, прогнозира той.

Министерството на образованието и науката е подготвило стратегия за справяне с проблема, която ще бъде обсъдена на форум през септември. Според министър Вълчев единият вариант е да бъдат привлечени повече млади хора да завършват висше педагогическо образование.

Разработва се програма, която ще включва мерки за ангажиране на учителите в ранна пенсионна възраст с позиции към по-ниско натоварване.

Третата алтернатива е хора с различно образование да придобият педагогическа квалификация и да се включат в учебния процес.

Министърът на образованието участва в национална работна среща преди новата учебна година с директорите на регионалните управления по образованието.

На нея се обсъждат новите моменти през учебната година. Една от темите е работата на екипите, които трябва да връщат учениците в училищата. Министърът посочи, че екипите започват работа от 1 септември, а където е необходимо работата ще продължи и след 15 септември.

Над 11 100 експерти на институции ще връщат децата в клас, каза Вълчев. Една от мерките е да разшири размерът на помощите, отпускани от Министерството на труда и социалната политика, при редовно посещение на учебните занятия.

С промени в правилника за прилагането на семейните помощи за деца учителят ще може да предлага помощите да се изплащат в натура, в зависимост от конкретните нужди на всяко дете.

Новият проект за приобщаващото образование, с който се облекчава административната тежест за училищните директори, създаването на основни училища до VII клас, както и разкриването на обединени училища просветният министър определи като новости за учебната 2017/18 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 2009 година го припяват това - намало учители. ПЪЛНА ЛЪЖА!
32
0
 
10
 
! Отговори
Бясна съм преди 6 години
От къде на къде ще се учи турски бе ? Нали щяхме да ги интегрираме ?
31
0
 
8
 
! Отговори
Бясна съм преди 6 години
учител ЦДО в начален етап,учител ЦДО в прогимназиален етап,учител по Турски език-непълен норматив
30
0
 
11
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
До Елина П.Няма недостиг на учители! Учители има и то много. Просто директорите приемат молби за работа избирателно, за да назначат свои си хора с оправданието, че няма желаещи.
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече много училища обявяват работни места- 0,5 щат или външен лектор. Преди това тези позиции са били за пълен щат.За какво говорим?!
28
0
 
2
 
! Отговори
Бясна съм преди 6 години
Дата на публикуванеОбщинаНаселено мястоИме на училището/ детска градинаСвободна позициячл. от КТНеобходими документиСрок за кандидатстванеТелефон за връзка30.08.2017 16:17:58БургасБургасОУ "Пейо К. Яворов"Учител по Математика и Информационни технологии в прогимназиален етап - 1 щ. бр.чл. 68, ал. 1, т. 3 и във връзка с чл. 70 от КТ1.Заявление до директора на училището2.Автобиография /CV/ - европейски стандарт3.Копие от диплом за завършено висше образование4.Препис извлечение или заверено копие от трудова книжка5.Карта за предварителен медицински преглед 6.Удосто
27
0
 
9
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
До АнонименИ аз това питам от няколко дена, ама никой не ме чете. Има готови обучени кадри, които са безработни в момента, но се изредиха по медиите куп министри и зам. министри да бият тревога, че има липса на 3000 учители.Министър Вълчев знае ли колко ученици ще има в Бг след 5-10 години, колко училища ще се закрият, колко ще оцелеят при тази демографска криза, че предвижда колко учители ще се търсят?
26
0
 
5
 
! Отговори
Соня преди 6 години
Трабва да се направи единен регистър за наличните работещи и неработещи учители. И да се изнесат данни кой с какви квалификации е.
25
0
 
11
 
! Отговори
Неа до Елена преди 6 години
Те младите работят 1 година и се отказват , но пък са изгодни за бюджета , затова са предпочитани .
24
0
 
8
 
! Отговори
Елина П. преди 6 години
А в съседна Гърция 6500 учители са без работа и чакът да бъдът назначени. Но там заплатата е 900-1000 ЕВРО. Тук недостик, там в излишък!!! Но нормално разликата в заплатите е огромна.
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
навремето имах една даскалка с много як лаф "не е нужно всеки да има средно".И беше много права женицата, ако на кой то не му се учи му покажат пътя вместо да го тикат в горните класове, то ще има място за желаещите, а за тях ще има преподаватели.
22
0
 
14
 
! Отговори
ДОКЪДЕ Я ДОКАРАХМЕ? преди 6 години
УЧИТЕЛ ДА ТЪРСИ РАБОТА ПРИ ДИРЕКТОР, КОЙТО МУ Е БИЛ УЧЕНИ.ТОВА ГО НЯМА НИКЪДЕ ПО СВЕТА!!!
21
2
 
5
 
! Отговори
Неа преди 6 години
"Третата алтернатива е хора с различно образование да придобият педагогическа квалификация и да се включат в учебния процес. " Чудесно е че няма желаещи , нека все така да сме . Каквото почукало такова се обадило
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А честито! Когато преди години учители стачкуваха и искаха промени в системата, вие ги оплюхте, е сега нека Азис и пайнерките да ви учат децата, щото младите и кадърните отдавна избягаха отвратени.
19
2
 
8
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
До ЕленаНе само в Бургас е така. И в други градове положението е същото- има учители. Не зная кому е нужна тая истерия с липсата на учители. Само който не работи в системата, той ще се хване на тая въдица, че нямало учители. Има и много безработни учители. Какво ще направи МОН по въпроса?
18
1
 
5
 
! Отговори
Катя преди 6 години
За всички учители ще има по един топъл и голям Курасан (Кроасан ) А защо курасан, питайте една зам. директорка от провинциално Ямболско училище Л. Каравелов! Тя знае...
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте колко е просто, няма чума, война, земетресения, други природни бедствия а си намаляваме ужасно бързо. Батко Буби как добре се погрижи за нас, пенсионерите, тези които са действащи умиргат от глад, новите не достигат и до пенсия, с ако я получат стига за попарка и чайче. Краде си Батко, изнася регулярно, подсигурява се за още 200-300 години. Който му свирне и сваля ***, а на Ердоган прави тутурутки. Картофената му кралица разора София, колко от парите откраднаха, само те си знаят.
16
1
 
13
 
! Отговори
Желев преди 6 години
учителите не могаг да си позволят кола трета ръка а разни тиквени кметове и депутати карат коли за по сто бона. Да живее тиквената демокрация
15
0
 
16
 
! Отговори
ПЕТЯ преди 6 години
ПЛОВДИВ, ОУ "КОЧО ЧЕСТИМЕНСКИ", 2017 ГОДИНА, ФЕВРУАРИ МЕСЕЦ. НАЗНАЧИХА ПЕНСИОНЕРКА, ВМЕСТО МЕН, ВСИЧКИ ИЗИСКВАНИЯ +КВАЛИФИКАЦИИ.ХАЙДЕ ВЕЧЕ РАЗОБЛИЧЕТЕ ТАЯ *** - ДИРЕКТОРИТЕ!
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МАСА КАЧЕСТВЕНИ УЧИТЕЛИ ИЗОСТАВИХА ПРОФЕСИЯТА НЕ ЗАРАДИ ЗАПЛАТИТЕ, А ЗАЩОТО СЕ НАЗНАЧАВАТ САМО "НАШИ" ХОРА. НЯМА ПРАВИЛА ВЕЧЕ. ЗАТОВА Е И ТОВА ЗАБАТАЧЕНО ПОЛОЖЕНИЕ.

Спонсорирани публикации